Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών υπό την επιμέλεια της HilaPeleg και του Βασίλη Μπούρικα, την οποία παρουσιάζει η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ) και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.
Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.
Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, πρόσφατες παραγωγές καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν τη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικού αναβρασμού.
Kάθε εκπομπή ξεκινά με ένα σύντομο εισαγωγικό κείμενο γραμμένο από διεθνείς ειδήμονες.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται και αυτόν το μήνα, κάθε Δευτέρα στις 24:00, ως εξής:
Κείμενα #12 - 6 Μαρτίου
Krisis(Κρίση), 2016, Ρωσία, 32?
Σκηνοθεσία: Dimitri Venkov
Εισαγωγικό κείμενο: Gleb Napreenko
Η ταινίαΚρίση του DimitriVenkov είναι βασισμένη σε μια συζήτηση στο Facebook στις 8 Δεκεμβρίου 2013, την ημέρα όπου οι ευρωπαϊστές διαδηλωτές στην Ουκρανία άρχισαν να κατεδαφίζουν αγάλματα του Βλαντίμιρ Λένιν. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική αναπαράσταση των συζητήσεων μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και αποκαλύπτει τον βαθύ διχασμό τους στην αισθητική, την ιστορία και την πολιτική.
Κείμενα #13 - 13 Μαρτίου
Kanehsatake: 270 Years of Resistance (Κανεσετέικ: 270 χρόνια αντίστασης), 1993, Καναδάς, 119?
Σκηνοθεσία: AlanisObomsawin
Εισαγωγικό κείμενο: Candice Hopkins, Επιμελήτρια της documenta 14
Η ταινίαΚανεσετέικ: 270 χρόνια αντίστασης καταγράφει την αντίστασητων Καναδών αυτοχθόνων ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους στη γη. Όταν μια κτηματική επιχείρηση απειλεί να διαταράξει τους παραδοσιακούς χώρους ταφής τους, οι κάτοικοι παρατάσσονται μπροστά στα συνεργεία της οικοδομής. Η διαμάχη κλιμακώνεται και οδηγεί σε μια οξύτατη αντιπαράθεση με την αστυνομία και τον στρατό του Καναδά επί 78 ημέρες.
Κείμενα #14 - 20 Μαρτίου
Ηλίας Πετρόπουλος: Ένας κόσμος υπόγειος (Elias Petropoulos: An Underground World), 2005, Ελλάδα, 61?
Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη
Εισαγωγικό κείμενο: Καλλιόπη Λεγάκη και Μαρία Γεντέκου
Ο Ηλίας Πετρόπουλος ήταν ένας ρηξικέλευθος συγγραφέας που έγραψε την ιστορία του «υποκόσμου» της Ελλάδας. Αντί να γράφει για πολιτικούς και στρατηγούς, ο Πετρόπουλος προτιμούσε να γράφει για το ρεμπέτικο, τους μποέμ, τους αλήτες και τους εγκληματίες. Η ταινία έχει ως επίκεντρο μια συνέντευξη με τον συγγραφέα στο Παρίσι, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του το 2003.
Κείμενα #15 - 27 Μαρτίου
Baghe Sangui (Ο κήπος με τις πέτρες), 1976, Ιράν, 81?
Σκηνοθεσία: Parviz Kimiavi
Εισαγωγικό κείμενο: Sohrab Mohebbi
Η ταινία Ο κήπος με τις πέτρες του Ιρανού σκηνοθέτη Parviz Kimiavi δείχνει πώς ένας κωφάλαλος βοσκός έχει μετατρέψει το σπίτι του σε ιερό και χώρο λατρείας. Τον βλέπουμε να κρεμάει πέτρες από τα κλαδιά των δέντρων και να εκτελεί παράξενα τελετουργικά. Η ταινία αφηγείται την καταπληκτική ιστορία ενός απόκληρου και μυστικιστή σε μια κοινωνία που εκμεταλλεύεται τη δύναμη του μυστηριακού.
Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.