Αναπτύσσονται τσιπ που ανιχνεύουν τα καρκινικά κυτταρα
Επιστήμη

Αναπτύσσονται τσιπ που ανιχνεύουν τα καρκινικά κυτταρα

Περίπου 30.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, η ανοσοθεραπεία γίνεται όλο και περισσότερο το επιστημονικό επίκεντρο στην καταπολέμηση της νόσου.

Η Δρ Λαρίσα Μπαρμπάραν, φυσικός στο Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR), Γερμανία, με την ομάδα της, ερευνά ένα νανοηλεκτρονικό τσιπ που θα καταστήσει τελικά δυνατή την ανάπτυξη εξατομικευμένων ανοσοθεραπειών για τον καρκίνο. Οι προσπάθειές της χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για πέντε χρόνια μέσω ενός ERC Consolidator, χρηματοδότηση συνολικού ύψους σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Ένας σημαντικός στόχος στην ανοσο-ογκολογία είναι η ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο οι ερευνητές μπορούν να προβλέψουν αποτελεσματικά εάν και πώς ένας ασθενής θα ανταποκριθεί σε αυτήν. Επί του παρόντος δεν υπάρχει προγνωστική τεχνολογική πλατφόρμα που να παρέχει εξαιρετικά ευαίσθητη ανάλυση ανοσίας κατά του καρκίνου καθώς και σχεδιασμό στρατηγικής για τη θεραπεία.

Ως εκ τούτου, η Μπαρμπάραν στοχεύει να αναπτύξει μια πλατφόρμα που ονομάζεται «ImmunoChip» που μελετά και περιγράφει τα στοιχεία του κύκλου καρκίνου-ανοσίας. Για να ψηφιοποιήσει τις ιδιότητες του όγκου, η Μπαρμπάραν επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των μεθόδων στην έρευνα για τον καρκίνο για να συμπεριλάβει την τεχνολογία νανοαισθητήρων. Αυτό συνεχίζει την προηγούμενη εργασία της Μπαρμπάραν για την ανάπτυξη βιο-νανοαισθητήρων για ιατρικά διαγνωστικά.

Οι αισθητήρες μπορούν να μετατρέψουν τα φορτία που σχετίζονται με τα βιομόρια πολύ επιλεκτικά σε ρεύμα ή ηλεκτρική τάση και στη συνέχεια να τα μεταδώσουν για ανάλυση.

«Ο καρκίνος δημιουργεί και σβήνει τα βιοχημικά σήματα, εκκινεί τους επαναληπτικούς βρόχους και δημιουργεί ελέγχους ανάδρασης για να δημιουργήσει ένα ανοσοκατασταλτικό περιβάλλον. Η ιδέα μου είναι να ψηφιοποιήσω αυτούς τους μηχανισμούς», εξήγησε ο Baraban.

Οι πληροφορίες σχετικά με την ανοσοκατασταλτική δραστηριότητα του καρκινικού μικροπεριβάλλοντος, τα σημεία ελέγχου του ανοσοποιητικού, τα Τ κύτταρα και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας συλλέγονται σε αντίστοιχα πρότυπα δεδομένων. Η πλατφόρμα «ImmunoChip» θα σας βοηθήσει να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις: Μπορεί ο ασθενής να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας ανοσοθεραπεία; Πώς προστατεύεται ο όγκος; Ποια ανοσοθεραπεία πρέπει να χρησιμοποιηθεί;

Η Μπαρμπάραν είναι πεπεισμένη ότι το νανοηλεκτρονικό τσιπ θα βοηθήσει στην απάντηση αυτών των ερωτήσεων, επομένως θα οδηγήσει σε εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες και ως εκ τούτου σε βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας, βοηθώντας τελικά να σωθούν περισσότερες ζωές.