Η μεγάλη επιστροφή της Nokia στην κινητή τηλεφωνία

Η μεγάλη επιστροφή της Nokia στην κινητή τηλεφωνία

Του Γιάννη Γορανίτη

Η πιο επιτυχημένη εταιρεία στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας επανέρχεται στο προσκήνιο, λίγα χρόνια μετά την παταγώδη πτώση της από την κορυφή και την περιπετειώδη συνεργασία της με τη Microsoft.

Η φινλανδική HMD Global, που διατηρεί τα δικαιώματα χρήσης του brand Nokia για την επόμενη δεκαετία, ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει νέα smartphones και tablets. Η HMD σκοπεύει να επενδύσει την επόμενη τριετία περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη και προώθηση συσκευών με λειτουργικό Android. Το λανσάρισμα των νέων συσκευών αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς στη συμφωνία με τη Microsoft είχε προβλεφθεί σχετικός περιορισμός.

Η στρατηγική συνεργασία της HMD με τη Nokia Technologies έχει δεκαετή ορίζοντα και προβλέπει την αποκλειστική χρήση των πατεντών της εταιρείας. Η εξέλιξη αυτή, αν μη τι άλλο, κεντρίζει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον πλανήτη που «ανακάλυψαν» την κινητή τηλεφωνία μέσω της Nokia και συνεχίζουν να αναζητούν συσκευές με το λογότυπό της.

Και feature phones από την αναγεννημένη Nokia

Την κατασκευή των feature phones της Nokia (συσκευές με βασικές λειτουργίες) που παρά τα προβλήματα του brand συνέχιζαν να πουλάνε, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες αναλαμβάνει η FIH Mobile. Πρόκειται για μια θυγατρική της κινεζικής Hon Hai Precision Industries (γνωστής και ως Foxconn), η οποία εξαγόρασε τα σχετικά δικαιώματα από τη Microsoft.

Όλες οι νέες συσκευές, πάντως, θα σχεδιάζονται και θα κατασκευάζονται υπό την άμεση επίβλεψη των ιθυνόντων της Nokia, που, μετά την ταλαιπωρία που υπέστη το brand, θέλουν να το διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού.

Τον έλεγχο των πωλήσεων, του μάρκετινγκ και της παγκόσμιας διανομής των κινητών και των tablets αναλαμβάνει η HMD. Επικεφαλής της HMD ανέλαβε ο Arto Nummela, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν στη Nokia και πλέον είναι ο υπεύθυνος της Microsoft για τον τομέα των Feature Phones, ενώ πρόεδρος της εταιρείας θα είναι Florian Seiche, νυν αντιπρόεδρος στο ευρωπαϊκό τμήμα της Microsoft Mobile.

Η λιτή ανακοίνωση ΕΔΩ.

Ο λόγος που η HMD επέλεξε το Android ως λειτουργικό είναι γιατί, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας: «οι καταναλωτές απαιτούν οι συσκευές τους να εντάσσονται σε ένα ισχυρό οικοσύστημα, το οποίο προσφέρει προηγμένες εμπειρίες χρήσης σε ανταγωνιστικές τιμές». (Αν αυτό δεν είναι υπονοούμενο για τη Microsoft, τότε ποιο είναι;)

Το πείραμα με το Android, πάντως, είχε δοκιμαστεί από τη Nokia και το 2014 με την X series (φωτ.), η οποία βέβαια δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία.

Από το ζενίθ στο ναδίρ

Η ιστορική φινλανδική εταιρεία ήταν από τις πρώτες που δραστηριοποιήθηκαν παγκοσμίως στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας. Οι πρωτοποριακές συσκευές της κέρδισαν γρήγορα την εμπιστοσύνη του κοινού και επί σειρά ετών βρισκόταν στην πρώτη θέση των πωλήσεων, χωρίς καμία άλλη εταιρεία να διανοείται να αμφισβητήσει την κυριαρχία της.

Η δεκαετία του '90 σημαδεύτηκε από ιδιαίτερα επιτυχημένες συσκευές, ενώ το πρώτο μισό των 00s η Nokia σάρωσε κυριολεκτικά την αγορά. Κινητά όπως το Nokia 1100 και το Nokia 1110 πούλησαν 250 εκατομμύρια τεμάχια παγκοσμίως, ενώ το 3210 (φωτ.) ξεπέρασε τα 160 εκατ... Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στη λίστα με τα 10 best-seller κινητά όλων των εποχών το όνομα της Nokia αναφέρεται οκτώ φορές.

Οι επιτυχίες αυτές, εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, φούσκωσαν και τον εγωισμό των στελεχών της Nokia, που δεν θεώρησαν να απειλούνται από τα νέα smartphones. Όταν η Apple λάνσαρε το iPhone το 2007, το μερίδιο της Nokia στα έξυπνα κινητά (με λειτουργικό Symbian, τότε) έφτανε το 62,5%. Ένα χρόνο αργότερα είχε πέσει στο 40%.

Η πτώση συνεχίστηκε ακόμη πιο εντυπωσιακά μετά την παρουσίαση κινητών με Android και το 2010 είχε συρρικνωθεί στο 32%. Η πολυσυζητημένη συνεργασία με τη Microsoft που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, παρότι οι συσκευές που κατασκευάστηκαν ήταν ιδιαίτερα ποιοτικές. Το 2013 η πάλαι ποτέ κορυφαία εταιρεία του κλάδου είχε πέσει στη δέκατη θέση των παγκόσμιων πωλήσεων.

Η συνακόλουθη απόφαση της Microsoft να αφαιρέσει το logo της Nokia από τις συσκευές με Windows Phone είναι ενδεικτική της παρακμής. Περιμένουμε να δούμε αν θα έρθει η ανάκαμψη με τις νέες συσκευές.