Το 3 137 εγκαινιάζει μεθαύριο την έκθεση "11472CTY", με έργα των James Edmonds και Petra Graf, δύο καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο. Το project επιλέχθηκε, ύστερα από το πρώτο ανοικτό κάλεσμα που έκανε το 3 137, ανάμεσα σε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις από καλλιτέχνες και επιμελητές της εγχώριας εικαστικής σκηνής αλλά και του εξωτερικού. Κατά τη διαδικασία επιλογής έγιναν συμβουλευτικές συναντήσεις με τους Poppy Bowers (επιμελήτρια στη Whitworth Art Gallery), James Bridle (καλλιτέχνη και συγγραφέα), Ίρις Λυκoυριώτη (αρχιτέκτονα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη (καλλιτέχνιδα), Αλεξάνδρα Οικονόμου (γκαλερί Ελένη Κορωναίου) και Εβίτα Τσοκάντα (ανεξάρτητη επιμελήτρια).
O James Edmonds και η Petra Graf είναι καλλιτέχνες οι οποίοι στην πρακτική τους χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα όπως φιλμ, ζωγραφική, assemblage και φωτογραφία. Στην πρώτη τους επίσημη συνεργασία, επιχειρούν να συνθέσουν ένα φανταστικό τοπίο από αντικείμενα που βρίσκουν, ξεπερασμένες τεχνολογίες και ψευδο-ιστορίες με πολιτιστικά κατάλοιπα οι οποίες υποδηλώνουν μια νέα αρχιτεκτονική. Ένα μείγμα από διαφορετικά ready-mades μπλέκεται με ζωγραφικά στοιχεία, αφημένα αντικείμενα, ήχους, προβολές και φως, σχηματίζοντας με αυτό τον τρόπο σχέσεις, οι οποίες εξελίσσονται σταδιακά με αργό ρυθμό. Παράλληλα οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το super 8 φιλμ ως άλλο ένα γλυπτικό στοιχείο που αναδιπλώνεται μέσα από τη λειτουργία και την επανάληψη, συνδέοντας έτσι με έναν αναλογικό τρόπο τη σωματικότητα με τη διάρκεια.
Το έργο λειτουργεί διαφορετικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθώς η εγκατάσταση περνάει από το φυσικό φως στο σκοτάδι, οι προβολές και οι ήχοι υποδηλώνουν την ιδέα ενός κόσμου που υπάρχει πέρα από την άμεσα αντιληπτή πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο το προτεινόμενο τοπίο αλλάζει. Έτσι σε κάθε αλλαγή και αναδιαμόρφωση σε ένα καινούριο χρόνο και τόπο, επιχειρεί να αναφερθεί σε αυτήν την αναδιαμόρφωση περικλείοντας καταγραφές από τις προηγούμενες εκδοχές του.
Κάθε νέα παρουσίαση της εγκατάστασης λαμβάνει τον τίτλο της από τον ταχυδρομικό κώδικα της τοποθεσίας, ο οποίος ακολουθεί τα γράμματα CTΥ και προτείνει μία υποθετική αστική πρόταση, μία σταθερή χαρτογράφηση μίας αφηρημένης και υποθετικής κοινωνίας, της οποίας η υποδομή στήνεται σαν μία οπτικοποίηση των αισθητικών αξιών της. Φτηνά ανακυκλωμένα υλικά εδώ προσδιορίζονται ως κτίρια, δημόσια γλυπτά ή συστήματα μεταφορών και συγκοινωνιών και λειτουργούν ως μία αφηρημένη πρόταση για ένα νέο αστικό χωροχρόνο.
Oι επισκέπτες του χώρου καλούνται να φέρουν μαζί τους ένα μικρό και ιδιαίτερο για αυτούς, αλλά ταυτόχρονα άχρηστο αντικείμενο ή υλικό (με μικρή ή μηδενική οικονομική αξία). Ένα μέρος της προσωπικής τους μνήμης που αντανακλάται πάνω σε αυτό το αντικείμενο, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να ενσωματωθεί στο σύνολο της εγκατάστασης, καθώς αυτό αναπτύσσεται οργανικά στο χρόνο με το χρόνο, όπως ακριβώς συμβαίνει σε μία πόλη, όταν αυτή διευρύνεται σχεδόν αόρατα κατά την διάρκεια της νύχτας.
Παράλληλα με την έκθεση, θα διεξαχθεί εργαστήριο για παιδιά, σε συνεργασία με το Kid A Workshop, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου, μεταξύ 11.00-14.00, για παιδιά 5 έως 12 ετών. Στο εργαστήριο αυτό, τα παιδιά θα γίνουν συνδημιουργοί του έργου που ετοιμάζουν για την Αθήνα και θα παρουσιάσουν στις 24 Μαΐου στο χώρο του 3 137. Το εργαστήριο για τους μικρούς φίλους είναι ένα παιχνίδι με χρώμα και κολάζ, όπου τα παιδιά θα φτιάξουν δικές τους εικόνες για προβολή αλλά και θα επέμβουν ζωγραφικά σε φιλμ super8.
Μάθετε περισσότερα για το εργαστήριο εδώ.
Για να συμμετέχετε στο εργαστήριο και να μας πείτε ποια ημέρα προτιμάτε, στείλτε rsvp στο [email protected].
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνει μία προβολή ταινιών μικρού μήκους με τίτλο "Light Movement Athens: The Outskirts of a Dreamed map" και θεματική την αρχιτεκτονική, την οικονομία και τη φαντασία, μέσα από την περιγραφή χώρων, φανταστικών πόλεων και απομακρισμένων αναμνήσεων. Η ημερομηνία, η ώρα και το μέρος θα ανακοινωθούν σύντομα στο www.3137.gr
Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαΐου - 3 Ιουνίου 2017