Ένα ευρωπαϊκό χωριό στη Σελήνη ως το 2030

Ένα ευρωπαϊκό χωριό στη Σελήνη ως το 2030

Του Γιάννη Γορανίτη

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σκοπεύει να χτίσει στη Σελήνη εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν άνθρωποι. Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι οι εγκαταστάσεις αυτές θα είναι έτοιμες να κατοικηθούν μέχρι το 2030.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Johann-Dietrich Worner οι εγκαταστάσεις δεν θα φιλοξενούν μόνο αστροναύτες και ειδικούς επιστήμονες, αλλά και τουρίστες του διαστήματος. Σε λιγότερο από δεκαπέντε χρόνια λοιπόν εκτός από ενοικιαζόμενο στις Κυκλάδες, ενδέχεται να αναζητούμε και οίκημα για να μείνουμε στη Σελήνη.

Οι επιστήμονες της ESA παρουσιάζουν το όραμά τους για το χωριό στη Σελήνη στο ακόλουθο βίντεο:

 

Σπίτια από 3D εκτυπωτές

Οι ανακοινώσεις έγιναν στα πλαίσια του 32ου συμποσίου της ESA στην Ολλανδία, αλλά δεν περιορίστηκαν σε διακηρύξεις. Ο επικεφαλής του Οργανισμού αποκάλυψε συγκεκριμένες λεπτομέρειες του φιλόδοξου σχεδίου τους.

Αναφέρθηκε για παράδειγμα στον τρόπο κατασκευής των οικημάτων, μέσω ειδικών 3D εκτυπωτών που θα στείλουν στη Σελήνη με πυραύλους. Οι γιγάντιοι printers θα έχουν τη δυνατότητα κατασκευής κτιρίων με ρυθμό 3,5 μέτρων την ώρα, κάτι που συνεπάγεται την «εκτύπωση» ενός ολόκληρου κτιρίου σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Σε μεγάλο ποσοστό θα αξιοποιούν σεληνιακά υλικά όπως νερό, ορυκτά και μέταλλα.  

Η χωρητικότητα του χωριού αρχικά θα περιορίζεται στους 200 κατοίκους, αλλά γρήγορα θα αυξηθεί, καθώς θα είναι ευκολότερη η κατασκευή νέων οικημάτων. Βασικός στόχος είναι να φιλοξενηθούν και πολίτες, που θα επιθυμούν να ταξιδέψουν στον δορυφόρου της Γης και να βιώσουν τη μοναδική αυτή εμπειρία.

Οι κίνδυνοι

Προφανώς η επιχείρηση αποίκησης της Σελήνης δεν είναι εύκολη, ούτε ακίνδυνη. Μεταξύ των αυτονόητων κινδύνων περιλαμβάνεται η κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία, οι μετεωρίτες, αλλά και οι ακραίες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αρκετές περιοχές του φυσικού μας δορυφόρου.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί της ESA επέλεξαν συγκεκριμένες τοποθεσίες για το χτίσιμο του χωριού. Ως ιδανικότερη αναδείχτηκε ένα οροπέδιο στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, όπου επικρατεί έντονη ηλιοφάνεια. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να τροφοδοτούνται με ενέργεια οι κατοικίες, οι οποίες θα εξοπλίζονται με ηλιακά πάνελ.

Με το βλέμμα στο Άρη

Ο Worner παρουσιάζοντας τα σχέδια του Οργανισμού αναφέρθηκε εκτενώς στη διακηρυγμένη πρόθεση της ESA να φτάσει στον Άρη. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το σχέδιο θα διευκολυνθεί τα μέγιστα από τη δημιουργία της βάσης, αφού οι συνθήκες μηδενικής βαρύτητας θα επιτρέπουν την ταχύτερη μετάβαση στον κόκκινο πλανήτη. Υπολόγισε μάλιστα ότι το κόστος αποστολής ανθρώπων στον Άρη μπορεί να μειωθεί με αυτό τον τρόπο κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Σε μια αποστροφή της ομιλίας του μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού ανέφερε: «Δεν μπορώ να θεωρήσω τον Άρη ως τον απώτερο στόχο του ανθρώπου. Δηλώνω βέβαιος ότι μπορούμε να φτάσουμε πολύ πιο μακριά».

Η ESA είναι ένας διακρατικός οργανισμός ιδρύθηκε το 1975 με στόχο την υλοποίηση ενός ενιαίου διαστημικού προγράμματος από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα διαθέτει 22 μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις δράσεις και τις διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος μπορείτε να διαβάσετε στο επίσημο site του (και στα ελληνικά).