Του Γιάννη Γορανίτη
Δεν γνωρίζουμε αν η εικονική πραγματικότητα είναι το μέλλον. Αλλά αν είναι, διαγράφεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Οι μεγάλοι κατασκευαστές σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλο να παρουσιάσουν τις δικές τους λύσεις στον χώρο του Virtual Reality. Τα headsets (κάσκες, μεταφράζουμε άκομψα στα ελληνικά) έχουν την τιμητική τους, αλλά και την υψηλή τιμή τους.
Η HP από την άλλη προσεγγίζει το VR μέσω μιας πιο «παραδοσιακής» και παράλληλα καινοτόμου οδού. Η οθόνη HP Zvr βασίζεται στην τεχνολογία 3D, αλλά η υλοποίηση δεν θυμίζει σε τίποτα το ψευδο-3D που καταναλώσαμε με το κουτάλι την περασμένη δεκαετία.
Η HP Zvr όχι μόνο επιτρέπει, αλλά απαιτεί τη διάδραση με το χρήστη. Αυτός το μόνο που έχει να κάνει είναι να φορέσει τα καλωδιωμένα passive 3D γυαλιά και να πάρει ανά χείρας το μαγικό πενάκι.
Ιπτάμενα ολογράμματα
Οι εφαρμογές που προς το παρόν ενσωματώνει είναι εκπαιδευτικές, ιατρικές και σχεδιαστικές. Η τιμή της οθόνης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά αν κρίνουμε από την τιμολόγησή της στις ΗΠΑ (περίπου $7.000), γίνεται σαφές ότι προορίζεται αυστηρά για επαγγελματική χρήση. Η χρήση της συσκευής έχει (και) ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά –ορθά κατά τη γνώμη μας– η HP επέλεξε να μην συμπεριλάβει games στη συλλογή των εφαρμογών.
Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την 23,6 ιντσών οθόνη της HP σε ειδική εκδήλωση της εταιρείας. Φορέσαμε τα ειδικά γυαλιά και σταθήκαμε μπροστά στην οθόνη. Η θέση του κεφαλιού του χρήστη έχει καθοριστικό ρόλο στην εμπειρία, αφού μέσω ειδικών αισθητήρων καταγράφει την κίνηση και προσαρμόζει ανάλογα την εικόνα.
Η στεροσκοπική εικόνα που μεταδίδει δεν είναι απλώς πειστική, αλλά καθηλωτική. Η HP το αποκαλεί «σύμμικτη πραγματικότητα» (blended reality) και παρότι ο όρος φαντάζει αδόκιμος, περιγράφει απόλυτα την εμπειρία. Με το stylus περιηγηθήκαμε σε μια ανθρώπινη καρδιά: την είδαμε εξωτερικά, εσωτερικά, της αλλάξαμε θέση, τη φέραμε πάνω κάτω, τη νιώσαμε μέχρι και να χτυπάει.
Οι εκπαιδευτικές εφαρμογές της Virtual Reality οθόνης είναι προφανείς, αλλά ακόμη πιο χρηστική θεωρούμε ότι θα είναι για σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Κι αυτό γιατί προσφέρει τη δυνατότητα πλοήγησης σε 3D αρχιτεκτονικά σχέδια και κατόψεις, δημιουργώντας μια ολογραφική εικόνα του κτιρίου μπροστά στα μάτια του designer.
Ο χειριστής (αυτός δηλαδή που κρατά το stylus) μπορεί να κάνει αλλαγές, να επανασχεδιάσει και να διαμορφώσει το κτίριο –από σπίτι μέχρι εργοστάσιο–, ενώ παράλληλα την εικόνα μπορούν να βλέπουν και άλλοι, αρκεί να φορούν 3D γυαλιά και να βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση.
Laptops και εκτυπωτές
Στην ίδια εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε όλη την προϊοντική γκάμα της HP. Αναπόφευκτα ξεχώρισε το HP ENVY All-in-One PC με την Curved οθόνη των 34 ιντσών, τη μεγαλύτερη της κατηγορίας.
Στη συλλογή των φορητών υπολογιστών της εταιρείας που ήδη κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά συναντάμε το πανίσχυρο HP Pavillion Gaming (φωτ.), το EliteBook Folio, το λεπτότερο business notebook, αλλά και υβριδικό το Spectre x360, που συνδυάζει laptop και tablet και έχει τέσσερις διαφορετικές θέσεις λειτουργίες.
Από την ευρύτατη γκάμα των εκτυπωτικών λύσεων της HP τόσο για οικιακή όσο και επαγγελματική χρήση, ξεχωρίζουν οι printers τεχνολογίας PageWide. Τη συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιούσαν μέχρι πριν λίγα χρόνια οι επαγγελματικές pre-press μηχανές εκτύπωσης, αλλά πλέον είναι διαθέσιμη σε προσιτό κόστος, ακόμη και για τον μέσο χρήστη. Οι enterprise εκτυπωτές PageWide προσφέρουν τις υψηλότερες ταχύτητες στο χαμηλότερο αναλογικά κόστος, ενισχύοντας παράλληλα τα επίπεδα ασφαλείας των αρχείων και των δεδομένων της επιχείρησης.