Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που σε έκθεση αναφέρεται η τεχνητή νοημοσύνη ως αιτία περικοπών θέσεων εργασίας και απόλυσης εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, αλλά και τους φόβους ότι οι μηχανές ΑΙ θα «έκλεβαν» δουλειές από ανθρώπους, καθιστώντας τους περιττούς.
Όπως αναφέρει το Businessinsider, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Challenger, Gray, and Christmas για την αμερικανική αγορά εργασίας, τον Μάιο έγιναν στις ΗΠΑ περίπου 80.000 απολύσεις, με 3.900 εξ αυτών να αποδίδονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο χάθηκαν στις ΗΠΑ 417.500 θέσεις εργασίας, καθώς το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν το χειρότερο από το 2020, όταν η έναρξη της πανδημίας προκάλεσε περισσότερες από 1,4 εκατ. απολύσεις (στις ΗΠΑ δεν εφαρμόστηκαν ευρεία μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας, όπως έγινε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης).
Όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Challenger, Gray, and Christmas η έκθεση του Μαΐου ήταν η πρώτη που συμπεριέλαβε την τεχνητή νοημοσύνη σαν λόγο απόλυσης, με τις σχετικές περικοπές θέσεων εργασίας να γίνονται κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο ο οποίος δέχεται πρώτος τις επιπτώσεις από τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία AI από το ChatGPT.
Η Challenger εκτιμά ότι η τάση θα έχει και συνέχεια, αν και οι εταιρείες ίσως να διστάζουν να επικαλεστούν την τεχνητή νοημοσύνη σαν λόγο για τις απολύσεις τους. Από την άλλη, δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα συγκριθεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη με τον αριθμό των θέσεων εργασίας που καταργούνται εξαιτίας της.
Πάντως, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τις διατροφικές διαταραχές, η National Eating Disorder Association, επιβεβαίωσε την αντικατάσταση έξι υπαλλήλων της γραμμής βοήθειάς της με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Tessa.
Ωστόσο, ο οργανισμός αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά την Tessa, αφότου συμβούλεψε έναν χρήστη να ζυγίζεται μια φορά την εβδομάδα και να μετρά τις θερμίδες, συμπεριφορές που ο χρήστης είπε ότι την οδήγησαν να αναπτύξει διατροφική διαταραχή.
Τον Μάιο, μια βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει περίπου 55.000 θέσεις εργασίας έως το 2030, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του BT Group Philip Jansen είπε ότι η εταιρεία θα αντικαταστήσει περίπου 10.000 από αυτές τις προβλεπόμενες περικοπές τα επόμενα επτά χρόνια με AI, καθώς είπε ότι το υπάρχον chatbot της εταιρείας «Amy» μπορεί ήδη να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις των χρηστών και θα βελτιωθεί μόνο με τον καιρό.