Του Γιάννη Παλιούρη
Όταν τον Μάιο του 2019 ο πρόεδρος Τραμπ απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν υλικό στη Huawei, το ερώτημα που αναδύθηκε ήταν ένα: μπορούν οι Κινέζοι να ζήσουν χωρίς τα «τσιπάκια» της Σίλικον Βάλει; Έξι μήνες και ένα smartphone μετά, η πραγματικότητα δείχνει ότι και μπορούν και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν.
Η Fomalhaut Techno Solutions, ένα ιαπωνικό εργαστήριο τεχνικών αναλύσεων, ανέλαβε για λογαριασμό τής UBS να ελέγξει το ποσοστό του made in USA στη νέα ναυαρχίδα των smartphones της Huawei. Αφού, λοιπόν, οι τεχνικοί της Fomalhaut διέλυσαν εις τα εξ ων συνετέθη το Huawei Mate 30 Pro διαπίστωσαν ότι το smartphone των περίπου 1.200 ευρώ δεν περιέχει ούτε ένα απάρτιο αμερικανικής τεχνολογίας. Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal.
Η αλήθεια είναι ότι η Huawei δεν πιέστηκε ιδιαιτέρως από τις συγκεκριμένες αμερικανικές κυρώσεις. Τo αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου μπορεί να την έχει θέσει στη «μαύρη λίστα» από τον περασμένο Μάιο, ωστόσο από τότε δίνει κυλιόμενες, τρίμηνες άδειες συναλλαγών στην κινεζική εταιρεία.
Με απλά λόγια αν η Ηuawei ήθελε, μπορούσε να προμηθευτεί αμερικανικό υλικό για τις συσκευές της. Μάλιστα πριν από την απαγόρευση Τραμπ, από τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούσε ετησίως για προμήθεια εξαρτημάτων και λογισμικού από διάφορους κατασκευαστές, τα 11 δισ. κατέληγαν σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Qualcomm, η Micron Technology, η Microsoft και η Google.
Η επιλογή ολικής «αποαμερικανοποίησης» ενός smartphone της high end κατηγορίας αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές, μήνυμα της Huawei προς όλο τον κόσμο, που λέει ότι πλέον διαθέτει την τεχνογνωσία αλλά και τους διεθνείς εταίρους για να παράγει προϊόντα υψηλών προδιαγραφών, παρά τις τρικλοποδιές της Ουάσιγκτον. Για παράδειγμα στην περίπτωση του Mate 30 Pro, ο επεξεργαστής κατασκευάζεται από την ολλανδική NXP Semiconductors NV.
Παρόλο που η κινεζική εταιρεία δεν έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί αμερικανικά chips εξ ολοκλήρου, έχει μειώσει την εξάρτησή της από προμηθευτές στις ΗΠΑ, κάτι που αφορά το smartphone Y9 Prime και ολόκληρη τη σειρά Mate, σύμφωνα με την ανάλυση της Fomalhaut. Αντίστοιχες «επιθεωρήσεις» από την iFixit και την Tech Insights κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα.
Φυσικά το μεγάλο στοίχημα για την Huawei δεν είναι η καταναλωτική αγορά των smartphones, αλλά ο «πόλεμος» για τις παγκόσμιες υποδομές του 5G που έρχεται. Στον τομέα αυτό η κινεζική εταιρεία προσπαθεί να δελεάσει την ΕΕ με επενδύσεις και νέα εργοστάσια στην Ευρώπη, προκειμένου να επιλέξει δικό της εξοπλισμό για τις υποδομές 5G.
Είτε πρόκειται για την καταναλωτική αγορά ή για το επιχειρηματικό κομμάτι, η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της. Το αν θα καταφέρει να υπερνικήσει τα αμερικανικά εμπόδια μένει να φανεί.
Φωτογραφία αρχείου