Τα πολλαπλά σύμβολα στο έργο του Μηνά Καμπάση

Τα πολλαπλά σύμβολα στο έργο του Μηνά Καμπάση

© Μηνάς Καμπάσης & Αίθουσα Τέχνης "αντί"

Της Αννίτας Αποστολάκη

Μία ευχάριστη έκπληξη περιμένει όσους επισκεφθούν έως 31 Αυγούστου την Αντίπαρο και πιο συγκεκριμένα, την Αίθουσα Τέχνης "αντί" στο Κάστρο της Αντιπάρου. Ο χώρος παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Μηνά Καμπάση, με τίτλο "Foundation". Αν και ο καλλιτέχνης ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, αυτή η παρουσίαση της δουλειάς του αποκαλύπτει ένα ευρύ πεδίο σκέψης και μια σχεδιαστική δεινότητα που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

© Μηνάς Καμπάσης & Αίθουσα Τέχνης "αντί"

Τα πολλαπλά που παρουσιάζονται στην έκθεση είχαν μεγάλη επιτυχία με τους συλλέκτες ήδη από το βράδυ των εγκαινίων και δεν είναι η ποπ αισθητική τους ο μόνος λόγος για αυτό. Εάν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τα σχέδια του θα ανακαλύψει πολλούς συμβολισμούς με αναφορές σε διαφορετικούς πολιτισμούς τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής. Όπως, για παράδειγμα, στο παραπάνω έργο, όπου το κτίριο που απεικονίζεται είναι ένας συνδυασμός αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων του ανθρώπου: του Παλατιού του Δόγη στη Βενετία, του Angkor Wat στην Καμπότζη, του Κάστρου Himeji στην Ιαπωνία και του Κτιρίου Chrysler στη Νέα Υόρκη.

Οι εικονογραφικές συνδέσεις στα έργα του Καμπάση δεν είναι προγραμματισμένες: "Όταν αρχίζω να σχεδιάζω, έχω απλώς μια γενική ιδέα του τι θέλω να κάνω. Οι εικόνες προκύπτουν στην πορεία. Δεν ξεκινάω, δηλαδή, με πρόγραμμα ότι θα ενσωματώσω συγκεκριμένα στοιχεία σε μια εικόνα για να πω κάτι", μας είπε ο καλλιτέχνης. Αυτό, βέβαια, είναι που κάνει τα έργα του ακόμη πιο ενδιαφέροντα, γιατί βάζουν το θεατή στη διαδικασία να ανασυνθέσει μόνος του όλους τους τρόπους με τους οποίους δυνητικά συνδέονται συμβολικά τα εικονογραφικά στοιχεία στα έργα του, φτάνοντας στο τελικό μήνυμα.

© Μηνάς Καμπάσης & Αίθουσα Τέχνης "αντί"

Ο Αντιπαριώτης Μηνάς Καμπάσης (γενν. 1992) πειραματίζεται με διάφορα είδη, αλλά τα αγαπημένα του μέσα δημιουργίας παραμένουν το χαρτί και το μολύβι. Πηγή έμπνευσης για εκείνον αποτελεί η έννοια της γειτονίας και η καθημερινή ζωή σε αυτήν, ανεξαρτήτως κλίμακας -είτε είναι γαλαξίας είτε πόλη ή μυρμηγκοφωλιά. Τον ενδιαφέρει, δηλαδή, το πώς ακόμη και τα πιο μικρά στοιχεία έχουν ξεχωριστή και μεταβαλλόμενη σημασία και πώς η σχετικότητα αυτών των στοιχείων μάς επηρεάζει. Γι'' αυτό και τα έργα που παρουσιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης "αντί", από τα έργα σε χαρτί έως τα γλυπτά και την εγκατάσταση στο χώρο, παρουσιάζουν κτιριακές δομές, οργανωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν την αίσθηση της κοινότητας που τις κατοικεί, παρόλο που γενικότερα απουσιάζει το ανθρώπινο στοιχείο.

© Μηνάς Καμπάσης & Αίθουσα Τέχνης "αντί"

Εκτός από το ενδιαφέρον του για την αρχιτεκτονική, ιδιαίτερα τη μεσαιωνική, στο έργο του συναντάμε στοιχεία και από άλλα πεδία που τον απασχολούν, όπως η γραφιστική και τα κόμικ. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο έργο βίντεο που προβάλλεται στο λευκό τοίχο του κτιρίου απέναντι από την γκαλερί: εδώ πρωταγωνιστής είναι η ανθρώπινη μορφή, η οποία σε μια ατέρμονη πορεία προσπαθεί να βρει το δρόμο της και τη θέση της μέσα στο περιβάλλον της. Το έργο έρχεται ως φυσική μετεξέλιξη της αγάπης για γραμμική αφήγηση που διακρίνεται και στα μεγάλα επιμήκη έργα σε χαρτί που βρίσκονται μέσα στην γκαλερί.

Η έκθεση "Foundation" του Μηνά Καμπάση ξεχωρίζει ανάμεσα στις εκθέσεις που έχουν γίνει κατά τα πέντε χρόνια λειτουργίας της Αίθουσας Τέχνης "αντί", η οποία φιλοξενεί εδώ και τέσσερα χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου και στο παρελθόν έχει παρουσιάσει μεταξύ άλλων τους Χρήστο Μποκόρο, Γιάννη Αδαμάκη και Αχιλλέα Χρηστίδη. "Εκτιμώ πολύ το Μηνά και τη δουλειά του και ως παιδί του τόπου μας, είναι μεγάλη μου χαρά που κάνουμε την πρώτη του ατομική έκθεση εδώ", μας είπε η κ. Μαίρη Χατζάκη, ιδιοκτήτρια της γκαλερί. Ήταν και δική μας χαρά να ανακαλύψουμε χάρη σ'' εκείνη το έργο του Μηνά Καμπάση και δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε να δούμε περισσότερα από εκείνον σύντομα.

 

Μηνάς Καμπάσης, "Foundation", Αίθουσα Τέχνης "αντί", Κάστρο Αντιπάρου, Αντίπαρος, έως 31 Αυγούστου