Από τις αρχές του Νοεμβρίου που μας πέρασε, ένα νέο «ψηφιακό παιχνίδι» έχει γίνει το κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και στον κόσμο της πολιτικής και της φιλοσοφίας. Το ChatGpt είναι ένα εργαλείο που δίνει την δυνατότητα σε έναν άνθρωπο να συζητήσει ψηφιακά θέτοντας ερωτήσεις ή σχηματίζοντας προτάσεις στην γλώσσα του, όπως ακριβώς θα συζητούσε με τους φίλους του.
Το ChatGpt απαντά και συζητά σαν ένας κανονικός άνθρωπος (ή τουλάχιστον σχεδόν σαν κανονικός άνθρωπος) χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, γνωστής στα αγγλικά ως Artificial Intelligence (AI). Θεωρείται από πολλούς ως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της generative artificial intelligence, δηλαδή ενός συστήματος που μπορεί να παράγει κείμενα, εικόνες, ήχους και άλλα μέσα επικοινωνίας ως απάντηση σε σύντομες ερωτήσεις ή προτάσεις.
Το ChatGpt δεν είναι το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αλληλεπιδρά με πραγματικούς ανθρώπους. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε καταλόγους με δεκάδες συστήματα τύπου chatbot, τα οποία χρησιμοποιούνται από πάρα πολλές επιχειρήσεις για την πιο εύκολη (για τις εταιρείες) και πιο φθηνή επικοινωνία τους με τους πελάτες τους.
Πιθανότατα όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει τέτοια συστήματα στην προσπάθειά μας να λύσουμε, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή εισόδου σε κάποια ιστοσελίδα, απορίες ή να υποβάλλουμε παράπονα σε επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Είναι αλήθεια πως αυτές οι εμπειρίες δεν μας προκαλούν πάντα ενθουσιασμό, αλλά ομολογούμε πως σταδιακά βελτιώνονται.
Αυτό που έκανε το ChatGpt τόσο γνωστό και το κατέστησε θέμα συζήτησης για εκατομμύρια ανθρώπους, είναι κυρίως το γεγονός πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από οποιονδήποτε χρήστη του διαδικτύου με μία απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα openai.com/blog.chatgpt. Βοηθάει βέβαια και η σύνδεση αυτής της εταιρείας με αρκετά διάσημα πρόσωπα του κόσμου της τεχνολογίας.
Η OpenAI ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 από αρκετούς επιστήμονες και ερευνητές παγκοσμίου φήμης και χρηματοδοτήθηκε από τον Σαμ Άλτμαν ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο διευθύνων σύμβουλός της, τον Έλον Μασκ, τον γνωστό δισεκατομμυριούχο επενδυτή τεχνολογικών εταιρειών Πίτερ Τιλ, τον Ριντ Χόφμαν (από τους ιδρυτές της LinkedIn), την Amazon Web Services, την ινδική Infosys, την συγγραφέα Τζέσικα Λίβινγκστον και την YC Research, την εταιρεία του Άλτμαν που χρηματοδοτεί νεοφυείς εταιρείες. Από τους παραπάνω χρηματοδότες ή δωρητές όπως τους αναφέρει η ίδια η OpenAI στην ιστοσελίδα της, συγκεντρώθηκαν λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο Έλον Μασκ ήταν αρχικά πρόεδρος της εταιρείας αλλά τρία χρόνια αργότερα παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο για να αποκλειστεί μία πιθανή σύγκρουση συμφερόντων ενόψει της πρόθεσης της Tesla να ασχοληθεί πολύ ενεργά με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Μασκ συνέχισε να συμμετέχει στο σχήμα των χορηγών και διατήρησε τον συμβουλευτικό του ρόλο. Μετά την αποχώρηση του Μασκ η εταιρεία άλλαξε μορφή και εγκατέλειψε τον αρχικό μη κερδοσκοπικό της χαρακτήρα και το 2019 εμφανίστηκε η Microsoft η οποία ενίσχυσε την εταιρεία με ένα δισεκατομμύριο δολάρια και υποσχέθηκε να της παρέχει όλη την τεχνική υποδομή που χρειαζόταν η OpenAΙ για τις έρευνές της.
Όπως είπαμε νωρίτερα, το ChatGpt, η νέα εφαρμογή της OpenAI, κυριαρχεί στην επικαιρότητα από την στιγμή που παρουσιάστηκε στο κοινό κάποια στιγμή τον Νοέμβριο. Πολλά εκατομμύρια χρηστών του διαδικτύου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μία συζήτηση με αυτό, δεδομένου πως η OpenAI αποφάσισε να μην χρεώνει αυτή την υπηρεσία, προς το παρόν τουλάχιστον.
Οι αντιδράσεις των χρηστών και τα σχόλια που έχουν κυριεύσει το διαδίκτυο και τον οικονομικό και τεχνολογικό Τύπο δείχνουν πως το ChatGpt έχει κυριολεκτικά συναρπάσει τον κόσμο. Πολλοί έχουν εντυπωσιαστεί από την ικανότητα του ChatGpt να απαντήσει στα ερωτήματά τους, άλλοι από το χιούμορ του και άλλοι από την ικανότητά του να φτιάχνει ποιήματα.
Μία μεγάλη συζήτηση που άνοιξε έχει να κάνει με το αν το ChatGpt είναι τόσο δυνατό που θα μπορέσει να απειλήσει την κυριαρχία της Google στους μηχανισμούς αναζήτησης, καθώς ο χρήστης του διαδικτύου θα μπορεί, ίσως, κάποια στιγμή να απευθύνει την συγκεκριμένη του ερώτηση προς το ChatGpt και να παίρνει μία απόλυτα συγκεκριμένη απάντηση χωρίς να χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο.
