Του Γιάννη Γορανίτη
Η LG παρουσίασε στη Βαρκελώνη τη νέα της ναυαρχίδα. Το LG G5 αποκαλύφθηκε πριν λίγες ώρες δημιουργώντας ήδη αρκετή αίσθηση χάρη στο επαναστατικό του concept. Η διαφοροποίηση του από τον ανταγωνισμό έγκειται στη modular λογική που διαπνέει τον σχεδιασμό και ορισμένες λειτουργίες του.
Το νέο LG G5 πατάει στην κληρονομιά της G series της LG και όπως αναμενόταν διαθέτει καλύτερα χαρακτηριστικά από τον προκάτοχό του. Κάτι που όμως πράττουν παραδοσιακά όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες/ ώρες θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις στο Mobile World Congress 2016. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν είναι πλέον αρκετό, καθώς ο μέσος χρήστης μοιάζει να μην πείθεται ότι πρέπει να επενδύει κάθε χρόνο μεγάλο μέρος του εισοδήματός του για νέο smartphone απλά και μόνο επειδή η οθόνη του μεγάλωσε κατά 0,1 της ίντσας ή επειδή ο επεξεργαστής του έγινε κατάτι ταχύτερος. Έτσι οι μεγάλοι του χώρου στρέφουν την προσοχή τους στο πραγματικά (ή σε αυτό που θεωρούν) καινοτόμο χαρακτηριστικό.
Τι είναι αυτό που το λένε modular;
Η LG λοιπόν αποφάσισε να καινοτομήσει υιοθετώντας τον modular σχεδιασμό για το G5. [Απαραίτητη υποσημείωση. Όταν λέμε modular, εννοούμε προσαρμόσιμο –τμήματα της συσκευής δηλαδή προσθαφαιρούνται στο κυρίως σώμα. Στα ελληνικά τείνει να επικρατήσει η μετάφραση «αρθρωτό», η οποία είναι μεν καλύτερη από το «σπονδυλωτό», αλλά και πάλι δεν περιγράψει με σαφήνεια περί τίνος πρόκειται].
Στην πράξη δίνει στον κάτοχο της συσκευής τη δυνατότητα να προσθαφαιρέσει διάφορα τμήματα/ αξεσουάρ ανάλογα με τις απαιτήσεις και βέβαια το budget του. H βάση του LG G5 «ξεκουμπώνει» προκειμένου ο χρήστης να αλλάξει τη μπαταρία, αλλά και να προσθέσει προαιρετικά τμήματα, που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της συσκευής αλλά και τη συνολική εμπειρία χρήσης.
Μεταξύ των modules που θα γίνουν αρχικά διαθέσιμα για το LG G5 περιλαμβάνεται το LG Cam Plus, ένα φωτογραφικό plug-in που ενισχύει την ούτως ή άλλως καλή κάμερα με επιπλέον φυσικά πλήκτρα και χειριστήρια (για το ζουμ), αλλά και μεγαλύτερη μπαταρία (6-8 ώρες επιπλέον λειτουργίας). Το Hi-Fi Plus περιλαμβάνει έναν μετατροπέα ψηφιακού ήχου 32-bit με την υπογραφή της Bang & Olufsen, αλλά και διαφορετική έξοδο ήχου για κορυφαίες ακουστικές εμπειρίες.
Προς το παρόν βέβαια δεν είναι τα πάντα προσθαφαιρούμενα, γι' αυτό πριν καλά καλά λαλήσει o πετεινός από την Κορέα ακούστηκαν οι πρώτες μουρμούρες για το κατά πόσο δικαιούται τον χαρακτηρισμό modular. Όπως υποσχέθηκαν οι ιθύνοντες της εταιρείες το πρωτόκολλο θα είναι ανοιχτό προκειμένου τρίτοι κατασκευαστές να αναπτύξουν συμβατά modules.
Η κορεατική εταιρεία βέβαια δεν είναι η πρώτη που βαδίζει σε αυτό το μονοπάτι, καθώς έχουν ήδη ανακοινωθεί modular κινητά όπως το Eco-Mobius της ZTE ή η οικογένεια «Project Ara» της Motorola (νυν Google), ενώ στο εμπόριο κυκλοφορεί το λιγότερο fancy, αλλά αρκετά πιο προσαρμόσιμο Fairphone 2.
Στο βίντεο μπορείτε να πάρετε μια πιο κατατοπιστική ιδέα για το πώς λειτουργεί το G5 και οι «φίλοι» του:
Τα χαρακτηριστικά του LG G5
Η ναυαρχίδα της κορεατικής εταιρείας ξεχωρίζει για τον πλήρως μεταλλικό σχεδιασμό της και την πολυτελή αίσθηση που αφήνει. To πάχος του κινητού φτάνει τα μόλις 7,7 χιλιοστά, ενώ στην πλάτη του υπάρχει και πάλι το φυσικό πλήκτρο που λειτουργεί (και) ως αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων Η οθόνη των 5,3 ιντσών είναι τεχνολογίας IPS LCD και ανάλυσης QHD (1440 x 2560 pixels).
Η dual κάμερα στην πλάτη της συσκευης συνίσταται από δύο αισθητήρες –ένας ανάλυσης 16 Megapixel και 135 μοιρών και ένας 8 Megapixel για συνδυαστικές wide λήψεις, αλλά και διάφορα παιχνιδιάρικα εφέ. Φυσικά διαθέτει και εμπρόσθια κάμερα για βιντεοκλήσεις και selfies με ανάλυση 8 Megapixel. Ο επεξεργαστής του είναι ο Snapdragon 820, διαθέτει μνήμη RAM 4GB και αποθηκευτικό χώρο 32GB επεκτάσιμο μέσω κάρτας microSD έως τα 2TB.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία Always On. Όταν ενεργοποιείται η οθόνη θα απεικονίζει την ώρα και επιλεγμένες ειδοποιήσεις καταναλώνοντας μόλις το 0,8% της συνολικής ενέργειας.
Η διάθεση του LG G5 αναμένεται στις αρχές Απριλίου με τιμή που δεν έγινε ακόμη γνωστή. Όπως τονίζουν οι επικεφαλής της εταιρείας η κοστολόγηση τόσο του smartphone, όσο και των modules θα είναι «λογική». Εξαρτάται το τι θεωρεί ο καθένας «λογική τιμή» βεβαίως βεβαίως…