© Φίλιππος Τσιτσόπουλος & Λόλα Νικολάου
Ο σπουδαίος, διεθνούς φήμης, εικαστικός-περφόρμερ, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, θα εμφανιστεί στις 11 Ιανουαρίου στην γκαλερί Λόλα Νικολάου με μία ιδιαίτερα πρωτότυπη έκθεση-περφόρμανς, με τίτλο A painting is beaten by a man. Η θεματολογία της αφορά στο ψυχικό «τραύμα», όπως ερμηνεύτηκε από τον Φρόυντ, το οποίο ο δημιουργός το πραγματεύεται ως τέτοιο πάνω στο φαινόμενο της τέχνης. Παραφράζοντας την περιβόητη φράση του πατέρα της ψυχανάλυσης από ένα γράμμα που στέλνει στον μαθητή του Φερέντσι, «ένα παιδί χτυπιέται», ο δημιουργός Τσιτσόπουλος παράγει ευφυώς την φράση: «η τέχνη χτυπιέται από έναν άνθρωπο». Η φροϋδική φράση αφορά στη γέννηση του μαζοχισμού, ενώ η φράση του καλλιτέχνη φλερτάρει με μία σαδιστική λογική της σχέσης του δημιουργού με το αντικείμενο της τέχνης καθεαυτό. Πρόκειται για μία συγκλονιστική καλλιτεχνική μαρτυρία, η οποία εκκινώντας από την ατομική αγωνία του δημιουργού καταλήγει σε ένα είδος συλλογικής εμπειρίας που περιλαμβάνει και τον επισκέπτη-θεατή, ο οποίος με τη σειρά του γίνεται μάρτυρας τόσο της ζωντανής δράσης στο παρόν, όσο και των «αποτυπωμάτων» που αφήνουν τα σχέδια του καλλιτέχνη. Ο Τσιτσόπουλος συνθέτει ένα πολύμορφο εικαστικό τοπίο, με την μοναδικότητα και την εκρηκτικότητα που διαθέτουν εγγενώς οι σπουδαίοι καλλιτέχνες ώστε το έργο τους να καθίσταται παγκόσμιο.
Μετά την performance, η οποία θα παρουσιαστεί 21:00-23:00, με αφορμή το έργο του καλλιτέχνη, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Γιάννη Μήτρου, τον Φίλιππο Τσιτσόπουλο και το κοινό.
© Φίλιππος Τσιτσόπουλος & Λόλα Νικολάου
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι καλλιτέχνης που κινείται τόσο στο χώρο της ζωγραφικής, όσο και της ψηφιακής τέχνης και της τέχνης των εγκαταστάσεων. Έχει επίσης εργαστεί στο χώρο του διαδραστικού βιωματικού θεάτρου, του video theater και της εικαστικής θεατρικής ερμηνείας, εξερευνώντας τα όρια του θεάτρου και της ζωγραφικής από το 1990.
Η πρακτική του εμπλέκει το θεατή σε ένα νέο θέατρο ή περισσότερο σε ένα σύστημα που συμπεριλαμβάνει το θέατρο ως έναν καταλύτη των καθημερινών εννοιών της ζωής. Ο ίδιος εφαρμόζει αυτές τις έννοιες στις εικαστικές τέχνες και παρατηρεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην «εικόνα» ως συμπεριφορά πλαστικότητας.
Οι εγκαταστάσεις βίντεο του Φίλιππου Τσιτσόπουλου έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Ο ίδιος ζει στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη. Οι εγκαταστάσεις και οι εικαστικές του θεατρικές ερμηνείες είναι ευρέως γνωστές σε πολλές σημαντικές εκθέσεις παγκοσμίως, όπως The Serpentine Gallery, στο FACT Liverpool, στο Bluecoat, στο Frieze Art Fair του Λονδίνου, στην Alte Nationalgalerie του Βερολίνου, δύο φορές στην Tate Modern, στα Toynbee Studios και στο Artsadmin, στο CGAC de Santiago de Compostela, και στο Chelsea Theater του Λονδίνου, μεταξύ άλλων.
Διάρκεια έκθεσης: 11 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου 2018
Περισσότερες πληροφορίες: http://lolanikolaougallery.blogspot.gr