6,7 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέσω... Internet!

6,7 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέσω... Internet!

Ο αριθμός είναι ιλιγγιώδης: 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. 20 φορές το ελληνικό χρέος. Κατάτι παραπάνω από το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Γαλλίας αθροιστικά. Κι όμως αυτό το ποσό θα μπορούσε να προστεθεί στην παγκόσμια οικονομία αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη συνδέονταν στο internet.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι η πρόσβαση τόσων κατοίκων του πλανήτη στο διαδίκτυο θα μπορούσε να «ανεβάσει» το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού πάνω από τα όρια της φτώχειας.

Αμφότερες οι εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στη νέα μελέτη της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων και στρατηγικής, Strategy&, θυγατρικής της PwC. Η μελέτη έγινε για λογαριασμό του Facebook και ο στόχος της ήταν να διερευνήσει τον τρόπο που το internet θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο μαζικό και δημοκρατικό.

Είναι εύκολο να συνδεθούν όλοι οι κάτοικοι της Γης online;

Εύκολο δεν είναι, αλλά από την άλλη δεν είναι και ακατόρθωτο. Το κόστος σαφώς δεν είναι αμελητέο, αλλά αν στο δεύτερο σκέλος της εξίσωσης προστεθούν οι 4,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι που θα ωφεληθούν, είναι κατανοητό γιατί πρέπει να ενταθούν οι σχετικές προσπάθειες.

Μόνο οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και παροχής σχετικών υπηρεσιών και εξοπλισμού θα δουν τον κύκλο εργασιών τους να αυξάνεται κατά $400 δισ., ενώ η παγκόσμια αγορά της παροχής και παραγωγής περιεχομένου αναμένεται να μεγεθυνθεί κατά $200 δισ.

Ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο το στοίχημα αποκτά πολλαπλή σημασία και αξία, καθώς τεράστια τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο Web. Σήμερα σε κάθε δύο χρήστες του Internet στις αναπτυσσόμενες αγορές αντιστοιχεί ένας στις αναπτυγμένες αγορές, ενώ το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι πέντε προς έναν. Μάλιστα, παρά την εντονότερη διείσδυση, ο ρυθμός αύξησης των νέων συνδέσεων στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες έχει επιβραδυνθεί αισθητά μετά το 2013.

«Η δυνατότητα της καθολικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι μια από τις θεμελιώδεις αναπτυξιακές προκλήσεις της εποχής μας», δήλωσε ο Bahjat El-Darwiche, συντάκτης της μελέτης. «Προκειμένου να επιτραπεί στους πολίτες του αναπτυσσόμενου κόσμου να συμμετάσχουν πλήρως στη σύγχρονη οικονομία και να επωφεληθούν από την μεταμορφωτική ισχύ του Διαδικτύου, η πρόσβαση στο Internet θα πρέπει να γίνει ευκολότερη και φθηνότερη, ενώ οφείλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες συναρπαστικούς λόγους για να συνδεθούν, αλλά και να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε όσους συνδέονται για πρώτη φορά».

Κάθετη πτώση των τιμών

Επειδή, βέβαια, όλα αυτά ενδέχεται να ακούγονται ως ευχολόγια, η μελέτη περνά και σε ουσιώδεις προτάσεις. Για παράδειγμα διαπιστώνει ότι με τις σημερινές τιμές των παρόχων η «παγκοσμιοποίηση» της πρόσβασης είναι αδύνατη. Αν οι λιανικές τιμές δεν υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 70%  το όνειρο σύνδεσης των περισσότερων κατοίκων του πλανήτη online θα μείνει απατηλό. Εφόσον οι τιμές πέσουν σε αυτά τα επίπεδα, υπολογίζεται ότι 4 στους 5 κατοίκους του πλανήτη θα μπορούσαν δυνητικά να συνδεθούν.

Προκειμένου να συμβεί αυτό, θα πρέπει τα υφιστάμενα 2G δίκτυα να αντικατασταθούν με 3G ή 4G/ LTE, κάτι που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση 60-70% του κόστους ανά MB και ως παράπλευρο όφελος το άνοιγμα του Διαδικτύου σε περισσότερους από 2 δισ. ανθρώπους.

Η μελέτη της Strategy& επεκτείνεται σε αναλυτικότερες προτάσεις για την ψηφιακή ανάπτυξη της Γης και πολλές από αυτές μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες και στην περίπτωσή της Ελλάδας. Αναλυτικά η έκθεση ΕΔΩ.

Internet από ψηλά

Επειδή, βέβαια, οι τοπικές κυβερνήσεις είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να αναπτύξουν αντίστοιχες υποδομές, οι «μεγάλοι» της τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει αρκετά στο συγκεκριμένο τομέα.

Η Google για παράδειγμα επιστρατεύει τα drones της για να προσφέρει συνδέσεις ταχύτερες από το 4G, αλλά και τα μπαλόνια του Project Loon τα οποία υπόσχονται να φέρουν το διαδίκτυο και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά του πλανήτη.

Αντίστοιχες προθέσεις έχει και το Facebook που θα στείλει στη στρατόσφαιρα γιγάντια drones, που θα τροφοδοτούνται από ηλιακά πάνελ, για να προσφέρει κι αυτό με τη σειρά του προσιτό Internet παντού. Το project φέρει την κωδική ονομασία Aquila και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.