Του Γιάννη Παλιούρη
Εικασίες τέλος. Η Huawei ανακοίνωσε και επίσημα το Harmony, το δικό της λειτουργικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει το Android από τις συσκευές της, μακροπρόθεσμα, αλλά κυρίως να αποδείξει ότι διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να σταθεί αυθύπαρκτα στην ανελέητη παγκόσμια τεχνολογική αρένα, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Ξεκινώντας από τα βασικά, το λειτουργικό σύστημα της Huawei έχει το όνομα Harmony και αρχικά θα χρησιμοποιηθεί σε συσκευές όπως «έξυπνα» ηχεία και smartwatches, αντί να αντικαταστήσει το Android στα smartphones και tablets της κινεζικής εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η Google ανέστειλε την άδεια χρήσης του Android από την Huawei, αφού η κυβέρνηση Τραμπ έβαλε την κινεζική εταιρεία στη «μαύρη» λίστα εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση εκπροσώπων της Huawei tο HarmonyOS είναι εντελώς διαφορετικό από το Android και το iOS. Πρόκειται για λειτουργικό ανοιχτής αρχιτεκτονικής – αυτό ισχύει και για το Android – στοιχείο που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν τις δικές τους εφαρμογές και να τις ενσωματώνουν με «ευέλικτο» τρόπο σε διάφορες συσκευές.
Αυτά όσον αφορά, μια σε γενικές γραμμές περιγραφή του νέου λειτουργικού, για το οποίο άλλωστε θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω εξέλιξη ώστε να δούμε πως «πατάει» πάνω στα smartphones της εταιρείας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, το τεχνικό κομμάτι δεν είναι παρά η επιφάνεια των πραγμάτων. Το λανσάρισμα του Harmony OS έχει πολύ ευρύτερες προεκτάσεις αφού η επιτυχία ή η αποτυχία του θα κρίνει το κατά πόσο η Huawei – δηλαδή η Κίνα – έχει τις δυνατότητες να επηρεάσει τις τεχνολογικές και κατ'' επέκταση τις οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια βιομηχανία mobility είναι ένα απόλυτο δυοπώλιο, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί. Με απλά λόγια, πλήρης κυριαρχία για το Android της Google και το iOS της Apple. To iOS είναι ένα «κλειστό» σύστημα, αποκλειστικά για συσκευές της Apple, οπότε εκ των πραγμάτων βγαίνει εκτός εξίσωσης. Η συντριπτική πλειονότητα, όμως, των υπόλοιπων κατασκευαστών smartphones και tablets σε όλο τον κόσμο λειτουργεί κάποια μορφή του λειτουργικού συστήματος Android. Ακόμα και η Microsoft – μια εταιρεία με «τόνους» τεχνογνωσίας στα λειτουργικά συστήματα – απέτυχε παταγωδώς να πείσει τους καταναλωτές να ακολουθήσουν το δικό της mobile OS, χάνοντας κάποια δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτή την προσπάθεια, και αφού πρώτα είχε εξαγοράσει το mobile division της Νοkia. Με άλλα λόγια το Android και το κυρίως γιγάντιο οικοσύστημα που έχει στηθεί μοιάζει σαν μπλε λάμπα που υπνωτίζει και κρατά δεμένους τους καταναλωτές. Γι'' αυτό και φαντάζει προς το παρόν απρόσβλητο.
Πηγή: Statcounter
Η Huawei, λοιπόν, ανάπτυξε το HarmonyOS, χωρίς καμία εγγύηση ότι οι καταναλωτές θα αγοράσουν τις συσκευές που θα το «τρέχουν». Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε ελπίζει να αμφισβητήσει την κυριαρχία των Android και iOS. Σε περίπτωση, όμως, που η κινεζική εταιρεία καταφέρει κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη που θα αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία των αμερικανικών εταιρειών στα λειτουργικά συστήματα.
Πράγματι, αν και σε επίπεδο haraware - δηλαδή συσκευών - υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες εταιρείες απ'' όλο τον κόσμο που μπορούν να υπερηφανευτούν για τα προϊόντα και τις πωλήσεις τους, σε επίπεδο λογισμικού και λειτουργικών συστημάτων, σχεδόν όλοι οι δρόμοι οδηγούν... στις ΗΠΑ.
Η Huawei, όμως, δεν είναι μία ακόμα «κινεζική» εταιρεία. Αντιθέτως πρόκειται για μία από τις λίγες εταιρείες της Κίνας με παγκόσμιο εκτόπισμα, αφού από το σύνολο των 100 δισ. δολαρίων του κύκλου εργασιών της, περίπου 50% αφορά πωλήσεις στις διεθνείς αγορές. Ακόμα και σήμερα είναι ο κορυφαίος πάροχος ασύρματων τηλεπικοινωνιακών υποδομών και ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones, παγκοσμίως.
Αλλά και η Κίνα δεν είναι μια ακόμα χώρα. Με το πρόγραμμα «Μade in China 2025» έχει ως στρατηγικό στόχο δέκα τομείς στους οποίους πρέπει προωθηθεί η κινεζική αριστεία: πληροφορική, ρομποτική, αεροδιαστημική τεχνολογία, πλοία υψηλής τεχνολογίας, σιδηροδρομικές μεταφορές, εξοικονόμηση ενέργειας και νέα «πράσινα» οχήματα, εξοπλισμός παραγωγής, νέα υλικά, φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα και γεωργικά μηχανήματα.
Έτσι και το Harmony, δεν είναι ένα ακόμα λειτουργικό σύστημα, αλλά μία ακόμη ψηφίδα στο παζλ της τεχνολογικής διελκυστίνδας που βρίσκεται εν εξελίξει και θα επηρεάσει τις παγκόσμιες ισορροπίες σε βάθος δεκαετιών.
Όπως άλλωστε σχολίασαν και διεθνείς αναλυτές «αν η Huawei δεν μπορέσει να δημιουργήσει έναν πραγματικό αντίπαλο του Android, τότε κανένας δεν θα μπορέσει».