Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ώθησαν το Πεκίνο σε στρατηγική διασφάλισης μεγαλύτερης αυτάρκειας, κάτι που θα μπορούσε να ευνοήσει τον κλάδο της καινοτομίας στην Κίνα, σύμφωνα με ειδικό στις επενδύσεις της JPMorgan Asset Management.
«Μία από τις ακούσιες συνέπειες της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελεί το ότι ανέδειξε την αποφασιστικότητα τς Κίνας να γίνει αυτάρκης στη βιομηχανία», τόνισε ο Alexander Treves στο CNBC χθες Πέμπτη.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι κινεζικές εταιρείες ήταν ως επί το πλείστον κατασκευαστές μαζικής αγοράς «εμπορευματοποιημένων αγαθών», ανέφερε.
«Πλέον, έχει γνήσιους καινοτόμους τεχνολογίας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Κίνα έχει αυξήσει τις επενδύσεις στην τοπική βιομηχανία τσιπ σε μια προσπάθεια να αποκτήσει αυτάρκεια σε αυτό τον κρίσιμο τεχνολογικό τομέα, απαραίτητο σε ευρεία γκάμα τεχνολογικών προϊόντων από ηλεκτρικά οχήματα έως κινητά τηλέφωνα. Αλλά εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εισαγόμενη τεχνολογία.
Ο Treves είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν εταιρείες που θα πετύχουν παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις.
«Η γεωπολιτική είναι εδώ για να μείνει, οπότε συνηθίστε τη, απλώς αποδεχτείτε το», ανέφερε στο CNBC και πρόσθεσε ότι η JPMorgan επενδύει σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας φέτος, ανέφερε ο ειδικός.
Αναλυτής και της Guinness Asset Management, εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για τον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, σύμφωνα με το CNBC.
Όπως υπογράμμισε, οι εταιρείες στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, στον αυτοματισμό εργοστασίων και στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας πιθανότατα θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες εταιρείες των άλλων χωρών τα επόμενα πέντε έως 20 χρόνια.