Γέφυρα επικοινωνίας σκοπεύει να «χτίσει» η Κίνα μεταξύ των αποστολών στο φεγγάρι και των επίγειων επιχειρήσεων, με την κατασκευή δορυφόρων αναμετάδοσης μέχρι το 2030, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Ένας πιλότος του δορυφορικού αστερισμού θα υποστηρίξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης από την Κίνα και την κατασκευή του Διεθνούς Σεληνιακού Σταθμού Έρευνας (ILRS), ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τον Wu Yanhua, επικεφαλής σχεδιαστή του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης του βαθέος διαστήματος.
Προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του αστερισμού - που ονομάζεται Queqiao-2, ή Magpie Bridge-2 - ένας δορυφόρος αναμετάδοσης επικοινωνιών μεταξύ της σελήνης και της Γης θα εκτοξευθεί το 2024 ώστε να υποστηρίξει μη επανδρωμένες σεληνιακές αποστολές αυτή τη δεκαετία.
Έτσι, η Κίνα σχεδιάζει να εκτοξεύσει την αποστολή Chang'e-6 για την ανάκτηση σεληνιακών δειγμάτων από μια αρχαία λεκάνη στην άλλη πλευρά του φεγγαριού, μέσα στο 2024.
Η αποστολή Chang'e-7 θα εκτοξευθεί γύρω στο 2026 για να εξερευνήσει τους σεληνιακούς πόρους στο νότιο πόλο της σελήνης, με στόχο τη διατήρηση μακροπρόθεσμης ανθρώπινης κατοίκησης.
Το 2028, θα ακολουθήσει η αποστολή Chang'e-8, όταν θα έχει κατασκευαστεί ένα βασικό μοντέλο του ILRS. Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Βενεζουέλας.
Επιπλέον, στόχος της Κίνας είναι να προσεδαφίσει αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2030.
Στην επόμενη φάση, ένας βασικός αστερισμός θα κατασκευαστεί γύρω στο 2040 για να υποστηρίξει υπηρεσίες επικοινωνιών, πλοήγησης και τηλεπισκόπησης για επανδρωμένες αποστολές εξερεύνησης της Σελήνης και του βαθύ διαστήματος σε πλανήτες όπως ο Άρης και η Αφροδίτη, δήλωσε ο Wu.
Το 2020, το μη επανδρωμένο σκάφος Chang'e-5, που πήρε το όνομά του από τη μυθική κινεζική θεά του φεγγαριού, μετέφερε στη Γη τα πρώτα δείγματα σεληνιακού εδάφους στην Κίνα.
Η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη της προσεδάφιση στη Σελήνη το 2013 και στοχεύει να γίνει μια σημαντική διαστημική δύναμη μέχρι το 2030.