Μπορεί το όραμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να είναι η μετεξέλιξη του Ίντερνετ σε ψηφιακό «μετασύμπαν» επαυξημένης πραγματικότητας, όμως και τα πιο φιλόδοξα σχέδια από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν. Ακόμα και αν αυτό το «κάπου» είναι το κλασσικό brick-and-mortar μαγαζί της γειτονιάς. Σύμφωνα με τους New York Times, η Meta, γνωστή σε όλους ως Facebook, συζητά το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων λιανικής, για να εισάγει τους καταναλωτές στον κόσμο του metaverse.
Τα καταστήματα, για τα οποία δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία λανσαρίσματος, θα επιτρέψουν στην εταιρεία να παρουσιάσει συσκευές όπως ακουστικά εικονικής πραγματικότητας και gadget τηλεδιάσκεψης. Το σχέδιο αυτό δεν είναι διόλου αμελητέο και αποδεικνύει τη σημασία που δίνει η εταιρεία στο metaverse αφού έως τώρα δεν είχε κανένα φυσικό κατάστημα.
Η Meta ήδη διαθέτει αρκετά προϊόντα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που θα μπορούσε να επιτρέψει στους καταναλωτές. Τα αυτόνομο σύστημα εικονικής πραγματικότητας Oculus Quest, που θα μετονομαστεί σε Meta Quest, θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά.
Το Metaverse είναι ένας ευρύς όρος, δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς. Γενικά, αναφέρεται σε κοινόχρηστα περιβάλλοντα εικονικού κόσμου στα οποία οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση. Ο όρος μπορεί να αναφέρεται σε ψηφιακά περιβάλλοντα εικονικής (VR) ή επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Αν υιοθετήσουμε την περιγραφή των ειδικών της Silicon Valley που με τη σειρά τους… υιοθετούν την περιγραφή του επενδυτή επιχειρηματικών κεφαλαίων Μάθιου Μπολ, «το Metaverse είναι ένα μαζικά κλιμακωμένο και διαλειτουργικό δίκτυο τρισδιάστατων εικονικών κόσμων που αποδίδονται σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να βιωθούν συγχρονισμένα και συνεχόμενα από έναν ουσιαστικά απεριόριστο αριθμό χρηστών, με συνέχεια δεδομένων, όπως ταυτότητα, ιστορία, δικαιώματα, αντικείμενα, επικοινωνίες και πληρωμές».
Ένα διαδικτυακό «μετασύμπαν» δεν θα είναι, σύμφωνα με αναλυτές, απλώς μέρος της ψηφιακής οικονομίας - θα δημιουργήσει τη δική του παγκόσμια οικονομία, της οποίας οι επιπτώσεις δυνητικά θα έχουν τη δυνατότητα να ανασυνθέσουν τον υφιστάμενο οικονομικό ιστό. Πρακτικά, αυτή η εξέλιξη θα σημαίνει ότι όπως έχουμε την προ-Ίντερνετ εποχή, θα έχουμε και την προ-metaverse εποχή.