Της Αγγελικής Κώττη
Λατρεύει την αρχαιολογία. Δικής του έμπνευσης είναι η δημιουργία της μνημειακής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση. Σε ολόκληρη τη ζωή του, όχι μόνο θαυμάζει τα αρχαία έργα των ανθρώπινων χεριών και του ανθρώπινου μυαλού, αλλά και εμπνέεται από αυτά. Στην καθημερινότητά του και στην τέχνη του.
Ήταν λοιπόν πολύ φυσικό το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να υποδέχεται με τιμή και χαρά το Βαγγέλη Χρόνη τη Δευτέρα 24 Απριλίου στις 6 μ.μ. και να εγκαινιάζει με το ποιητικό έργο του το νέο κύκλο εκδηλώσεών του με τίτλο «Αρχαιολογία και Ποίηση». Το ΕΑΜ πλαισιώνει έτσι την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες», στην οποία πρωταγωνιστεί ο ποιητικός λόγος πλάι στα αρχαία εκθέματα. Εμβληματικές φράσεις από τον Όμηρο, αλλά και από τον Καβάφη, το Σεφέρη, τον Ελύτη και το Ρίτσο προβάλλονται και λειτουργούν, σύμφωνα με την διευθύντρια του ΕΑΜ Μαρία Λαγογιάννη, ως το βασικό ερμηνευτικό μέσο προσέγγισης των αρχαιοτήτων με τρόπο συμβολικό, αναδεικνύοντας τον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου για ευημερία και δημιουργία.
Σε ένα «μαγικό χώρο», όπως λέει ο ίδιος ο ποιητής, στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα γίνει η παρουσίαση της ποίησης του Βαγγελη Χρόνη. Αισθάνεται «μεγάλη τιμή» αυτή την εκδήλωση, τιμή που του γίνεται από ένα κορυφαίο μουσείο της χώρας. Η ποίησή του άλλωστε, όπως μας παρουσιάζεται από τις πέντε ποιητικές συλλογές του, διαπνέεται από μια έξοχη πρόσληψη της αρχαιότητας. «Στα βιβλία μου συνδιαλέγομαι πολύ με τα αγάλματα, με την αρχαιότητα, και, ιδίως, με το αρχαίο πνεύμα» μας λέει. «Τα γλυπτά, τα άλλα έργα τέχνης και το πνεύμα της αρχαιότητας είναι βασικά συστατικά της.»
Η σύνδεση του ποιητικού λόγου με τις αρχαιότητες προσφέρει ένα προνομιακό πεδίο ανίχνευσης του υποκειμενικού και του άρρητου, αναζητώντας συνδηλώσεις και συμβολισμούς που φωτίζουν τον κόσμο της αρχαιότητας ενορατικά και τον γεφυρώνουν με συχνά αναπάντεχες αναλογίες με τη σημερινή εποχή. Η πρόσφατη ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Χρόνη «Τα αγάλματα και οι ψυχές» (εκδόσεις Καστανιώτης) συνδιαλέγεται με τον χρόνο και αναζητά την «ψυχή» των αγαλμάτων μέσα από εμπειρίες και μνήμες σωματικές και αισθητηριακές, που συγκροτούν τη σημερινή μας ταυτότητα.
Ο ίδιος, παρόλο που σπούδασε ναυτιλιακά, διάλεξε ως διέξοδο, συχνά λυτρωτική, την ενασχόληση με την ποίηση. Έχει τιμηθεί με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Νέοι στον Άδη». Υπήρξε στενός συνεργάτης του Ιωάννη Σ. Λάτση επί 28 έτη. Είναι Πρόεδρος και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων σειράς εταιρειών συμφερόντων του Ομίλου Λάτση και κοινωφελών Ιδρυμάτων.
Για το ποιητικό έργο του Βαγγέλη Χρόνη θα μιλήσουν οι: Τίτος Πατρίκιος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γ. Ν. Μανιώτης και Θανάσης Θ. Νιάρχος.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
Η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, υπόσχεται να ακολουθήσουν και άλλες ποιητικές εκδηλώσεις. Ανάμεσα σε αυτές, θα είναι μια εκδήλωση για τον Γιάννη Ρίτσο, στα τέλη Μαΐου, και μία για τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Σεπτέμβριο.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 106 82
Τηλ: 213214 4891
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00
Email: [email protected]