Του Γιάννη Γορανίτη
Είτε επιλέξετε το κινητό για να βγάλετε φωτογραφίες, είτε μια compact μηχανή ή ακόμη και μια επαγγελματική κάμερα, το βέβαιο είναι ότι περισσότερο από την τεχνολογία μετράει το θέμα και φυσικά η τεχνική.
Συγκεντρώσαμε δέκα συμβουλές για αρχάριους, αλλά και πιο προχωρημένους φωτογράφους, οι οποίοι φιλοδοξούν να επιστρέψουν από τις διακοπές με καλύτερες λήψεις στις βαλίτσες (ή τέλος πάντων στις κάρτες μνήμης) τους.
1. Ο ήλιος πίσω
Ένας βασικό και σχεδόν* απαράβατος κανόνας της φωτογραφίας είναι να έχετε τον ήλιο στην πλάτη ή έστω στο πλάι όταν φωτογραφίζετε. Έτσι το θέμα θα είναι πιο ομαλά φωτισμένο και θα αποφύγετε τις «καμένες» ή σκοτεινές λήψεις.
*λέμε, σχεδόν καθώς ο ήλιος κόντρα προσφέρεται για καλλιτεχνικά εφέ, αλλά απαιτείται προσοχή για να μη βλάψετε τον αισθητήρα της κάμερας.
2. Στάσου το ύψος του
Θυμηθείτε τις στάσεις που παίρνουν οι επαγγελματίες όταν φωτογραφίζουν. Σκύβουν, γονατίζουν ή και ξαπλώνουν. Δεν το κάνουν όμως για να σας εντυπωσιάσουν, αλλά προκειμένου να απαθανατίσουν το θέμα τους από τη σωστή γωνία. Μην κρατάτε τη μηχανή στο ύψος των ματιών σας ειδικά αν φωτογραφίζετε παιδιά ή ζώα. Επίσης, είναι ευνόητο ότι οι λήψεις από εναλλακτικές ή απροσδόκητες γωνίες είναι απείρως πιο ενδιαφέρουσες.
3. Αντίο φλας
Αποφύγετε όσο το δυνατό πιο επίμονα τη χρήση φλας. Ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού το αποτέλεσμα θα είναι μια υπερφωτισμένη λήψη, χωρίς την παραμικρή «καλλιτεχνική» αξία. Οι περισσότερες μηχανές αλλά και τα σύγχρονα smartphones διαθέτουν λειτουργία νυχτερινής λήψης που σας επιτρέπει να απαθανατίζετε τα θέματά σας χωρίς να τα «καίτε». Το φλας πάντως δεν είναι άχρηστο, ειδικά αν το συνδυάσετε με τον φυσικό φωτισμό ή ενισχύσετε το φως του χώρου.
4. Go manual
Είπαμε ότι οι συμβουλές απευθύνονται κατά βάση σε αρχάριους χρήστες, αλλά ο πειραματισμός δεν έβλαψε κανέναν. Ειδικά τώρα που χάρη στις ψηφιακές μηχανές δεν κοστίζει το παραμικρό, πέρα από τον χρόνο σας. Πειραματιστείτε λοιπόν με τις χειροκίνητες ρυθμίσεις της μηχανής (ταχύτητα κλείστρου, διάφραγμα, φωτεινότητα, ευαισθησία αισθητήρα κ.α.) και απολαύστε αποτελέσματα που είναι αδύνατα με τη ρύθμιση όλων στο αυτόματο. Αν παρόλ' αυτά βαριέστε ή βιάζεστε, επιλέξτε κάποια από τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις ή τα προγράμματα της κάμερας (π.χ. τοπίο, παραλία, πορτρέτο, σπορ κ.λπ.).
