Occupy Atopos #AndrewSpyrou «Ηχογεωγραφίες: Εξερευνώντας τους Ήχους της Πόλης» (Φωτογράφος: Κώστας Σπάθης)
Ένα ξεχωριστό project έχει ετοιμάσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Atopos cvc Βασίλης Ζηδιανάκης για τις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ (CITIES)»: ο επιμελητής ηχητικής τέχνης Andrew Spyrou έχει προσκληθεί να «καταλάβει» το κτίριο της Atopos cvc και να δημιουργήσει ένα τριήμερο πρόγραμμα επικεντρωμένο στην εξερεύνηση και την αξιοποίηση των ήχων της Αθήνας, στο πλαίσιο του Occupy Atopos #AndrewSpyrou.
Όπως σημειώνει ο Spyrou στο κείμενό του: «Σε μια πόλη τόσο πλούσια οπτικά, μπορεί εύκολα να παραμεληθεί η ακρόαση ως πράξη, η δημιουργία ενός ακόμα αισθητήριου στρώματος μέσω του οποίου μπορούμε να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε το περιβάλλον μας».
Γι'' αυτό, για την έκθεση «Ηχογεωγραφίες: Εξερευνώντας τους Ήχους της Πόλης», η Atopos cvc και ο Andrew Spyrou έχουν προσκαλέσει πέντε κορυφαίους πειραματικούς μουσικούς και sound artists με έδρα την Αθήνα αλλά και το εξωτερικό, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα διερεύνησης των ηχητικών δυνατοτήτων που παρέχει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Αθήνας, αξιοποιώντας παράλληλα το πλούσιο ιστορικό και εθνολογικό παρελθόν που διαθέτει η περιοχή.
Οι Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Alyssa Moxley, Antidrom, Delia Gonzalez και Kostadis έχουν αναλάβει την προετοιμασία πέντε νέων ηχητικών έργων, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηχογραφήσεις και ηχητικά στοιχεία που συναντώνται σε ακτίνα 0.5 χιλ. γύρω από την Atopos cvc, στην περιοχή του Μεταξουργείου. Τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν από τις 22 μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου σε διαφορετικές αίθουσες του ανακαινισμένου νεοκλασικού κτιρίου του οργανισμού.
Παράλληλα με την ηχητική έκθεση, το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν πειραματικές ηχητικές performances εμπνευσμένες από τις ηχογραφήσεις και τις ακουστικές εμπειρίες τους από την περιοχή, αντλώντας στοιχεία και τεχνικά χαρακτηριστικά από το πεδίο της ηλεκτρονικής μουσικής και της ηχητικής σύνθεσης.
Την τελευταία ημέρα του προγράμματος η Alyssa Moxley και ο Antidrom θα διοργανώσουν ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό το οποίο θα εστιάζει στην κατασκευή μικροφώνων, την ηχογράφηση και την αξιοποίηση καταγεγραμμένων ήχων.
Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Ο Andrew Spyrou ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρία The Association for Depth Sound Recordings το 2011 και συνεργάζεται στενά με καλλιτέχνες ηλεκτρονικής μουσικής που χαρακτηρίζονται για το αντισυμβατικό και πειραματικό ύφος τους. Η πιο πρόσφατη ανάθεση του label υπήρξε στον πρωτοπόρο συνθέτη Peter Zinovieff, ο οποίος δημιούργησε ένα ηχητικό έργο που απαρτίζεται αποκλειστικά από υδροφωνικές ηχογραφήσεις γαλάζιων φαλαινών και το οποίο έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στην documenta14 στην Αθήνα. Παράλληλα με το επιμελητικό του έργο ο Spyrou έχει συνθέσει μια σειρά από δικά του ηχητικά έργα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η live electronic performance στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου, με υπό-εξαφάνιση μουσικές ιθαγενών που ηχογράφησε στην Παπούα Νέα Γουινέα, ενώ για την καταγραφή ήχων ταξίδεψε πρόσφατα στα νησιά Φίτζι και την Τόνγκα ως συνεργάτης της Ακαδημίας Σύγχρονης Τέχνης Thyssen-Bornemisza. Η Αθήνα έχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του και δηλώνει ενθουσιασμένος με τη διερεύνηση των ηχητικών ιδιοτήτων της και με το γεγονός ότι μπορεί να μοιραστεί τη δυνατότητα αυτή με καλλιτέχνες που θαυμάζει πολύ. http://depthsoundrecordings.co.uk
Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης είναι ένας μουσικός που δραστηριοποιείται στο πεδίο της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής και της noise. Η μουσική του πρακτική επικεντρώνεται στην υφή του ήχου και της noise και εξερευνά τα όρια του ελέγχου εστιάζοντας στη φόρμα. Παιδαγωγικός στόχος του είναι η μετάδοση γνώσεων και εμπειριών γύρω από το multimedia programming ενώ είναι ο συντάκτης του βιβλίου «Digital Electronics για Μουσικούς», που εκδόθηκε από την Apress. http://drymonitis.me/
