Η ΕΕ και η Google επιθυμούν εθελοντικούς κανόνες για την Tεχνητή Nοημοσύνη πριν τεθεί σε ισχύ νέος νόμος στο μπλοκ για τη ρύθμιση της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Επίτροπος Βιομηχανίας του μπλοκ, Τιερί Μπρετόν.
«Συμφωνήσαμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να τεθεί σε ισχύ ο νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη και να συνεργαστούμε με όλους τους προγραμματιστές Τεχνητής Νοημοσύνης για να εισαγάγουμε ένα εθελοντικό σύμφωνο» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά από συνομιλίες που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Σουντάρ Πιτσάι στις Βρυξέλλες.
Παρόλο που το εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε για πρώτη φορά νόμο για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης το 2021, το θέμα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη επείγουσα σημασία από τότε που το ChatGPT, ένα chatbot που δημιουργήθηκε από την OpenAI στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίστηκε στο προσκήνιο με όλες τις ιλιγγιώδεις εξελίξεις του.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να υποστηρίξει το σχέδιο νόμου τον επόμενο μήνα, προτού αρχίσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για να συμφωνήσουν σε μια τελική έκδοση.
Η ΕΕ κάνει αγώνα δρόμου για να είναι η πρώτη που θα ρυθμίσει τους κινδύνους που συνεπάγεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Μπρετόν δήλωσε ότι ακόμη και αν η ΕΕ εγκρίνει τον νόμο μέχρι το τέλος του έτους, θα αρχίσει να εφαρμόζεται «το νωρίτερο από το τέλος του 2025».
Οι ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας διαρκώς αυξανόμενος κατάλογος, από την παραπληροφόρηση έως τα πνευματικά δικαιώματα επί εικόνων, ήχου και κειμένου.
Ο Μπρετόν πρόσθεσε ότι ήθελε να συμμετάσχει ένας "μεγάλος αριθμός παικτών, είτε Ευρωπαίων είτε μη Ευρωπαίων" για να συζητήσει τους εθελοντικούς κανόνες.
«Βλέπουμε ήδη κάποιους γενικούς κανόνες. Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χωρίς να περάσουν από το νόμο», είπε, δίνοντας παραδείγματα, όπως η διασφάλιση ότι οι εικόνες που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη θα περιέχουν ετικέτες που θα αναφέρουν ότι έχουν παραχθεί από τεχνητή νοημοσύνη.
Το κείμενο του κοινοβουλίου της ΕΕ περιελάμβανε απαγορεύσεις για τη βιομετρική παρακολούθηση, την αναγνώριση συναισθημάτων και τα συστήματα προληπτικής αστυνόμευσης με τεχνητή νοημοσύνη.
Επιδιώκει επίσης να εντάξει τα συστήματα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το Midjourney, σε μια κατηγορία που απαιτεί ειδικά μέτρα διαφάνειας, όπως ειδοποιήσεις προς τους χρήστες ότι η παραγωγή έγινε από μηχανή και όχι από άνθρωπο.