Του Γιάννη Γορανίτη
Οι ανάγκες για ακόμη ταχύτερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μεταφορά ολοένα και μεγαλύτερου όγκου δεδομένων πολλαπλασιάζονται διαρκώς. Όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου σπεύδουν να παρουσιάσουν λύσεις που θα καλύψουν τις μελλοντικές απαιτήσεις και να στρώσουν το δρόμο για το άλμα στην εποχή του 5G.
Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε το Super Dual Band. Το πιλοτικό έργο αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας της Huawei με τηn Cosmote (για λογαριασμό ολόκληρου του ομίλου της Deutsche Telekom) και μόλις ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.
Στόχος του project είναι η μετάδοση περισσότερων δεδομένων, γρηγορότερα και σε μεγαλύτερη απόσταση μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Προκειμένου να το καταφέρουν οι δύο εταιρείες αξιοποίησαν την τεχνογνωσία τους στα υπάρχοντα δίκτυα κινητής, ενώ πειραματίστηκαν με νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας έναν καινοτόμο συνδυασμό μικροκυματικής τεχνολογίας.
Ευρύτατη ευρυζωνικότητα
Η λύση Super Dual Band που έχουν αναπτύξει οι μηχανικοί της Huawei χρησιμοποιεί ως βάση τις παραδοσιακές μικροκυματικές συχνότητες (6-42GHz) και τις συνδέει με τις υπερ-υψηλές ταχύτητες της ζώνης E-Band (71-86GHz).
Ο συνδυασμός γίνεται προκειμένου να γίνει εφικτή η μετάδοσης δεδομένων υψηλής χωρητικότητας σε μεγάλη απόσταση. Στις δοκιμές επετεύχθη η ανεμπόδιστη μετάδοση πολλών Gigabytes σε αποστάσεις πάνω από 7 χιλιόμετρα. Οι τεχνολογίες AM, QOS και EPLA αξιοποιούνται με στόχο αφενός τη διεύρυνση των αποστάσεων και αφετέρου την ελαχιστοποίηση των απωλειών σε ποσοστιαία κάλυψη. Για παράδειγμα οι παραδοσιακές μπάντες προσφέρουν ταχύτητες 500Mbps με κάλυψη 99,999%, ενώ η E-Band ανεβαίνει στα 4Gbps (με αντίστοιχη κάλυψη), ενώ οι αποστάσεις των μεταδόσεων μπορούν πχ να φτάσουν τα 5,32 χλμ. στα 4.5Gbps και τα 12 χλμ. στα 1.2Gbps.
Περισσότερες πληροφορίες για την καινοτόμο τεχνολογία μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο.
Με το βλέμμα στο 5G
Το ορόσημο του 2020 για τη μετάβαση στα δίκτυα 5G και στη νέα εποχή της κινητής μοιάζει πλέον πιο ρεαλιστικό, αλλά εν τω μεταξύ πρέπει να γίνει πολλή δουλειά και να αυξηθούν οι επενδύσεις για το πέρασμα από το «μεσοδιάστημα» του 4.5G – το Super Dual Band σε αυτή την κατεύθυνση κινείται.
Οι ανάγκες των χρηστών, άλλωστε, για ακόμη περισσότερα data σε ακόμη υψηλότερες ταχύτητες αυξάνονται εκθετικά. Πρωτοβουλίες όπως αυτή της Cosmote και της Huawei δημιουργούν την αισιοδοξία ότι θα δούμε σύντομα αντίστοιχες ταχύτητες και στις συσκευές μας.
Φυσικά, ακόμη κι αυτή η μετάβαση κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι, καθώς απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη του δικτύου, αλλά και σε εξοπλισμό, ειδικές κεραίες κ.α.. Παράλληλα υφίστανται και πρακτικές δυσκολίες, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν. Η μεταφορά δεδομένων μέσω της ζώνης E-Band, για παράδειγμα, περιορίζεται όταν πέφτει δυνατή βροχή. Ίσως γι' αυτό οι δοκιμές να γίνονται στην Ελλάδα…