Το συντριπτικό 13-0 κατά Ν. Παππά, δεν απηχεί πλήρως, σε όλη την έκταση της, την απόφαση των ανώτατων δικαστών κατά του πολιτικού. Η απόφασή τους είναι για την ακρίβεια το ισοπεδωτικό 20-0! Δηλαδή, είκοσι ανώτατοι δικαστές του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ έκριναν ότι ο πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε στο βαρύτατο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Βαρύτατο φυσικά και από ηθικής απόψεως, της απαξίας που συνοδεύει για ένα πρόσωπο που διετέλεσε μάλιστα υπουργός.
Έχει σημασία όλο αυτό για εκείνον; Ο ίδιος δηλώνει «τιμή μου και καμάρι μου» για την ομόφωνη καταδίκη του. Σημαίνει ότι ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς είτε έχει ελλιπές ηθικό απόθεμα είτε μειωμένη διάθεση αντίληψης της πραγματικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν αποδεχτούμε ότι πράγματι ο καταδικασθείς με 20-0 από ισάριθμους ανώτατους δικαστές σωστά νιώθει υπερήφανος για το παράπτωμά του, τότε δεν χρειαζόμαστε Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Ούτε τα προορισμένα από την δικτατορία του προλεταριάτου λαϊκά δικαστήρια, ούτε κάτι άλλο. Εάν πάρουμε τοις μετρητοίς τα λόγια του Νίκου Παππά δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου Δικαιοσύνη στον τόπο μας. Την υποκαθιστά εκείνος με την «τιμή και την υπόληψη του»…
Ο πρώην υπουργός ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι οργάνωσε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες για να αντιμετωπίσει τα συμφέροντα των καναλαρχών και πληρώνει τις συνέπειες της πολιτικής του πράξης ως εκδίκηση «των συμφερόντων». Προφάσεις φερετζέ, δεν αντέχουν σε σοβαρό διάλογο.
Ο Ν. Παππάς καταδικάστηκε όχι επειδή οργάνωσε τον διαγωνισμό για τις άδειες, που προφανώς είναι μια πολιτική του απόφαση, αλλά επειδή μεθόδευσε τον διαγωνισμό προκειμένου να πάρει παρανόμως μια άδεια ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας. Οι καταγγελίες εναντίον του Παππά δεν διατυπώθηκαν από τη Ν. Δημοκρατία, για να δεχτούμε τον ισχυρισμό του ότι του «έστησαν» οι αντίπαλοί του και «του τη φύλαγαν». Η Βουλή οδηγήθηκε αρχικά σε συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Καλογρίτσα εναντίον Παππά και στη συνέχεια η Προανακριτική της Βουλής, τον παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη, όπως ακριβώς ορίζει το Σύνταγμα, για τους πολιτικούς που πέφτουν σε παραπτώματα.
Ας δούμε τώρα, πως προκύπτει το εξουθενωτικό 20-0 κατά Παππά:
Μετά την απόφαση της Προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που παρέπεμψε τον φάκελο Παππά στη Δικαιοσύνη, το θέμα πέρασε από σαράντα κύματα. Προηγήθηκε η ανάκριση, την οποία διεξήγαγε ανώτατος δικαστικός του Αρείου Πάγου, που τεκμηρίωσε τα επιβαρυντικά στοιχεία της παράβασης καθήκοντος και έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εκείνος από την πλευρά του, μετά από δική του έρευνα, απέδωσε την κατηγορία στον πρώην υπουργό και προώθησε την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί η συγκρότηση ή όχι του Ειδικού Δικαστηρίου. Στο Συμβούλιο, άλλοι πέντε ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ψήφισαν ομοφώνως την παραπομπή Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο. Έως αυτό το στάδιο είχαν αποφανθεί συνολικά επτά δικαστικοί λειτουργοί της ανώτατης βαθμίδας, όχι όλοι από τον Άρειο Πάγο.
Στη συνέχεια συγκροτήθηκε το Ειδικό Δικαστήριο από επιπλέον 13 δικαστές, μικτή σύνθεση από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκδίκασαν την υπόθεση και έκριναν ότι ο πρώην υπουργός Ν. Παππάς είναι ένοχος για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με τις ενέργειές του να χειραγωγήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Δεκατρείς συν επτά, ίσον είκοσι δικαστές. Ομόφωνη συντριπτική απόφαση ανώτατων δικαστικών. Ούτε μία αντίθετη γνώμη. Δεν μπορεί να σταθεί ούτε για αστείο το επιχείρημα περί πολιτικής δίωξης του πολιτικού, ο οποίος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να πάρει τον δρόμο της αποσύρσεως του ώστε να λειτουργήσει η λήθη.
Έναντι αυτού δείχνει να επιμένει στην εμπλοκή του με την πολιτική. Θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εντυπωσιακά απουσιάζει καθολικώς στον χώρο της Αριστεράς εκείνη η φωνή σύνεσης που θα έπρεπε να συστήσει στον Παππά να εγκαταλείψει την πρόθεση του καθώς η προσπάθεια της υποτιθέμενης αναγέννησης του κόμματος αδύνατον να εκπροσωπηθεί από αρχηγό που έχει στην πλάτη του κατηγορία ηθικής απαξίας για πολιτικό από ΕΙΚΟΣΙ ανώτατους δικαστές. Δεν έχει τολμήσει ΚΑΝΕΝΑΣ από την Αριστερά. Τέτοια υποταγή…
Κλείνοντας, μια λεπτομέρεια για τα…προσεχώς:
Στη δίκη του Ειδικού Δικαστηρίου η γραμματέας του επιχειρηματία Καλογρίτσα κατέθεσε ότι «έφευγαν τσάντες και φάκελοι με χρήματα από το γραφείου του κ. Καλογρίτσα, που ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ).
Η γραμματέας δεν κατονόμασε τον κατηγορούμενο Παππά. Μίλησε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα είναι ανοικτή, ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας, που κατήγγειλε αρχικώς τον Παππά, δεν κάνει πίσω ούτε αναφορικώς με όσα είπε η γραμματέας του και το φθινόπωρο αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.
Ας σκεφτούμε το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, με πρόεδρο τον καταδικασθέντα 20-0 Ν. Παππά, αντιμέτωπο επιπλέον με την καταγγελία ότι στα ταμεία του εισέρρευσαν ποσά προερχόμενα από το γραφείο του επιχειρηματία.
Τιμή τους και υπόληψη τους, πραγματικά.
Με όλο το αριστερό πλεονέκτημα…