Γιατί ο Ζούκερμπεργκ δεν μπορεί να απολυθεί από Διευθύνων Σύμβουλος της Meta
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί ο Ζούκερμπεργκ δεν μπορεί να απολυθεί από Διευθύνων Σύμβουλος της Meta

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δόμησε την εταιρεία του με τρόπο που του καθιστά σχεδόν αδύνατο να εγκαταλείψει τον ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος εκτός και αν το ήθελε, καθιστώντας τον έναν από τους πιο ισχυρούς CEO στην Εταιρική Αμερική.

Το Facebook, το οποίο τώρα είναι Meta, έχει μια δομή διπλής κατηγορίας, που σημαίνει ότι οι μέσοι μέτοχοι κατέχουν έναν τύπο μετοχών, την Κατηγορία Α, ενώ ο Ζούκερμπεργκ και ένας μικρός κύκλος εμπιστευτικών πληροφοριών κατέχουν έναν άλλο τύπο, την κατηγορία Β.

Οι κάτοχοι μετοχών Κατηγορίας Β λαμβάνουν 10 ψήφους ανά μετοχή, ενώ οι κάτοχοι της Κατηγορίας Α λαμβάνουν μόνο μία ψήφο, που σημαίνει ότι ο Ζούκερμπεργκ και οι άλλοι μέτοχοι της Κατηγορίας Β είναι ουσιαστικά ανέγγιχτοι.

Μόνος του ο Ζούκερμπεργκ κατέχει το 90% των μετοχών της κατηγορίας Β της εταιρείας, αρκετά δηλαδή για να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας.

Οι επενδυτές δεν μένουν με πολλές επιλογές

Παραδοσιακά, όλοι οι μέτοχοι έχουν ίσο λόγο για θέματα που επηρεάζουν μια εταιρεία, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μετοχή λαμβάνει μόνο μία ψήφο, ανεξάρτητα από το ποιος την κατέχει.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη ποτέ στην εταιρεία του Ζούκερμπεργκ.

Οι υποστηρικτές των δομών διπλής τάξης υποστηρίζουν «ότι ένας τέτοιος έλεγχος είναι επιθυμητός επειδή επιτρέπει σε χαρισματικούς, οραματιστές ιδρυτές και επιχειρηματίες να εκτελέσουν το όραμά τους…χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν αδικαιολόγητα για την απόδοση του χρηματιστηρίου», σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου CFA για το θέμα. 

Ο Τζέι Ρίτερ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, είπε ότι αυτή η λογική ισχύει για τους επενδυτές της Meta.

«Μέχρι φέτος, οι μετοχές του Facebook τα πήγαιναν πολύ καλά, κάτι που είναι ένας από τους λόγους που οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν μετοχές με κατώτερα δικαιώματα ψήφου», ανέφερε.

Φέτος, αυτό άλλαξε. Πολλοί επενδυτές έχουν απογοητευτεί με τα σχέδια του Ζούκερμπεργκ να ξοδέψει, και πιθανότατα να χάσει, ακόμη περισσότερα χρήματα για την εφεύρεση του meta, αλλά δεν τους μένουν πολλές επιλογές.

«Η πώληση των μετοχών σας είναι η μόνη εναλλακτική λύση», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ritter.

Οι επενδυτές ολοένα και περισσότερο κάνουν ακριβώς αυτό, πιέζοντας τις μετοχές χαμηλότερα: φέτος, η μετοχή της Meta υποχωρεί περισσότερο από 70%.

Η Meta δεν είναι η μόνη εταιρεία 

Αλλά η Meta δεν είναι η μόνη εταιρεία τεχνολογίας που χρησιμοποιεί αυτή τη δομή μετοχών.

«Τα τελευταία χρόνια, πολλές IPO εταιρειών τεχνολογίας έχουν χρησιμοποιήσει μια δομή διπλής κατηγορίας», σύμφωνα με τον Ρίττερ. Για παράδειγμα, τόσο η Google όσο και το Snap έχουν παρόμοια ρύθμιση.

Ο Ρίτερ υπογραμμίζει ότι ο Ζούκερμπεργκ πιστεύει πραγματικά πως κάνει ό,τι καλύτερο για τους μετόχους της Meta, στρέφοντας την εταιρεία του προς το Meta.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του Ζούκερμπεργκ είναι δεμένο με τη Meta. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire Index, η καθαρή του περιουσία έχει μειωθεί κατά 81 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος.

Με πληροφορίες από το Business Insider