5. Μείνε ακίνητος
Σε κανέναν δεν αρέσουν οι κουνημένες φωτογραφίες. Γι' αυτό φροντίστε να μείνετε όσο το δυνατό πιο σταθεροί όταν τραβάτε μια φωτογραφία. Το ιδανικό είναι να έχετε μαζί ένα τρίποδο –ειδικά για λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αν όχι, καλό είναι να στηρίζεστε κάπου ώστε να είναι σταθερά τα χέρια σας. Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, πάρτε μια βαθιά ανάσα και εκπνεύστε μόνο αφού πατήσετε το κλικ.
6. Μαγικές ώρες
Για φωτογραφήσεις σε εξωτερικούς χώρους και δη στα υπερ-φωτεινά ελληνικά τοπία, επιλέξτε πρωινές ή απογευματινές ώρες. Ιδανικά φωτογραφίστε κατά τη διάρκεια της μαγική (ή χρυσής) ώρας, δηλαδή λίγο μετά το ανατολή και λίγο πριν τη δύση του ηλίου. Το μεσημέρι το φως συνήθως κάνει πιο «σκληρά» τα πρόσωπα και αφαιρεί χρωματική λεπτομέρεια από τα τοπία.
7. Λίγο απ' όλα
Μην προσπαθήσετε να χωρέσετε τα πάντα σε ένα φωτογραφικό κάδρο. Τα παιδιά σας, το φεγγάρι, η πινακίδα της ταβέρνας, το κοκτέιλ που κρατάτε και ο ψεύτικος φοίνικας προφανώς δεν θα σας δώσουν μια καλή σύνθεση. Επικεντρωθείτε σε ένα θέμα ή στοιχείο ανά λήψη και αξιοποιήστε τα υπόλοιπα ως φόντο ή σε δεύτερο επίπεδο.
8. Zoom-in
Οι μακρινές φωτογραφίες θεωρητικά έχουν πιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλά στην πράξη είναι αυτές που θα προσπεράσετε ή και θα σβήσετε χωρίς δεύτερη σκέψη όταν ξαναδείτε το υλικό των διακοπών. Φέρτε το θέμα σας κοντά. Ή προτιμότερα, πηγαίνετε εσείς κοντά στο θέμα, γιατί καλό το ζουμ αλλά ανάλογα με την ποιότητα του φακού και του αισθητήρα ενδέχεται να εμφανίσει παραμορφώσεις και ατέλειες.
9. Μην φοβάστε το νερό
Ή για να είμαστε ακριβείς εξοπλιστείτε ώστε να μην το φοβάστε. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες επιλογές αδιάβροχων φωτογραφικών μηχανών –εσχάτως και αδιάβροχων smartphones, ώστε να απαθανατίζετε ακόμη κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αν δεν θέλετε να μπείτε σε (μεγάλα) έξοδα μπορείτε να προμηθευτείτε μια αδιάβροχη θήκη, η οποία θα επιτρέπει την κάμερα από την υγρασία, αλλά και λοιπές κακουχίες.
10. Η ώρα της επεξεργασίας
Προείπαμε ότι ο πειραματισμός και οι αλλεπάλληλες λήψεις μέχρι να βγάλετε την καλύτερη δυνατή δεν στοιχίζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις ανεβάζετε όλες τις φωτογραφίες online ή να τις επιδεικνύετε στους (πιθανότατα βαριεστημένους) φίλους σας μετά τις διακοπές. Κατ' αρχάς ξεκαθαρίστε το υλικό σας. Πετάξτε τις κουνημένες, κακοεστιασμένες, θαμπές ή επαναλαμβανόμενες λήψεις. Διαλέξτε τις καλύτερες και επωφεληθείτε των εργαλείων επεξεργασίας που προσφέρονται, κατά βάση, δωρεάν. Ούτε στην επεξεργασία χρειάζεται να το παρακάνετε. Κόψτε σωστά, τονίστε χρώματα ή ανεβάστε τη φωτεινότητα και μετά συγκρίνετε το αποτέλεσμα με την αρχική λήψη. Αν θεωρείτε την επεξεργασμένη καλύτερη, αποθηκεύστε. Αν τη θεωρείτε πολύ καλή, δημοσιεύστε.
Καλές διακοπές και ακόμη καλύτερες λήψεις.