Η Alyssa Moxley δημιουργεί ηχητικές παρεμβάσεις και περιβάλλοντα. Τα έργα της συχνά συνδυάζουν ηχογραφήσεις, συνθέσεις μουσικών οργάνων, ψηφιακό και αναλογικό ηχητικό σχεδιασμό, χορογραφία, ηχητικές εγκαταστάσεις και γλυπτική. Στα πιο πρόσφατα έργα της περιλαμβάνονται το "Living Memory", μια σύνθεση χώρου σε 4D Sound System, το “Guest Rooms", ένας ακουστικός περίπατος στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα, η επιμέλεια του Φεστιβάλ Ήχου Kinisi, το ηχητικό εργαστήριο αυτοσχεδιασμού με την κολεκτίβα Temps Zero καθώς και οι συνθέσεις και οι ηχογραφήσεις ??μέσω του label Nyege Nyege Tapes στην Ουγκάντα (αναμένεται να κυκλοφορήσουν). www.soundcloud.com/alyssamoxley , www.soundcloud.com/dromomaniac
Ο Antidrom είναι κάτοχος διδακτορικού στην Νευροεπιστήμη, ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργάζεται, παράλληλα, στον τομέα της αναλογικής και ψηφιακής σύνθεσης ήχου. Η ηλεκτρονική του μουσική δημιουργείται σχολαστικά και περιλαμβάνει μαγνητοσκοπημένες εγγραφές, τυχαίους ήχους και κλιπ ταινιών φορτωμένα συχνά με drum samples. Ο Antidrom προτιμά τα hardware από τα προγράμματα και κατασκευάζει ο ίδιος μερικά από τα synthesizers του, προκειμένου να διασφαλίσει την παραγωγή των ήχων που αναζητά. Όπως επισημαίνει ο κύριος λόγος που συνθέτει μουσική είναι για να πειραματιστεί με τις υφές του ήχου και την επίδρασή του στο ανθρώπινο συναίσθημα. Ο Antidrom έχει παρουσιάσει performances ηλεκτρονικής μουσικής σε διάφορα μέρη, μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου. https://antidrom.bandcamp.com/
Η Delia Gonzalez είναι Κουβανο-Αμερικανή μουσικός και καλλιτέχνης με έδρα την Αθήνα. Στα πεδία της περιλαμβάνονται η σύνθεση, η σκηνοθεσία, ο χορός και η χορογραφία, η γλυπτική, η ζωγραφική και η performance. Μουσική της έχει κυκλοφορήσει μέσω της DFA Records, με την οποία ξεκίνησε την καριέρα το 2004, με την κυκλοφορία του δωδεκάιντσου single Relevee και στη συνέχεια του cosmic acid-house άλμπουμ The Days of Mars με τον τότε μουσικό της συνεργάτη Gavin Russom. Το 2015 η DFA κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ της Delia με τίτλο In Remembrance, το οποίο αποτελεί μια σύνθεση σε πιάνο για μια 30λεπτη ταινία μπαλέτου ενώ φέτος κυκλοφόρησε το Horse Follows Darkness, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό soundtrack για τον Revisionist Western κινηματογράφο. https://deliagonzalez.bandcamp.com/
Ο Kostadis, αυτοδίδακτος πολυοργανίστας, μηχανικός του ήχου και project architect στο οπτικοακουστικό project “Two Thousand Places”, είναι ενεργό μέλος των Wham Jah και Lost Bodies ενώ έχει κυκλοφορήσει πέρα από τις συμμετοχές του σε πολλά άλμπουμ (Acid Baby Jesus, In Trance 95 κ.α) δύο προσωπικές δουλειές: το UNLEASH, στην Phase! Records το 2016, και το SLUMBER - 3 Ways to Calm & Sleep peacefully, mini album το 2017. Στις πρόσφατες performances του Kostadis περιλαμβάνονται το “634 minutes inside a volcano” το 2016, το οποίο απέκτησε διεθνή δημοσιότητα (article & cover στη New York Times), η συνεργασία του με τον sound designer Παύλο Γκούσιο στη live μουσική επένδυση ενός μεγάλης κλίμακας video installation με τίτλο “1095°C” στο atrium του Μουσείου Μπενάκη και η συνεργασία του με την light designer Στέλλα Κάλτσου για την παρουσίαση μίας ζωντανής ηχητικής και φωτιστικής εγκατάστασης στη σειρά Microclimata στο SNFCC. https://kostadis.bandcamp.com/ , https://soundcloud.com/kostadismusic
«ΗΧΟΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ»: ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
21-23 September 2017 – Residency και Σχεδιασμός Performance
Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, η Alyssa Moxley, ο Antidrom, η Delia Gonzalez και ο Kostadis, σε συνεργασία με τον Andrew Spyrou, θα στήσουν το στούντιο τους στο κτίριο της Atopos cvc προκειμένου να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τις τρεις αυτοσχεδιαστικές performances που θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου. Οι performances αυτές θα αξιοποιήσουν τους ήχους και τα ακουστικά ερεθίσματα της περιοχή της γύρω από την Atopos cvc, στο πλαίσιο του γενικού θέματος ΠΟΛ(ε)ΙΣ.
