Ζωγραφική της Μαρίας Καττέ στη Σύρο

Ζωγραφική της Μαρίας Καττέ στη Σύρο

Στο πλαίσιο του θεσμού "ΣΥΡΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2017", θα παρουσιαστούν από αυτό το Σάββατο 17 Ιουνίου στην αίθουσα τέχνης "Εμμανουήλ Ροΐδης" έργα ζωγραφικής της Μαρίας Καττέ, με τίτλο "ΣΧΗΜΑΤΟΧΡΩΜΑΤΑ".

Όπως αναφέρει ο κριτικός τέχνης (μέλος A.I.C.A.) Γιάννης Παπαφίγκος, από τη μέθεξη με τα έργα της Μαρίας Καττέ, γίνεται με σαφήνεια αντιληπτό ότι η πρωτοβουλία της για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, –όσον αφορά στη δημιουργία ενός ξεχωριστού εικαστικού διαλόγου με το κοινό της–, δεν είναι προϊόν μιας επιτηδευμένης κίνησης που υπαγορεύεται από κριτήρια εμπορευματοποιημένης καλλιτεχνικής παραγωγής, αλλά απόρροια έντονου ποιητικού οίστρου και αυθύπαρκτου εικαστικού γεγονότος με βαρύνουσα σημασία. Μέσα από μια επιλεκτική και αρμονική συνύπαρξη χρωμάτων και σχημάτων, επιδιώκει την αποτύπωση της ανθρώπινης δραστηριότητας μέσα στο φυσικό, κυρίως όμως το αστικό περιβάλλον. Προσεγγίζει τα θέματα της και δημιουργεί μέσα από την τέχνη της, κανάλια διαφυγής από τα αλλοτριωτικά και αποδομητικά συμβάντα, που κατακλύζουν τη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα.

Η ζωγραφική της, η οποία είναι κατά βάση ανθρωποκεντρική, με βασικό άξονα την επαναληπτικότητα της απεικόνισης των μελών του σώματος (κυρίως των άνω και κάτω άκρων), συμβολίζει και σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της για τη διαρκή δραστηριότητα του ατόμου. Βλέπει τη ζωγραφική επιφάνεια σαν ένα ενιαίο σύνολο, όπου η διαλεκτική σχέση μεταξύ κυρίως θέματος και φόντου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ευρύτερες κοινωνικές αλλά και καλλιτεχνικές της ανησυχίες. Αποκαλύπτει έτσι τη διαρκή αλληλεπίδραση τους, αφού το ρόλο του ανθρώπου παίζει κυρίως το θέμα, ενώ το περιβάλλον αναδύεται μέσα από το φόντο. Το προσχέδιο υποστηρικτικό εργαλείο, συνήθως με τη μορφή γραμμών και σχημάτων, προσδίδει την προσήκουσα δομή στη σύνθεση. Τα περιγράμματα έντονα και σαφή, υποδηλώνουν ρυθμό και μουσικότητα. Επεξεργάζεται και δουλεύει τη ζωγραφική επιφάνεια με πινέλο, πανί, γυαλόχαρτο, καθώς και με διάφορα αιχμηρά αντικείμενα ενώ σαν υλικά χρησιμοποιεί τα ακρυλικά, το λαδοπαστέλ το ξηροπαστέλ. Επιλέγει και τη μικτή τεχνική αφού ενσωματώνει εν είδει καλλάζ διάφορα ετερόκλητα υλικά, όπως καρφιά, νήματα, πετονιές, πάνω σε κόντρα πλακέ, μουσαμά ή χαρτόνι. Οι λαζούρες εμπλουτίζουν τη διαφάνεια του υλικού και προσδίδουν ρυθμό στο έργο.

Το μορφοπλαστικό λεξιλόγιο της Μαρίας Καττέ βρίθει σχολίων που αρθρώνονται μέσα από τη χρήση χρωμάτων, μοτίβων, γραμμών, σχολίων που αναφέρονται στην καθημερινότητα του ανθρώπου, στη μοναξιά του. Μολονότι πρωτόφαντα τα παραπάνω στοιχεία εδράζονται σε οικεία σύμβολα του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει. Και ενώ αρχικά μοιάζουν απλά εν τούτοις υποκρύπτουν την ύπαρξη ενός πολυεπίπεδου και διαστρωματωμένου νοήματος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να προσεγγίσει την ουσία της εικόνας. Τα έργα της είναι κατάθεση ενός γνήσιου οράματος για τη ζωγραφική. Χωρίς να υποκύπτει σε εύκολες λύσεις, έχει σφυρηλατήσει καιρό τώρα ένα ιδιαίτερο εικαστικό ύφος που δοκιμάζεται στο στίβο μιας γνήσιας και ανόθευτης απλότητας.

 

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα

Η Μαρία Καττέ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ). Πήρε πτυχίο το 2000 με άριστα, από το τμήμα Ζωγραφικής με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη. Διά μέσου της εικαστικής της έκφρασης πραγματεύεται την ανωνυμία της ανθρώπινης παρουσίας, σε ένα χώρο άλλοτε επίπεδο και άλλοτε συμπρωταγωνιστή με το θέμα. Ο άνθρωπος υφίσταται ως φιγούρα ή ως σχήμα ή ως μέλος εν κινήσει ή ακίνητος. Το θέμα ξεδιπλώνεται ως σύνολο δεμένο με γραμμές και χρώμα με διαφοροποιημένη ποιότητα και σε συνομιλία με το φόντο. Ο άνθρωπος βρίσκεται, κινείται αυτόνομα ή και όχι. Κάποιος κινεί τα νήματα, κάποια κατεύθυνση έχει, κάπου πηγαίνει. Τα σχήματα και οι γραμμές κάνουν το ίδιο. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε χώρους όπως η Τεχνόπολη στο Γκάζι, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου της Αθήνας και του Πανεπιστημίου της Αθήνας κλπ. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ και έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και επαγγελματικούς χώρους. Από το 2004 διδάσκει εικαστικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ζει και εργάζεται στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. 

Διάρκεια έκθεσης: 17 - 25 Ιουνίου 2017