Αν επαληθευτεί στις εκλογές η δημοσκοπική εικόνα για πρόθεση ψήφου στο 34% -35%, τότε δεν είναι δύσκολο για τη ΝΔ να πετύχει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Pulse, Γιώργος Αράπογλου. Στο ερώτημα γιατί η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά αυτοδύναμες κυβερνήσεις, μιλά αφενός για τις μεγάλες εστίες ανησυχίας της εποχής και θυμίζει ότι οι μνήμες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ακόμη νωπές. Βλέπει ελάχιστες πιθανότητες ανατροπών αναφορικά με τις πολιτικές ισορροπίες στο άμεσο μέλλον, ενώ στο ερώτημα αν θα συνεχιστεί η πτώση του ΠΑΣΟΚ, απαντά ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακτήσει μέρος των απωλειών, αφού μέρος τους κατευθύνεται στην «γκρίζα ζώνη».
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, ενώ η ΝΔ ανεβαίνει στο 34%, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «παγωμένος» στο 26%. Δεδομένου ότι η δημοσκοπική εικόνα ενσωματώνει τα πυκνά και μείζονα θέματα του τελευταίου διαστήματος, θεωρείτε πιθανή μια δραματική ανατροπή ως τις εκλογές;
Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ιδιαιτέρως όσο δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία των επόμενων εκλογών και όταν η «Γκρίζα ζώνη» αθροίζει διψήφιο ποσοστό. Όμως, η σταθερότητα των πολιτικών δεικτών και των λεγόμενων «ποιοτικών» στοιχείων για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την αργή, μέχρι σήμερα, ενίσχυση των ποσοστών της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και την απουσία, τουλάχιστον προς το παρόν, σημαντικής δυναμικής από κάποιο άλλο κόμμα, περιορίζουν (αν και δεν εξαφανίζουν) τις πιθανότητες δραματικών ανατροπών στο άμεσο μέλλον.
Αν το 34% που παίρνει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου αποτυπωνόταν και στην κάλπη, πιστεύετε ότι το κόμμα θα ήταν κοντά σε αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο;
Ναι, αν και ούτε σίγουρη, ούτε απόλυτα ασφαλής μπορεί να είναι μια εκτίμηση για τις (ενδεχόμενες) δεύτερες εκλογές, πριν πραγματοποιηθούν οι πρώτες. Αν επαληθευθεί, στις επόμενες εκλογές, μια πρόθεση ψήφου για το πρώτο κόμμα στο 34% - 35%, τότε δεν είναι ούτε απίθανο, ούτε πολύ δύσκολο (πάντα σε συνδυασμό με το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής) να πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές που (ενδεχομένως) ακολουθήσουν.
Την προηγούμενη δεκαετία υπήρχε η τάση οι πολίτες να προτιμούν κυβερνήσεις συνεργασίας. Τώρα, αυτό έχει αλλάξει. Το 33% μάλιστα θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ. Που νομίζετε ότι οφείλεται;
Χωρίς να έχουμε μετρήσει με ειδικά ερωτήματα τους λόγους, θα έλεγα -ως προσωπική εκτίμηση- ότι, μεταξύ άλλων, το γενικότερα δύσκολο περιβάλλον με τα σοβαρά προβλήματα και τις πολλές εστίες ανησυχίας από τη μία πλευρά, σε συνδυασμό με τις νωπές ακόμα μνήμες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργασίας διατηρούν στην πρώτη θέση την επιλογή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.
Η ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ έχει ανακοπεί, και μετά από μια περίοδο στασιμότητας, άρχισε η πτώση. Κινδυνεύει να πέσει σε μονοψήφια ποσοστά ενόψει και της πόλωσης, καθ' οδόν προς τις εκλογές; Επαρκεί ο χρόνος για να αλλάξει η εικόνα του;
Αναμέναμε ότι την αρχική ενίσχυση του, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αμέσως μετά από την εκλογή του νέου αρχηγού του, δεν θα τη διατηρούσε ακέραια. Είναι σύνηθες να υπάρχει μια διόρθωση του αρχικού ενθουσιασμού, μετά από λίγο. Τους προηγούμενους δύο μήνες είχε δείξει κάποια σημάδια σταθεροποίησης που άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και μιας επανάκαμψης.
Το θέμα Καϊλή και όσα ακολούθησαν, επανέφεραν τις πιέσεις και σήμερα το ποσοστό του είναι οριακά διψήφιο. Από τις απώλειες που κατέγραψε στην πρόσφατη δημοσκόπησή μας, ένα μέρος φαίνεται να κατευθύνεται σε άλλο κόμμα και ένα μέρος προς τη «Γκρίζα ζώνη», κάτι που αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο να επανακτήσει έστω μέρος των απωλειών του. Θα συνεχιστεί η πτώση ή θα επανακάμψει έστω και μερικώς; Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις επιλογές και τους (δύσκολους) χειρισμούς της ηγεσίας του, τους επόμενους μήνες…