Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο εγκαινιάζεται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 η έκθεση «Ο ζωγράφος Γεώργιος Ροϊλός και η ιστορική ειδησεογραφία».
Η έκθεση παρουσιάζει μια μικρή ενότητα δώδεκα έργων του Ροϊλού με ιστορικό περιεχόμενο, που προέρχονται από διάφορα μουσεία της χώρας μας, καθώς και πληροφοριακό υλικό και φωτογραφίες που θα εστιάζουν σε τρεις βασικούς άξονες: Α) Ο ζωγράφος και η εποχή του, Β) Τα ιστορικά γεγονότα που αποθανάτισε με την τέχνη του, και Γ) Η τέχνη της Συντήρησης: τα μυστικά της και η σημασία της στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η ιστορικός της Τέχνης δρ. Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, επίτιμη διευθύντρια Συλλογών και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος ΔΣ του Ιδρύματος Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα.
Όπως αναφέρει η ίδια σε εισαγωγικό σημείωμά της: «Ο ζωγράφος Γεώργιος Ροϊλός (1867-1928), ανήσυχη προσωπικότητα και με έντονη συμμετοχή στους προβληματισμούς της εποχής του, με την κήρυξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897 επιστρατεύθηκε και ακολούθησε τον ελληνικό στρατό στα πεδία της μάχης της Θεσσαλίας.
»Η συμμετοχή του στον πόλεμο έστρεψε το ενδιαφέρον του στην απεικόνιση πολεμικών σκηνών, σύμφωνα με το πνεύμα των νέων αντιλήψεων που είχαν επικρατήσει ήδη κατά από το 19ο αιώνα, στο πλαίσιο μιας ιστορικής ειδησεογραφίας που απέβλεπε στη ρεαλιστική καταγραφή των γεγονότων.
»Μέσα από μια οπτική γωνία που στερείται ρητορείας και θριαμβευτικού ύφους, που να εξυμνεί πράξεις αυτοθυσίας και ηθικού μεγαλείου, οι σκηνές από τις μάχες στη θεσσαλική πεδιάδα αναδεικνύουν ως κύριο πρωταγωνιστή τον πόλεμο και τις συνέπειές του. Σκοπός του Ροϊλού δεν είναι να εκθειάσει ήρωες μιας συγκεκριμένης στιγμής του πολέμου, αλλά να καταγράψει τα πάθη ενός ολόκληρου στρατού, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα πάθη των απλών ανθρώπων. Η ηρωική ιστορική ζωγραφική μεταλλάσσεται εδώ σε ρεαλιστική τεκμηρίωση της ιστορίας, μέσα από τα δεινά που κάθε πόλεμος, νικηφόρος ή μη, συνεπάγεται».
Αφορμή για την έκθεση στάθηκε η επιστροφή στο Μέτσοβο του μνημειώδους έργου του Ροϊλού «Η μάχη των Φαρσάλων» ύστερα από την δεκάμηνη απουσία του για συντήρηση στα Εργαστήρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Την περιπέτεια της αποκατάστασης και συντήρησης του έργου θα αναπτύξει με ομιλία του ο διευθυντής του Τμήματος Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης Μιχάλης Δουλγερίδης.
Η έκθεση που θα έχει εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα, θα πλαισιωθεί με ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και την έκδοση ενός εκπαιδευτικού οδηγού για νέους της συγγραφέα και παιδαγωγού Μαρίζας Ντεκάστρο.
Διάρκεια έκθεσης: 24 Σεπτεμβρίου 2016 – 9 Ιανουαρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 16.00, καθημερινά εκτός Τρίτης.