Στους χώρους του Δημαρχείου Σκύρου, θα παρουσιαστεί μέρος της έκθεσης "Γεωγραφικό μήκος & πλάτος 24.5658 / 38.9068" του ζωγράφου Βασίλη Καρακατσάνη, που παρουσιάστηκε στην Art Πρίσμα Gallery του Πειραιά από τις 7 Απριλίου έως τις 20 Μαΐου 2017, ως μέρος των παράλληλων εκδηλώσεων Gallery Walk των γκαλερί της Αθήνας & του Πειραιά για την Documenta 14.
Ο ζωγράφος ξετυλίγει μέρος της δουλειάς του που αφορά την εικαστική καταγραφή της Σκύρου κατά τη διάρκεια του 2016 & 2017, στους χώρους εργασίας του Δημαρχείου, χωρίς επιτήδευση στην ανάρτηση των έργων, και έχοντας ως σκοπό αυτά να αποτελέσουν αναπόσπαστο αισθητικά κομμάτι της καθημερινότητας των εργαζόμενων, των συναλλασσόμενων πολιτών με τις υπηρεσίες του Δήμου και φυσικά των επισκεπτών. Με αυτήν την έκθεση, το Δημαρχείο μετατρέπεται για δυο μήνες σε εκθεσιακό χώρο με τα έργα ενός σύγχρονου Έλληνα καλλιτέχνη, στη προσπάθεια να αλλάξει η 'απρόσωπη' όψη του δημόσιου κτιρίου όταν οι τοίχοι του κοσμούνται από έργα τέχνης, διαμορφώνοντας αξίες σε όλους, κινητοποιώντας την επιθυμία για έρευνα, αποδοχή ή απόρριψη, δημιουργία & προβληματισμό.
Η Σκύρος έχει αποτελέσει τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, τόπο που ο Βασίλης Καρακατσάνης περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο χώρος του μικρός, όπως και η πλειοψηφία των σκυριανών σπιτιών, έχει αποτελέσει μάθημα "λιτότητας", τόσο στη καθημερινότητα, όσο και στον τρόπο σκέψης του.
Η ανάγκη καταγραφής στον καμβά του θέματος "Σκύρος" τον απασχόλησε πολλά χρόνια, Ο τρόπος και η προσπάθεια ήταν η αποφυγή της περιγραφής από την πρώτη ανάγνωση και η επιλογή συγκεκριμένων στοιχείων του χώρου, της λαογραφίας, των ανθρώπων, πράγματα που αποτέλεσαν το συναισθηματικά φορτισμένο και σημειολογικά λιτό, υλικό της "τοπιογραφίας" του.
Η γραφή του Καρακατσάνη έχει και εδώ τη συνέπεια των προηγουμένων χρόνων (On Wall, 2002) - (Urban Details, 2011) - (Carpets 2, 2015), με αποτέλεσμα την αποτύπωση της έντονης συναισθηματικότητας και βιωματικής του σχέσης, με την συγκεκριμένη ιχνηλάτηση, κοσκίνισμα θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει, την επιλογή των στοιχείων, μέσα από την πληθώρα του πραγματικού χώρου, που επέλεξε σε μικρό αριθμό έργων, να αποτυπώσει.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Βασίλης Καρακατσάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 όπου ζει & εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών της Αθήνας & Βαρκελώνης, συντήρηση αρχιτεκτονικών μνημείων στο Centro Europeo της Βενετίας, με υποτροφίες του ΙΚΥ, της Ισπανικής Κυβέρνησης & του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έχει εκθέσει από το 1982 έως σήμερα, (ατομικές εκθέσεις) στην Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Ινδονησία, Ισημερινό, Τουρκία, Δανία & Γερμανία παρουσιάζοντας το προσωπικό του εικαστικό λεξιλόγιο, αντλώντας θεματικές ενότητες κυρίως από βιωματικές εμπειρίες και από την παρατήρηση του οικείου κόσμου που τον περιβάλλει. Οργανώνει συχνά τις συνθέσεις του με θεατρική αντίληψη και ανάγει το καθημερινό αντικείμενο σε δομικό στοιχείο των έργων του. Χρησιμοποιεί καθαρή και πλούσια χρωματική κλίμακα με ζωηρές χρωματικές αντιθέσεις, μεταπλάθοντας με εικαστικές παρεμβάσεις αυτούσια στοιχεία του υπαρκτού και βιωματικού του χώρου και διερευνώντας με ευαισθησία τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης.
Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιουλίου - 15 Σεπτεμβρίου 2017
Περισσότερες πληροφορίες: www.v-karakatsanis.gr