Να απαγορευθούν οι πυρκαγιές με έναν νόμο, ένα άρθρο

Αυτή είναι η πρόταση της στήλης προς την κυβέρνηση. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να καταργήσει τις πυρκαγιές, εδώ και τώρα. Είναι η μόνη σωτηρία μας από τους μικρόψυχους και τους φανατισμένους που νομίζουν ότι μόνον η Ελλάδα καίγεται και για αυτό ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση.

Προσπερνώ, με ένα σχόλιο μόνο, τους Συριζαίους που ισχυρίζονται ότι οι «ακροκεντρώοι» καπηλεύτηκαν τους νεκρούς στο Μάτι. Το ψέμα είναι τόσο κραυγαλέο που φανερώνει την πολιτική απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει. Θα τα γράψω για πολλοστή φορά. Το 2018 ουδείς εγκάλεσε την τότε κυβέρνηση για την καταστροφή. Την εγκαλέσαμε για τα όσα επακολούθησαν από το ίδιο βράδι κιόλας και συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες. Τι να πρωτοθυμηθώ; Την επίσκεψη στα καμένα, ξημερώματα, συνοδεία κομπάρσων; Τους διαλόγους τού τότε πρωθυπουργού με τους πυρόπληκτους; Τις διαστημικές φωτογραφίες του 13-0; Τον καυγά του Πάνου Καμμένου με τους κατεστραμμένους ή αυτό που είπε ο Τσίπρας για το διχίλιαρο;

Να μην ξεχάσω να αναφέρω πως αν υπήρχε το 112 δε θα θρηνούσαμε ανθρώπινες ζωές. Συνεπώς, οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν τότε αφορούσαν αποκλειστικά τη διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όχι την ίδια την καταστροφή, που σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν σε ένα έκτακτο φαινόμενο και ακολούθως στις αβελτηρίες του κρατικού μηχανισμού. Αυτά τα λέγαμε από τότε.

Σήμερα, η δύναμη του πυροσβεστικού σώματος έχει αυξηθεί μέσα στην τετραετία κατά 25% περίπου, τα πυροσβεστικά οχήματα κατά 12%, ενώ λειτουργεί το σωτήριο 112. Πρώτο μέλημα να σωθούν ζωές.

Στον λογαριασμό υπάρχουν και τα 23 εκατομμύρια που δόθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για έργα πυροπροστασίας. Ουδείς γνωρίζει πού πήγαν αυτά τα κονδύλια και ουδείς κάνει τον σχετικό έλεγχο. Πλήρης αδιαφάνεια.

Δεν έχει νόημα να καθίσω και να αναφερθώ στις πυρκαγιές στον Καναδά, στην Ιταλία, στη Νότιο Γαλλία και στην Τουρκία. Αυτός που νομίζει ότι κάνει αντιπολίτευση με τα καμένα, δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Στο παρελθόν, θυμάμαι, όταν κάηκε η Θάσος (1985) ουδείς πολιτικοποίησε την καταστροφή, το ίδιο με την πυρκαγιά στο Σέιχ-Σου της Θεσσαλονίκης το 1997. Ακόμα και στην πολύνεκρη πυρκαγιά της Πελοποννήσου (73 νεκροί), κανένας δε διανοήθηκε να εξυβρίσει τον τότε πρωθυπουργό.  

Οι πολίτες, αυτοί που δεν είναι φανατισμένοι πολιτικά, γνωρίζουν πως οι πυρκαγιές είναι ένα αναπότρεπτο θερινό φαινόμενο. Είτε από ανθρώπινο χέρι είτε από ένα τυχαίο γεγονός και με τη βοήθεια και των έκτακτων καιρικών συνθηκών, προκαλούν τεράστιες καταστροφές, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν στο ξεκίνημά τους γιατί εξαπλώνονται τάχιστα.

Είναι κουραστικό να γράφω κοινότοπα πράγματα, αλλά κάποιοι φίλοι μας φαίνεται πως μερικές φορές, από κομματικό φανατισμό, χάνουν το μυαλό τους. Μέχρι και οι ανεμογεννήτριες τους φταίνε!

ΥΓ. Ο Σταύρος Μπένος παρέδωσε εγκαίρως τη μελέτη για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Ως γνωστόν δεν είχε εκτελεστικές αρμοδιότητες. Σε τι σημείο βρίσκονται τα έργα, αυτό αφορά την κυβέρνηση, που καλό θα είναι να ενημερώσει τους πολίτες. Πάντως, αν κρίνω από το εκλογικό αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Εύβοιας θα πρέπει να είναι σχετικά ικανοποιημένοι.