Του Γιάννη Γορανίτη
Η δικομανία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πληγές της τεχνολογικής εξέλιξης. Οι λεγόμενες και «μάχες της πατέντας» σέρνουν στα δικαστήρια μικρές και μεγάλες εταιρείες, οι οποίες αντιπαρατίθενται μεταξύ τους για εφευρέσεις και πνευματικά δικαιώματα.
Ένας άντρας από τη Φλόριντα όμως δείχνει να «το τερμάτισε». Μόλις μήνυσε την Apple, υποστηρίζοντας ότι έκλεψε την ιδέα του για τη δημιουργία του iPhone. O Thomas S Ross είχε πράγματι καταθέσει μια αίτηση ευρεσιτεχνίας για μια «ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης» (ERD) το μακρινό 1992.
Βέβαια, το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε πριν από εννέα χρόνια, οπότε είτε ο εφευρέτης δεν παρακολουθεί στενά τις τεχνολογικές ειδήσεις είτε περίμενε την κατάλληλη στιγμή, για να αποσπάσει ένα κατά το δυνατό μεγαλύτερο ποσό.
Είναι πολλά τα λεφτά
Ο Thomas S Ross στην αγωγή που κατέθεσε ζητάει να του καταβάλει η Apple 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μια εύλογη αποζημίωση για τα πνευματικά του δικαιώματα. Την προσδιορίζει στο 1,5% των συνολικών πωλήσεων συσκευών της Apple που αξιοποιούν τη συγκεκριμένη πατέντα.
Αν βέβαια εκτός από ευρηματικός εφευρέτης ήταν και πιο παρατηρητικός, θα αρκούσε μια ματιά στα ανακοινωμένα στοιχεία της εταιρείας αναφορικά με τα έσοδα της. (κάτι παραπάνω από 234 δισ. μόνο για το 2015!)
Αν βέβαια ο ισχυρισμός του ότι το iPhone βασίστηκε στα σχέδια του ERD αποδειχθεί αληθής, θα έχει να λαμβάνει πολλά περισσότερα και για πολλά πολλά χρόνια στο μέλλον.
Πώς του υπέκλεψε η Apple την ιδέα;
Στο κείμενο της αγωγής του, ο Thomas S Ross αναφέρει χαρακτηριστικά: «αντί να δημιουργεί δικές τις ιδέες, η Apple επέλεξε την υιοθέτηση μιας κουλτούρας να βουτάει στα σκουπίδια». Δεν διευκρινίζει αν στα σκουπίδια συγκαταλέγει και τη δική του ιδέα, αλλά για να ισχυροποιήσει τον ισχυρισμό του παραθέτει μια δήλωση του Steve Jobs: «ποτέ δεν ντραπήκαμε να κλέψουμε μια ωραία ιδέα».
Ο εφευρέτης βέβαια δεν έμεινε στις δηλώσεις του Jobs και την ανάλυση της εταιρικής κουλτούρας της Apple, αλλά συμπεριέλαβε και αποσπάσματα από τον επίμαχο φάκελο για την ευρεσιτεχνία, που είχε καταθέσει προς έγκριση του 1992.
Η αλήθεια είναι ότι η ομοιότητα είναι προφανής αλλά όχι αρκετά ισχυρή ώστε να στοιχειοθετήσει «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας». Ο ίδιος στην αγωγή αναφέρει ότι η «ταυτότητα» και η ουσία της ιδέας του αξιοποιήθηκε στον σχεδιασμό και τη λειτουργία του iPhone, των iPods, των iPads και άλλων. «Οι συσκευές της Apple είναι ουσιαστικά ίδιες με αυτές που απεικονίζονται στα τεχνικά σχέδια για την πατέντα».
Ενδεικτικά παραθέτουμε και δύο σχέδια από τα σχέδια του Ross για το ERD:
Για την ιστορία, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν αποδόθηκε ποτέ στον Ross καθώς η αίτηση του απορρίφθηκε οριστικά το 1995, αφού ο εισηγητής της δεν κατέλαβε τις απαιτούμενες εισφορές.