Η Τεχνητή Νοημοσύνη μειώνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού (της Google)

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μειώνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού (της Google)

Του Γιάννη Γορανίτη

Κάθε φορά που πραγματοποιείτε μια αναζήτηση στη Google, η εταιρεία καταναλώνει όση ενέργεια καίει ένας λαμπτήρας των 60 Watt, αν λειτουργεί επί 17 δευτερόλεπτα. Όχι και λίγο, σωστά;

Φανταστείτε τώρα πόση ενέργεια απαιτείται για να υποστηριχθούν και να εκτελεστούν αδιατάραχτα δισεκατομμύρια αναζητήσεις καθημερινά. Σωστά το μαντέψατε, πάρα πολλή. Υπολογίζεται ότι μόνο τα data centers της Google καταναλώνουν ετησίως περισσότερα από 5 εκατομμύρια MW –αντίστοιχη ποσότητα ρεύματος τροφοδοτεί 350.000 νοικοκυριά.

Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης όμως, η Google ανακάλυψε ότι θα μπορούσε να μειώσει τις συνολικές καταναλώσεις ενέργειας κατά τουλάχιστον 15%. Καταναλώσεις που αφορούν αρχικά τα data centers και στο μέλλον τις υπόλοιπες υποδομές της εταιρείας.

Η μεγάλη απόσβεση

Η εξειδικευμένη στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, βρετανική εταιρεία Deepmind ανέλαβε την υλοποίηση του project. Με το αζημίωτο βέβαια, καθώς η Google έχει επενδύσει 600 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, ενώ οι τρεις συνιδρυτές της συνεχίζουν να εργάζονται στη Deepmind και μετά την εξαγορά. Αν βέβαια ισχύουν οι ισχυρισμοί των ιθυνόντων της εταιρείας, η απόσβεση θα γίνει πολύ νωρίτερα απ' ό,τι υπολογιζόταν.

Προκειμένου να επιτύχουν την εξοικονόμηση, επιστράτευσαν προηγμένες τεχνικές Μηχανικής Μάθησης και κατόρθωσαν να ελέγξουν 120 διαφορετικές παραμέτρους στη λειτουργία των κέντρων δεδομένων και των servers της Google. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανέλαβε τα πάντα: από τους ανεμιστήρες και τα συστήματα ψύξης μέχρι τις πόρτες και τα παράθυρα των εγκαταστάσεων. Άλλωστε τα επίπεδα θερμοκρασίας, υγρασίας και πίεσης είναι παράγοντες που επηρεάζουν τα μέγιστα την κατανάλωση ενέργειας.

Οι πρώτες μετρήσεις έδειξαν ότι οι μηχανές ήταν πιο αποτελεσματικές από τους ανθρώπους που είχαν έως τώρα τον έλεγχο, αφού η κατανάλωση μειώθηκε κατά τουλάχιστον 15%, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι της Google να επιθυμούν την επέκταση των τεχνικών της DeepMind και σε άλλους τομείς δραστηριότητας.

Περιβαλλοντική συνείδηση

Ειδικοί υπολογίζουν ότι οι servers οι οποίοι υποστηρίζουν τα δισεκατομμύρια των αναζητήσεων,web και social media δραστηριοτήτων των χρηστών «ευθύνονται» για το 2% των συνολικών εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Αν συνυπολογίσουμε ότι η Google ελέγχει ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, είναι ευνόητο ότι η μείωση του 15% στην κατανάλωση θα έχει και ευεργετικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Όπως δήλωσε ο συνιδρυτής της DeepMind, Demis Hassabis τα συνολικά οφέλη για το περιβάλλον θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα του 15%, καθώς οι διαδικασίες λειτουργούν αλυσιδωτά. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο project προβλέπει τις αυτόματες προσαρμογές στην κατανάλωση –αν π.χ. υπάρχει εκτεταμένη ζήτηση για προβολή βίντεο στο YouTube ενδυναμώνει αυτόματα την ψύξη και τη μειώνει αντίστοιχα όταν το ενδιαφέρον αρχίζει να κάμπτεται.

Εξάλλου, ο αλγόριθμος προσαρμόζεται διαρκώς, καθώς «μαθαίνει» από τη συμπεριφορά των μηχανών αλλά και τις αλλαγές στο περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τις αναρίθμητες λεπτομέρειες και τις επιμέρους παραμέτρους λειτουργίας ενός data center με τρόπο που ακόμη και ο πιο έμπειρος και εξειδικευμένος εργαζόμενος δεν θα μπορούσε να κάνει.

Κοφτερά μυαλά

Η Deepmind ιδρύθηκε το 2010 στο Λονδίνο από τους Demis Hassabis, Shane Legg και Mustafa Suleyman. Ο μισός Ελληνοκύπριος και μισός Σιγκαπουριανός Hassabis είναι ένας έμπειρος νευροεπιστήμονας και σχεδιαστής videogames ο οποίος πολλά χρόνια πριν είχε γίνει γνωστός στην Αγγλία, ως παιδί θαύμα στο σκάκι.

Η εταιρεία του είχε αναπτύξει σειρά εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης και μια σειρά φιλόδοξων μελλοντικών projects που τράβηξε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών και επενδυτικών funds. Στην κούρσα για την εξαγορά της έμειναν ως το τέλος η Facebook με την Google, με τη δεύτερη να κάνει το «χτύπημα» των 600 εκ. δολαρίων το 2014.

Αφού η εταιρεία μετονομάστηκε σε Google Deepmind επέκτεινε τις έρευνες της στον κλάδο της υγείας και ειδικότερα της οφθαλμολογίας, αλλά τράβηξε τα φλας της δημοσιότητας όταν ανέπτυξε το πρόγραμμα υπολογιστή Alpha Go. Το συγκεκριμένο AI λογισμικό δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίζει επαγγελματίες παίκτες του επιτραπέζιου παιχνιδιού Go και απ' ό,τι αποδείχθηκε τον Οκτώβριο του 2015 τα κατάφερε άριστα, αφού επικράτησε του πρωταθλητή Ευρώπης με 5-0.

Φυσικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από νίκες σε επιτραπέζια και η συνεργασία με τη Google το αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Περισσότερα για τις δράσεις της Deepmind στο επίσημο site της.