"Ρέουσες Μορφές" της Βούλας Πριοβόλου στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας

"Ρέουσες Μορφές" της Βούλας Πριοβόλου στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας

Στους δύο ορόφους των περιοδικών εκθέσεων του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας παρουσιάζονται περίπου 60 έργα μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων της ζωγράφου Βούλας Πριοβόλου, τα οποία χωρίζονται σε δύο ενότητες: στα μακρόστενα, κάθετα έργα με ανεξίτηλα χρώματα σε πανί μαρουφλαρισμένο σε πανί –ασπρόμαυρα και γκρίζα ή έντονα χρωματιστά– και στη σειρά έργων με θέμα τον ουρανό, ζωγραφισμένα σε μουσαμά ή χαρτί με χρώματα λαδιού, μελάνια, ξυλομπογιές, γραφίτες, χρωματιστά κάρβουνα.

Η ιστορικός της τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα σημειώνει σχετικά: Αν και οι «ουρανοί» της Πριοβόλου εμφανίζονται στη δουλειά της ήδη από το 1987 –ενώ τα πρώτα πανιά δημιουργούνται το 1993/1994– στη συνέχεια τα δύο αυτά φαινομενικά διαφορετικά μέρη της ζωγραφικής της δουλεύονται παράλληλα, οδηγώντας τα έργα της σε γόνιμες αλληλεπιδράσεις, αφού ο κοινός άξονάς τους είναι μια αφαιρετική, ρέουσα εικαστική γραφή.

Στην τυπολογία των «ουρανών» της η Πριοβόλου μοιάζει να επιδιώκει να αποτυπώσει την ακατάπαυστη ροή του χρόνου. Να συλλάβει κάθε φορά μία μοναδική όψη του προτού αυτή χαθεί μέσα στη διαρκή μεταβολή των μορφών και των χρωμάτων που αποτυπώνουν τα σύννεφα – ζωγραφικά προσχήματα εναλλαγής φωτός και φόρμας.

Η ίδια ροή αποτελεί το θέμα και των μακρόστενων πανιών της Πριοβόλου, όπου είναι εμφανείς οι αναφορές στη σινοϊαπωνική ζωγραφική, στο τυχαίο του σουρεαλισµού και στη ρευστότητα της άμορφης τέχνης. Κηλίδες, σταξίματα και αυλάκια στροβιλιζόμενων χρωμάτων και γραμμών εξελίσσονται σε ρυθµικές φόρµες που συμπυκνώνονται και αραιώνουν δημιουργώντας γραφές ατέρμονων πεδίων ροής.

Σε όλα της τα έργα, στιγμές ρευστών ουρανών ή αποσπάσματα αδιάκοπων γραφών, η Πριοβόλου αναδεικνύει κομμάτια εικόνων που υπαινίσσονται το όλον, επιχειρώντας εντέλει να απομονώσει στη ζωγραφική της θραύσματα του απείρου.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα

Η Βούλα Πριοβόλου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Έχει σπουδάσει Γραφικές Τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, Ελεύθερο Σχέδιο στο Εργαστήριο του Δημήτρη Κοντού, Ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (με καθηγητές τους Νίκο Νικολάου και Γιώργο Μαυροΐδη), ενώ έχει παρακολουθήσει και Φροντιστήριο Νωπογραφίας και Τεχνικής Φορητών Εικόνων της ΑΣΚΤ (υπό τον Κώστα Ξινόπουλο). Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από δέκα ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εικαστικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της ανήκουν σε σημαντικές ελληνικές ιδιωτικές συλλογές.

Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουλίου-6 Αυγούστου 2017