Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά την μη εκλογή του στη Bουλή, κάτι για το όποιο συνέβαλαν και διάφοροι παράγοντες εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Πρωτίστως όμως ο Α. Λοβέρδος δεν εκλέχτηκε γιατί μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων του ψήφισε Νέα Δημοκρατία και όσοι μετακινήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ δεν τον ψήφισαν.
Επιπροσθέτως ήταν ολοφάνερη η διαφωνία επί της πολιτικής γραμμής Ανδρουλάκη, η οποία όμως δικαιώθηκε στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε αύξηση της δύναμής του κοντά στο 50%. Δεν το λες και λίγο.
Αν πάμε λίγο πιο πίσω στον χρόνο, η ήττα του Α. Λοβέρδου στις εσωκομματικές εκλογές βοήθησε σημαντικά τη Νέα Δημοκρατία για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η πολιτική πρόταση του θα εμπόδιζε αυτούς τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους να μετακινηθούν προς Νέα Δημοκρατία, ενώ η νίκη Ανδρουλάκη βοήθησε στη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη διμέτωπη πολιτική του κυριαρχούσε η αντιδεξιά ρητορεία. Σε αυτό τον βοήθησε και η επιθετική τακτική της Νέας Δημοκρατίας προς το πρόσωπό του.
Συνεπώς, η ήττα Λοβέρδου και η νίκη Ανδρουλάκη, από μια άποψη, συνέβαλαν σημαντικά στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα είναι προφανές πως στο υπάρχον ΠΑΣΟΚ δε μένει χώρος για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος άλλωστε δε θα έχει και κοινοβουλευτικό βήμα για να ακούγεται.
Το τι θα πράξει είναι άγνωστο. Μπορεί να ασχοληθεί με την μετά-πολιτική ή μπορεί να παραμείνει πολιτική εφεδρεία. Πιθανόν να ιδιωτεύσει. Να έχει κλείσει τον πολιτικό του κύκλο, εκτός εάν…
Αυτό το «εκτός εάν» ισχύει για πολλούς παροπλισμένους -κατά τα άλλα πανάξιους πολιτικούς- οι οποίοι περιμένουν στη γωνία των εξελίξεων. Κάτι απολύτως θεμιτό και απολύτως ανθρώπινο. Αν πιστεύεις πως μπορείς να προσφέρεις, βρίσκεις τρόπους να το κάνεις, βρίσκεις τρόπους να μη σε ξεχάσουν με τις παρεμβάσεις σου.
Δε γνωρίζω τις προθέσεις του Α. Λοβέρδου, εκτιμώ όμως πως η αποχώρηση του από το ΠΑΣΟΚ ήταν λυτρωτική και για τον ίδιο και για τον Ν. Ανδρουλάκη. Με την αποστρατεία των βετεράνων του Κινήματος ο Ανδρουλάκης έχει τη δυνατότητα να σφικτοδέσει τη νεαρή ηγετική ομάδα και να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση από τον παραπαίοντα ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δύσκολο το έργο με δεδομένο πως οι 23,5 μονάδες διαφορά του 2019 μειώθηκαν μόλις στις 5 μονάδες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Εκτιμώ πως η αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου συντελεί ώστε να παραμείνει στη Νέα Δημοκρατία εκείνη η κρίσιμη μάζα των κεντροαριστερών ψηφοφόρων που στρατεύθηκε στο πλευρό της από τις εκλογές του 2019. Φαίνεται πως τελικά θα διαμορφωθούν δύο πόλοι στο πολιτικό μας σύστημα. Από τη μια μεριά η Νέα Δημοκρατία και από την άλλη ένας σχηματισμός με βάση το ΠΑΣΟΚ μαζί με αυτούς που θα εγκαταλείψουν το ναυάγιο ΣΥΡΙΖΑ.