Του Γιάννη Παλιούρη
Βιομηχανία, μεταφορές, επικοινωνίες, εργασία. Πεδία σύγκρουσης για τους κολοσσούς της τεχνολογίας που βλέπουν στους συγκεκριμένους κλάδους μια τεράστια ευκαιρία για επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, όμως, εκτυλίσσεται και μια ακόμα μάχη, σε ένα πεδίο που ακόμα βρίσκεται κάτω από το ραντάρ των περισσότερων ΜΜΕ. Η Yγεία και συγκεκριμένα οι online υπηρεσίες υγείας αναμένεται να αποτελέσουν την «κότα με το χρυσό αυγό» τις επόμενες δεκαετίες.
Ήδη οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας χτίζουν αθόρυβα αλλά μεθοδικά τη θέση τους σε αυτή την τεράστια αγορά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους παραδοσιακούς «παίκτες» του κλάδου. Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες η Amazon εξαγόρασε στο διαδικτυακό φαρμακείο PillPack, κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την online διάγνωση του κρυολογήματος μέσω της ψηφιακής βοηθού Alexa και ανακοίνωσε ένα προϊόν για διασταύρωση ιατρικών αρχείων ασθενών. Πληροφορίες που διέρρευσαν πριν λίγες ημέρες φέρνουν την Amazon να επιχειρεί, χωρίς επιτυχία, την εξαγορά εταιρείας προϊόντων για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων στο σπίτι, χωρίς την παρουσία γιατρού.
Τυχαία δεν είναι ούτε η σύμπραξη Αmazon, Berkshire Hathaway και JPMorgan Chase στον χώρο της Υγείας. Οι τρεις εταιρείες – με συνολικό προσωπικό 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους – έχουν ανακοινώσει ότι απλά θέλουν να παρέχουν ένα διαφορετικό και πιο αποτελεσματικό μοντέλο περίθαλψης για τους εργαζόμενούς τους. Ωστόσο η σύμπραξη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στις ΗΠΑ, καθώς τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο και η βιομηχανία Υγείας ανησυχούν ότι πρόκειται για κάτι «μεγαλύτερο», το οποίο θα αλλάξει τον τομέα της περίθαλψης.
Από τη μεριά της η Google «τρέχει» μια σειρά από γνωστά και άγνωστα προγράμματα που εμπλέκουν Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση, οι οποίες θα προσφέρουν νέες εξατομικευμένες υπηρεσίες υγείας, τόσο σε καταναλωτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις από τις εταιρείες πληροφορικής στον τομέα της Υγείας ξεπέρασαν τα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.
To ενδιαφέρον των τεχνολογικών εταιρειών για την βιομηχανία Υγείας μόνο παράδοξο δεν είναι. Τουναντίον είναι απολύτως εύλογο, καθώς σύμφωνα με τον Economist και την Deloitte ενώ οι παγκόσμιες δαπάνες για την Υγεία ανέρχονταν 7,077 τρισεκατομμύρια δολάρια 2015, θα αγγίξουν τα 8,734 τρισεκατομμύρια το 2020.
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν κομμάτια ενός τεράστιου παζλ που θέλει και τον τομέα της Υγείας να υπόκειται σε ριζική αναμόρφωση εξαιτίας της τεχνολογίας. Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου ότι τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν ενώπιον ανταγωνισμού που δεν έχουν ξανασυναντήσει στο παρελθόν, καθώς η βασική υγειονομική περίθαλψη θα μετατοπιστεί εξαιτίας τη τεχνολογίας σε παραϊατρικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς ακόμη και τους ίδιους τους ασθενείς. Προβλέπουν, μάλιστα, ότι εταιρείες όπως η Amazon και η Google είναι σε θέση να επωφεληθούν από τις επιθυμίες των νεότερων καταναλωτών για φθηνότερη και πιο βολική υγειονομική περίθαλψη.
Σε αυτή την αγορά η διαχείριση της πληροφορίας και των δεδομένων θα έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στην υγειονομική περίθαλψη και μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσο μακριά θα οδηγήσουν αυτές οι εξελίξεις. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι οι ριζικές μεταβολές στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης θα καταστούν εφικτές με τη βοήθεια της παρακολούθησης ασθενών σε πραγματικό χρόνο, προηγμένων αλγορίθμων και καινοτόμων συστημάτων διαχείρισης δεδομένων.
Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης θα βασιστεί σε νέα συστήματα τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα εργαλεία.