Το Wiener Art Foundation κομίζει γλαύκας στην Αθήνα

Το Wiener Art Foundation κομίζει γλαύκας στην Αθήνα

Η έκθεση “Carrying Owls to Athens”, σε επιμέλεια Amer Abbas και Stefan Bidner, είναι μέρος της σειράς “moi non-moi”, η οποία εξερευνά τους συσχετιμούς μεταξύ του υποκειμένου και του αντικειμένου και θα εγκαινιαστεί σήμερα στις 7 μ.μ. σε έναν προσωρινό καλλιτεχνικό χώρο του Wiener Art Foundation, στη διεύθυνση 77Β Καλλιρρόης, 117 45, στην Αθήνα.

Για την έκθεση “moi non-moi” της Αθήνας, οι Amer Abbas και Stefan Bidner έχουν προσκαλέσει περισσότερους από 40 καλλιτέχνες από τη Βιέννη και την Ελλάδα. Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες ασχολούνται με την πολύπλοκη σχέση μεταξύ του εγώ και του άλλου στα έργα τους. Ο Abbas και Bidner παρουσιάζουν καλλιτέχνες που γκρεμίζουν τους τοίχους των παραδοσιακών θεσμών και ακαδημαϊκών συζητήσεων. Καλλιτέχνες που έχουν δει τη διαμάχη του ότι το να δημιουργείς τέχνη είναι να δημιουργείς έναν εαυτό που προχωρά προς τον άλλον. Το όραμά τους είναι να αισθανθούν και να ζήσουν την τέχνη, μακριά από βαρετά ιδρύματα: ψάχνοντας για μια στιγμή ενός εξαιρετικού δρώμενου, ενός ασυνήθιστου πνεύματος με τα κλασικά καλλιτεχνικά μέσα, όπως γλυπτά, πίνακες, ταινίες κτλ. Δε δημιουργούν χωρίς να λάβουν υπόψιν τη δική τους ευχαρίστηση. Ενεργούν τελείως ανεξάρτητα από τρέχοντα στυλ και διαθέσεις, συμβάλλοντας με ελεύθερο τρόπο στην πραγματικότητα, με ένα νέο ζωντανό υπαρξισμό καθώς καταδεικνύουν τον παραλογισμό και την αποξένωσή της. Σημειώνουν την πληγή που μένει από την πράξη της κυριαρχίας στις ζωές μας. Τα έργα τους αντιμετωπίζουν τους θεατές με σπάζοντας γραμμές στις δικές τους συνέχειες. Τα έργα τέχνης αποτελούν ένα νέο διάλογο: το πώς βάζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους σε σχέση μεταξύ τους, πού συμβαίνει αυτό, από πού προέρχεται... καλλιτεχνικά μιλώντας στο πώς δημιουργούμε την αλήθεια. Τα σχέδια, τα γλυπτά, οι εγκαταστάσεις, τα βίντεο και οι περφόρμανς είναι όλα διαφορετικά, αλλά όλα δίνουν στους θεατές ένα συγκεκριμένο έναυσμα για να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ειρήνη Αθανασάκη, Cacilia Brown, Thomas Feuerstein, Andreas Fogarasi, Marcus Geiger, Sophie Gogl, Franz Graf, Martin Grandits, Begi Guggenheim, Ilse Haider, Juliet Haller, Στέλιος Καραμανώλης, Victor Lizana, Αναστάσιος Λογοθέτης, Michael Lukas, Marco Lulic, Christoph Lerchen, Birgit Megerle, Albert Mayr, Christoph Meier, Johann Neumeister, Katherina Olschbaur, Πάνος Παπαδόπουλος, Νατάσα Παπαδοπούλου, Parastu, Rade Petrasevic, Christian Rosa, Alex Ruthner, Hans Schabus, Toni Schmale, Bjorn Segschneider, Nino Stelzl, Σοφία Στέβη, Στεφανία Στρούζα, Philipp Timischl, Γιάννης Βαρελάς, Kerstin von Gabain, Astrid Wagner, Franz West, Erwin Wurm και άλλοι.

Οι καλλιτέχνες έχουν, επίσης, κοινή μια αναπαραγωγική ανταλλαγή μεταξύ της καλλιτεχνικής σκηνής της Αθήνας και αυτής της Βιέννης. Καλλιτέχνες από τη Βιέννη έχουν έρθει σε επαφή με καλλιτέχνες από την Αθήνα και το αντίστροφο από το 2012 χάρη στο Vienna Art Foundation. Τόσο στην έκθεση της Αθήνας όσο και στην έκθεση της Βιέννης γίνεται μια προσπάθεια να επεκταθεί αυτή η άκρως παραγωγική ανταλλαγή.

Διάρκεια έκθεσης: 5 – 26 Απριλίου 2017