Το made-in-Greece κολάρο που επιτρέπει στο κατοικίδιο να επικοινωνεί μαζί σας

Το made-in-Greece κολάρο που επιτρέπει στο κατοικίδιο να επικοινωνεί μαζί σας

Του Γιάννη Γορανίτη

Έξυπνα ρολόγια και wearable αξεσουάρ έχουμε δει πολυάριθμα. Όλα τους όμως απευθύνονται σε ανθρώπους. Πλέον υπάρχει και ένα wearable gadget για κατοικίδια: το Kyon Tracker.

Η ελληνική εταιρεία Kyon κατασκευάζει το πρώτο πλήρως δικτυωμένο και smart κολάρο για κατοικίδια. Πριν λίγες ώρες έληξε με επιτυχία ο πρώτος γύρος χρηματοδότησης για το project μέσω crowdfunding.

Στη σελίδα του προϊόντος στην πλατφόρμα Kickstarter μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για την πορεία του εγχειρήματος, που αποκαλύφθηκε πριν από ακριβώς δύο μήνες και κατόρθωσε να συγκεντρώσει 88.701 δολάρια (€78.250) από 362 διαφορετικούς υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι ξεκινά η παραγωγή του και η άμεση διάθεση των προϊόντων στα κατοικίδια (ή τέλος πάντων στους ιδιοκτήτες τους).

Πώς λειτουργεί το έξυπνο κολάρο;

Η ελληνική startup Kyon σχεδίασε το καινοτόμο αυτό προϊόν, που υπόσχεται ότι αφενός θα κρατήσει ασφαλές το κατοικίδιό σας από μια σειρά κινδύνων και αφετέρου θα του επιτρέψει να «επικοινωνεί» μαζί σας.

Η λειτουργία εντοπισμού είναι σχετικά απλή: διαθέτει έναν πομπό GPS, ο οποίος εκπέμπει σήμα σε πραγματικό χρόνο και σε τρεις άξονες. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του κατοικίδιου να βλέπει τη θέση του σκύλου ή της γάτας στην οθόνη του κινητού με ακρίβεια λίγων εκατοστών –ακόμη και σε ποιον όροφο ενός κτιρίου βρίσκεται.

Ο εντοπισμός της θέσης γίνεται τόσο μέσω Wi-Fi, όσο και μέσω 3G δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε 160 χώρες –προφανώς μία από αυτές είναι και η Ελλάδα. Το κολάρο επικοινωνεί με τον σταθμό βάσης μέσω χαμηλής κατανάλωσης Bluetooth 4.0 και Wi-Fi.

Το ομώνυμο application που συνδέεται με το έξυπνο κολάρο επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να καθορίζει μια συγκεκριμένη περίμετρο μέσα στην οποία θα μπορεί να κινείται το ζώο. Εφόσον ξεφύγει από τα όρια, το Kyon Tracker στέλνει αυτόματα μια ειδοποίηση.

Επικοινωνία με το pet

Στην οθόνη LED που ενσωματώνεται στο κολάρο εμφανίζονται μηνύματα και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του κατοικίδιου, ενώ, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θα μπορείτε να δείτε ακόμη και τη γραπτή απεικόνιση των συναισθημάτων του («Είμαι χαρούμενο», «νυστάζω», κρυώνω», «νιώθω άρρωστο» και πολλά ακόμη).

Πριν βιαστείτε να ειρωνευτείτε, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο:

Οι μηχανικοί της Kyon ανέπτυξαν ένα σύστημα αισθητήρων που ανιχνεύουν και την παραμικρή κίνηση του ζώου. Στη συνέχεια προηγμένοι αλγόριθμοι αναλύουν τα δεδομένα και μέσω της τεχνολογίας Sense ερμηνεύουν τη «συμπεριφορά» του. Ο ιδιοκτήτης του ενημερώνεται μέσω κινητού ακόμη κι αν λείπει από το σπίτι. Παράλληλα το κολάρο μπορεί να τον προειδοποιήσει για μειωμένη δραστηριότητα ή άλλα ανησυχητικά σημάδια για την υγεία του σκύλου ή της γάτας.

Το ίδιο συμβαίνει και με την υπερβολική ζέση –μία από τις συνηθέστερες αιτίες θανάτου. Αν έχετε π.χ. αφήσει το κατοικίδιο στο αυτοκίνητο, το θερμόμετρο στέλνει σήμα στο κολάρο και αυτό με τη σειρά του ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη να σπεύσει. Επίσης, το κολάρο διαθέτει αισθητήρα νερού που σας ειδοποιεί σε περίπτωση που το κατοικίδιο πέσει στη θάλασσα ή την πισίνα και δεν μπορεί να κολυμπήσει.

Ειρηνοποιός

Μια άλλη λειτουργία του κολάρου, το Pacifier (ειρηνοποιός) ενεργοποιείται όταν ο σκύλος σας απειλεί ή απειλείται από άλλο ζώο. Ένας υπέρηχος εκπέμπεται αυτόματα από το κολάρο και συνεχίζει να ακούγεται προκειμένου να κρατήσει τα αντιμαχόμενα ζώα σε απόσταση. Αντίστοιχο υπέρηχο αξιοποιεί και η λειτουργία Shhh!, η οποία ενεργοποιείται προκειμένου να σταματήσει ένα σκυλί που γαβγίζει δυνατά.

Το Kyon θα κυκλοφορήσει σε τρεις διαστάσεις, για κατοικίδια με περίμετρο λαιμού από 25 έως 50 εκατοστά. Ορισμένες λειτουργίες απευθύνονται μόνο σε σκύλους, καθώς οι γάτες δεν ακούν τους υπερήχους.

Made-in-Greece

Η ελληνική εταιρεία που σχεδίασε και ανέπτυξε το έξυπνο κολάρο για κατοικίδια ονομάζεται, επίσης, Kyon, Η εταιρεία ιδρύθηκε προ τριετίας από τον Λέων Γιοχάη, γνωστό για την πολυσχιδή του δραστηριότητα στον χώρο του Internet και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο ίδιος δημιούργησε το fleamarket.gr (μετέπειτα emarket.gr), το zulutrade.com, ενώ υπήρξε συνιδρυτής της InternetQ. Μετά από τρία χρόνια πυρετώδους προετοιμασίας και την επιτυχία της καμπάνιας του Kyon Pet Tracker στο Kickstarter, η ελληνική startup στρέφει το βλέμμα της –και δικαίως– στις διεθνείς αγορές.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της Kyon.