Με το στεγαστικό κόστος να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η συγκατοίκηση είναι η μόνη λύση ιδίως για νέους που θα επιθυμούσαν να απογαλακτιστούν από την πατρική εστία.
Για παράδειγμα, εάν σκεφτεί κανείς ότι ένα τυπικό ενοίκιο 500 ευρώ αντιπροσωπεύει το 50% του μισθού ενός εργαζόμενου με έως 5-6 χρόνια εμπειρίας, γίνεται σαφές ότι το 70% του εισοδήματος καταλήγει για στέγαση συμπεριλαμβανομένων των υπόλοιπων δαπανών (κοινόχρηστα, ΔΕΚΟ κτλ.).
Έτσι, η συνύπαρξη κάτω από την ίδια στέγη είναι η μόνη λύση, ιδίως σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία το κόστος χρήματος έχει αυξηθεί και άρα η εξασφάλιση δανεισμού γίνεται ασύμφορη.
Βάσει έρευνα της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη, μετά τη Δανία και την Ολλανδία ως προς τα έξοδα στέγασης, με περισσότερους από 3 στους 10 Έλληνες να πληρώνουν υπερβολικά για να εξασφαλίσουν μία στέγη. H δραματική αύξηση των ενοικίων τα τελευταία χρόνια, διατηρεί σε υψηλά επίπεδα, άνω του 70%, το ποσοστό όσων πληρώνουν ακριβά για στέγη, δίνοντας το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους στον…σπιτονοικύρη.
Τη νέα αυτή τάξη πραγμάτων επιβεβαιώνει μία έρευνα της ierax analytix και της εφαρμογής αναζήτησης συγκατοίκου MyRoomie που πραγματοποιήθηκε σε 1.509 άτομα άνω των 18 χρόνων.
«Αν ψάχνεις να νοικιάσεις σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο, έχεις παρατηρήσει ότι οι τιμές έχουν ανέβει πολύ, με αποτέλεσμα να δίνεις μεγάλο ποσοστό του εισοδήματος σου για το ενοίκιο. Η καλύτερη λύση για αυτό το πρόβλημα είναι η συγκατοίκηση που μειώνει τα έξοδα στο μισό» σημειώνει η εταιρεία.
Τι φανερώνουν τα ευρήματα της έρευνας; Ότι το 59% των ερωτηθέντων έχει συγκατοικήσει με άτομο εκτός οικογένειας με το ήμισυ αυτών να το έχει πράξει στο πλαίσιο ερωτικής σχέσης. Οι υπόλοιποι έχουν συγκατοικήσει είτε με φίλο είτε με κοινό γνωστό είτε με άγνωστο.
Φωτίζοντας τα ποιοτικά στοιχεία της συγκατοίκησης, η έρευνα διαπιστώνει ότι τα μεγαλύτερα οφέλη της συγκατοίκησης περιλαμβάνουν τη συντροφικότητα, την οικονομική υποστήριξη και τη βοήθεια στις οικιακές δουλειές, όπως και την ασφάλεια ιδίως για τις γυναίκες.
Επίσης, τρεις στους τέσσερις συμφωνούν ότι τα ακριβά ενοίκια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενοικίαση σπιτιού, με το 43% των ερωτηθέντων να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσει ένα σπίτι αυτόνομα αυτή την περίοδο. Προκύπτει ακόμη ότι το 17% των συμμετεχόντων στην έρευνα θα ένιωθαν άνετα να συγκατοικήσουν με κάποιον/α άγνωστο/η, ποσοστό που αυξάνεται στους άνδρες και μειώνεται στις γυναίκες.
Χωρίς αμφισβήτηση, ο φόβος, η συμβατότητα ως προς τις καθημερινές συνήθειες και η καθαριότητα είναι ορισμένοι από τους αποτρεπτικούς παράγοντες της συγκατοίκησης.
«Το να καταφέρει ένα άτομο να μείνει μόνο και να έχει τις βασικές ανάγκες καλυμμένες (ίντερνετ, ζέστη, τρόφιμα) απαιτεί σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού και αφήνει ελάχιστο διαθέσιμο εισόδημα για άλλες δραστηριότητες.
Όμως όταν δεν υπάρχει ερωτικό ενδιαφέρον ή φίλοι για συγκατοίκηση, τότε υπάρχει η πιθανότητα να μείνουν με ένα άτομο που δεν ξέρουν. Άλλωστε οι άνθρωποι μένουμε με αγνώστους σε μέρη όπως ο στρατός, το νοσοκομείο και η κατασκήνωση. Αρκεί να υπάρχει κάποια ασφάλεια και θέληση» σημειώνει ο Χάρης Λαλάτσης ιδρυτής της ierax analytix.
«Η συγκατοίκηση ως σημαντικό κομμάτι του shared economy, φαίνεται πως προσφέρει λύσεις στην ακρίβεια ή την έλλειψη σπιτιών σε κάποιες χώρες τις Ευρώπης. Αυτό δείχνουν οι τάσεις, αυτό επιβεβαιώνει και η έρευνα.
Το MyRoomie όχι απλά συστήνει στους Έλληνες σε αυτή τη νέα πραγματικότητα αλλά τους καθοδηγεί μέσα σε αυτή και τους προσφέρει ασφάλεια, ευκολία χρήσης και επιλογές» αναφερει ο ιδρυτής της MyRoomie, Δομίνικος Πρίτης.