22-24 Σεπτεμβρίου 2017 – Ηχητική Έκθεση (Ανοιχτή στο κοινό, 11:00 έως 19:00, Σάββατο 11:00 έως 23:00)
Οι πέντε νέες συνθέσεις / ηχητικά έργα θα λειτουργήσουν ως μια βιωματική εμπειρία για κοινό και θα εκτεθούν σε ξεχωριστά δωμάτια της Atopos cvc.
23 Σεπτεμβρίου 2017 - Performance (Ανοιχτή στο κοινό, ώρα έναρξης 20:30)
Οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε δύο σύνολα, θα παρουσιάσουν τρεις αυτοσχεδιαστικές performances στην αυλή της Atopos cvc.
24 Σεπτεμβρίου 2017- Workshop (Προτείνεται κράτηση θέσης, διάρκεια 11:00-16:00)
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να κατασκευάζουν ένα βασικό μικρόφωνο επαφής (με πιεζοηλεκτρικούς δίσκους), πως να καταγράφουν ήχους με το μικρόφωνό τους και πως να χρησιμοποιούν τους ήχους αυτούς για να σχηματίσουν μια σύνθεση.
«ΗΧΟΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ»: ΤΟ WORKSHOP
Κατασκευή Μικροφώνων, Ηχογράφηση, Αξιοποίηση Ηχογραφήσεων και Σύνθεση
Εκπαιδευτές: Alyssa Moxley & Antidrom
Οι συμμετέχοντες θα καταγράψουν ήχους μέσα στην πόλη, θα συλλέξουν αντικείμενα και θα διερευνήσουν τις ηχητικές ιδιότητες διαφορετικών υλικών μέσω της ηχογράφησης κραδασμών. Τα μικρόφωνα επαφής μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν ως μετατροπείς πάνω σε ελαφρά υλικά - όπως μπολ, κουτάκια αλουμινίου και χαρτί - και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να πειραματιστούν με τα υλικά που θα ανακαλύψουν. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια μικρή performance στο τέλος του εργαστηρίου και ενώ θα μπορούν να κρατήσουν τα μικρόφωνα επαφής που θα κατασκευάσουν. Όλες οι συνθέσεις από το εργαστήριο θα συνδυαστούν για να σχηματίσουν ένα συνεχές κομμάτι, το οποίο οι συμμετέχοντες θα μπορούν, επίσης, να πάρουν μαζί τους.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά και απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την πόλη και τις εναλλακτικές, ηχητικές προοπτικές που προσφέρει. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται λάτρεις του ήχου, συνθέτες, αρχιτέκτονες, multi-disciplinary artists κλπ.
Ημερομηνία: Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, 11:00-16:00
Κόστος εξοπλισμού ανά συμμετέχοντα: 10 ευρώ
Μολονότι θα είναι διαθέσιμος ο απαραίτητος εξοπλισμός οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν τις δικές τους συσκευές εγγραφής ήχου.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα
Για κράτηση θέσης μπορείτε να επικοινωνείτε με το [email protected] ή να τηλεφωνείτε στην Atopos cvc στους αριθμούς +30210 8838151, +30210 5242004 (Δευτέρα - Παρασκευή 11:00-18:00)
Σχετικά με το OCCUPY ATOPOS
Το Occupy Atopos αποτελεί ένα εκθεσιακό πρόγραμμα υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη και λαμβάνει χώρα στην έδρα της Atopos cvc, στη Σαλαμίνος 72. Σκοπός του προγράμματος είναι η καταγραφή της δημιουργικής διαδικασίας και η υποστήριξη σύγχρονων καλλιτεχνών και επιμελητών. Οι συμμετέχοντες καλούνται να διαμείνουν στο κτίριο της Atopos cvc παρουσιάζοντας συχνά το έργο τους μέσα από εκθέσεις, εγκαταστάσεις, τοιχογραφίες, zines, ομιλίες, βίντεο ή performances. Στο Occupy Atopos έχουν συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, ο φωτογράφος Ren Hang, η artist-critic Clo'e Floirat και η fashion curator με έδρα το Παρίσι Lydia Kamitsis. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017 η Atopos cvc συνεργάστηκε με την documenta 14 στο πλαίσιο του Occupy Atopos Residency.
Διάρκεια: 22- 24 Σεπτεμβρίου 2017
Περισσότερες πληροφορίες: www.atopos.gr