Ράνια Μπέλλου, Dreams and Reality ΙΧ (2017) © Kalfayan Galleries
Η Ελλάδα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας. H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου θα είναι η κεντρική ομιλήτρια στα εγκαίνια της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου στις 24 Σεπτεμβρίου 2017, στο παράλληλο πρόγραμμα της οποίας διοργανώνεται η έκθεση με τίτλο «Το Σώμα – Η Ψυχή – Ο Τόπος. Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες». Φορέας διοργανωτής της έκθεσης, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Μουσείο Τεχνών στην κινεζική πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή 27 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Την έκθεση επιμελούνται η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Στις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσης διεθνές συμπόσιο για τις εθνικές συνεργασίες με την Κίνα στο χώρο των εικαστικών τεχνών και θα μιλήσουν η Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΜΣΤ, καθ. Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ και η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου.
Όπως αναφέρουν οι επιμελήτριες, στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί ο δυναμισμός και η εξωστρέφεια της σύγχρονης ελληνικής τέχνης σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνει σημαντική θέση στην διεθνοποιημένη καλλιτεχνική σκηνή. Η έκθεση επιδιώκει να τονίσει πώς οι υποκειμενικές αφηγήσεις, οι εμπειρίες και οι ερμηνείες στο έργο των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών δίνουν μορφή σε θέσεις που αποκαλύπτουν την ολότητα της ύπαρξης. Οι λέξεις «Σώμα», «Ψυχή» και «Τόπος», σηματοδοτούν βασικές παραμέτρους της καλλιτεχνικής πρακτικής. Ο «Τόπος» συνδέεται με το πολιτιστικό υπόβαθρο του καλλιτέχνη, η «Ψυχή» με την συγκίνηση και την υποκειμενικότητα, ενώ το «Σώμα» γίνεται ισχυρό όχημα για αυτοεκδήλωση, προσελκύοντας και το ενδιαφέρον για τις επιτελικές τέχνες.
Κορνήλιος Γραμμένος, Trojan Trireme (2013)
Με προφανή έμφαση στην υλικότητα και την υφή, η έκθεση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μέσων. Οι καλλιτέχνες που εκφράζονται μέσα από τη ζωγραφική και τη γλυπτική συνυπάρχουν με συναδέλφους τους που προτιμούν την εγκατάσταση, το βίντεο, το σχέδιο, τη χαρακτική ή τη φωτογραφία. Κοινή βάση για όλους είναι το επίπεδο του οπτικού λεξιλογίου, το οποίο σηματοδοτεί τόσο το εγχώριο πολιτιστικό τους υπόβαθρο όσο και την ένταξή τους στο διεθνές καλλιτεχνικό περιβάλλον.
Το ΚΜΣΤ επιδιώκει με αυτή την πρώτη μεγάλη παρουσία σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών στο Πεκίνο να διευρύνει τις συνεργασίες του με φορείς και μουσεία της Κίνας. Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε ανταποδοτική έκθεση σύγχρονων Κινέζων καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 2018.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μπάμπης Βενετόπουλος, Αικατερίνη Γεγησιάν, Μανώλης Γιανναδάκης, Γιώργης Γερόλυμπος, Βαγγέλης Γκόκας, Ρίτσαρντ Γουίτλοκ, Κορνήλιος Γραμμένος, Βασίλης Ζωγράφος, Λίζη Καλλιγά, Χριστίνα Κάλμπαρη, Φωτεινή Καριωτάκη, Γιώργος Κατσάγγελος, Πάνος Κοκκινιάς, Σωτήρης Λιούκρας, Ανδρέας Λώλης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Μανόλης Μπαμπούσης, Κώστας Μπασάνος, Ράνια Μπέλλου, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Ελένη Παυλοπούλου, Βασίλης Πούλιος, Δανάη Στράτου, Πάνος Τσαγκάρης, Γιώργος Τσεριώνης, Έλλη Χρυσίδου
«Το Σώμα – Η Ψυχή – Ο Τόπος. Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες», 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου, Εθνικό Μουσείο Τεχνών της Κίνας, 24 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου 2017