«Αλλαγή ή Μητσοτάκης;»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Αλλαγή ή Μητσοτάκης;»

Αυτό θα είναι το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όπως αναφέρει το πολιτικό ρεπορτάζ. Εκ πρώτης όψεως είναι λίγο παράξενο, γιατί είθισται όταν στο ένα σκέλος του διλήμματος βρίσκεται ένα φυσικό πρόσωπο και στο άλλο σκέλος να βρίσκεται και εκεί ένα φυσικό πρόσωπο. Γιατί αυτοί που θα τοποθετηθούν στο δίλημμα θέλουν με σαφήνεια να γνωρίζουν τους όρους του. Δεν γίνεται να συγκρίνουν ανόμοια πράγματα.

Συνεπώς, το ορθό δίλημμα θα ήταν «Τσίπρας ή Μητσοτάκης». Όμως αυτός που το θέτει, φροντίζει να το θέσει όπως τον βολεύει. Προφανώς, στον ΣΥΡΙΖΑ έκριναν πως αν καλούσαν τους πολίτες να αποφασίσουν μεταξύ των δύο ηγετών, αυτοί θα προτιμούσαν τον Μητσοτάκη. Αυτό το επιβεβαιώνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις. Ο Μητσοτάκης υπερέχει συντριπτικά έναντι του Τσίπρα στην ερώτηση για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. 

Άρα στο πρώτο σκέλος του διλήμματος έβαλαν την πολιτικά νεφελώδη λέξη «αλλαγή», για να καλύψουν μια υπαρκτή πολιτική αδυναμία. Επιπροσθέτως, υπέθεσαν πως η «αλλαγή» είναι πλέον ένας πολιτικός όρος, φορτισμένος με θετικό φορτίο που το κουβαλά από το μακρινό 1981. Άλλωστε, «δένει» και με την προσπάθεια του Α. Τσίπρα να μιμηθεί τον Α. Παπανδρέου. «Αλλαγή» αυτός, «αλλαγή» κι εμείς, σκέφτηκαν στην Κουμουνδούρου. 

Δεν είναι μόνον ο φόβος της σύγκρισης του Τσίπρα με τον Μητσοτάκη που τους ενέπνευσε για το δίλημμα «αλλαγή ή Μητσοτάκης». Επικεντρώνονται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού προκειμένου να συσπειρώσουν έναν κόσμο που βρίσκεται εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος τον μισεί για τους δικούς του λόγους. Πολιτικά πού βρίσκονται όλοι αυτοί που μισούν τον Κυριάκο; 

Είναι ως επί το πλείστον τα απολιθώματα της δεκαετίας του 2000, τα απομεινάρια μιας εποχής που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Φαιδρές «προσωπικότητες», γραφικοί τύποι, ξεχασμένοι πολιτικοί, χωρίς ακροατήριο. Σε αυτούς απευθύνεται ο Α. Τσίπρας όταν στοχοποιεί τον Μητσοτάκη. Ας σημειωθεί πως δεν στοχεύει τη Νέα Δημοκρατία. Στοχεύει μόνον τον πρωθυπουργό. 

Θα ήταν πολιτικά πολύ πιο καθαρό και έντιμο ο ΣΥΡΙΖΑ να έθετε το δίλημμα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», δίλημμα που μετά βεβαιότητος θα κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας. Όποιος πολιτικός ηγέτης δε φοβάται τις συγκρίσεις με τους αντιπάλους του, τις προκαλεί. Δεν κρύβεται πίσω από θολές λέξεις και φθαρμένα συνθήματα. Καλεί τους πολίτες να αποφασίσουν ποιον θέλουν για πρωθυπουργό σε ένα πρωθυπουργικό πολιτικό σύστημα. 

Σύμφωνα με το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ «αλλαγή ή Μητσοτάκης» οι πολίτες ποιον θα ψηφίσουν για πρωθυπουργό; Την «αλλαγή;» 

Από την άλλη πλευρά οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν πως ψηφίζοντας αυτή την παράταξη, ψηφίζουν για πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, ο οποίος είναι και το ισχυρό της χαρτί, καθώς δημοσκοπικά το βεληνεκές του είναι μεγαλύτερο από αυτό της Νέας Δημοκρατίας. 

Εν τέλει, ο αναγνώστης τι πιστεύει; Ποιο δίλημμα είναι πολιτικά πιο αποτελεσματικό; «Αλλαγή ή Μητσοτάκης;» ή «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;». Η γύμνια φαίνεται και στα διλήμματα. Κυρίως σε αυτά.