Αυτό που έχει εντυπωσιάσει περισσότερο είναι η ικανότητά του να προχωρήσει σε μία κανονική συζήτηση με τον χρήστη του διαδικτύου, να θυμάται ό,τι έχει συζητηθεί και να βασίζει τις απαντήσεις του στην συνέχεια της συζήτησης σε όλα τα προηγούμενα, όπως δηλαδή γίνεται σε μία συνηθισμένη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ δύο ανθρώπων. Το The Verge, γνωστό διαδικτυακό περιοδικό για θέματα τεχνολογίας, το χαρακτήρισε «mind boggling» κάτι σαν να λέμε «μου πήρε τα μυαλά».
Ο Έλον Μασκ δήλωσε πως είναι «scary good», δηλαδή τόσο καλό που σε τρομάζει και πως δεν αποκλείεται να πλησιάζουμε την εποχή που τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι πλέον «dangerously strong», δηλαδή τόσο δυνατά που να είναι επικίνδυνα (δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο γνωστός επιχειρηματίας έχει εκφράσει προ πολλού τους προβληματισμούς τους για τους κινδύνους που θα φέρουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης). Οι ικανότητες του ChatGpt προκάλεσαν όπως είναι φυσικό και πολλούς φόβους.
Έφθασε άραγε η ώρα που οι συγγραφείς, οι ποιητές, οι δημοσιογράφοι θα αρχίσουν να χάνουν τις δουλειές τους από συστήματα σαν και αυτό;. Μήπως οι φοιτητές θα αρχίσουν να γράφουν τις εργασίες τους απλά χρησιμοποιώντας το ChatGpt αντί για να μελετήσουν;
Λίγο τραβηγμένος ακούγεται αυτός ο φόβος αλλά αυτό δεν εμπόδισε τα δημόσια σχολεία της πόλης της Νέας Υόρκης από το να περιορίσουν την χρήση αυτής της εφαρμογής στους υπολογιστές των μαθητών που δουλεύουν μέσα στα δίκτυα των σχολείων.
Πέρα από τον φόβο που μόλις αναφέραμε, οι υπεύθυνοι των δημόσιων σχολείων προβληματίζονται και από ένα άλλο χαρακτηριστικό του ChatGpt. Την τάση του να κάνει αρκετά λάθη όταν η απάντηση στον «συνομιλητή» του δεν μπορεί να δοθεί μόνο με την προσφυγή σε μία βάση δεδομένων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του Barron’s Tae Kim, η εφαρμογή αυτή είναι εντυπωσιακή αλλά και εξαιρετικά υπερτιμημένη. Ο Tae Kim επισημαίνει πως το ChatGpt πάσχει από το ίδιο πρόβλημα που έχουν όλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης: την απουσία κριτικής ικανότητας. Από την δική του μεριά, ο Farhad Manjoo έγραψε στους New York Times πως το ChatGpt φαίνεται πως έχει αίσθηση του χιούμορ αλλά φαίνεται επίσης πως ξέρει τα όριά του και προσπαθεί να αποφύγει τα σοβαρά λάθη.
Καθώς περιμένουμε υπομονετικά να βρούμε την ευκαιρία να ζητήσουμε την άποψη του ChatGpt για το τι περιμένει από το ελληνικό χρηματιστήριο για το 2023 (εδώ και τρεις μέρες ελπίζουμε πως θα μας έρθει το σχετικό email αφού η ζήτηση είναι εντυπωσιακή), θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία γρήγορη εκτίμηση για αυτή την εφαρμογή που έχει συνεπάρει ή έχει φοβίσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Το ChatGpt δεν είναι έτοιμο να πάρει την θέση των συγγραφέων, των ποιητών και των δημοσιογράφων ούτε είναι κοντά στο να αναλύσει καταστάσεις και να αποκτήσει κριτικές ικανότητες.
Επειδή η OpenAI επέλεξε να δώσει την δυνατότητα σε όποιον θέλει να το δοκιμάσει, το ευρύ κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την πρόοδο που συντελείται σε αυτόν τον τομέα. Εκτός από το ChatGpt, υπάρχουν και πολλά άλλα συστήματα που εξελίσσονται και δεν διαφέρουν πολύ από αυτό.
Αν πιστέψουμε τις εκτιμήσεις αρκετών ειδικών, ίσως το ChatGpt να είναι λίγο πιο μπροστά από τα περισσότερα εξ αυτών, πράγμα που δεν είναι εύκολο να επιβεβαιώσει κανείς καθώς δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ελεύθερα όπως το ChatGpt. Όπως γίνεται και με την έρευνα στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης οχημάτων, η πρόοδος μπορεί να είναι σημαντική αλλά η τελειοποίηση αυτών των συστημάτων θα απαιτήσει πολύ χρόνο, πολύ περισσότερο χρήμα και πάρα πολλή έρευνα.
Παρ’ όλα αυτά, αυτό το δείγμα από την πρόοδο που γίνεται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι εξαιρετικά χρήσιμο γιατί δείχνει σε όλους μας μία εικόνα από το τι έχουμε να ζήσουμε στο μέλλον. Το πού θα καταλήξει αυτή η έρευνα δεν είναι εύκολο να πούμε, ίσως οι τελικές εφαρμογές να είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του ChatGpt.
Αυτό όμως δεν έχει και μεγάλη σημασία, το σίγουρο είναι πως τα δεκάδες δισεκατομμύρια που έχουν επενδύσει και τα ακόμα περισσότερα που θα επενδύσουν τα επόμενα χρόνια οι γίγαντες της τεχνολογίας ανά τον κόσμο, θα φέρουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματά τους.