ΧΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ

ΧΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ

Η γκαλερί Artis Causa έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην έκθεση αυτή με έργα των  Josef Albers, Gunther Forg, Jannis Kounellis, Arnulf Rainer, Frank Stella, Takis, Antoni Tapies

Πρόκειται για έργα γνωστών διεθνών καλλιτεχνών που ο καθένας τους, με το δικό του τρόπο, επηρέασε και διαμόρφωσε την τέχνη του εικοστού αιώνα, αντέχουν όμως και διατρέχουν και τη σημερινή.

Ιστορικοί καλλιτέχνες, που οφείλουμε να γνωρίσουμε το έργο τους για να αντιληφθούμε καλύτερα τα διάφορα ρεύματα και τις διαδρομές της σύγχρονης τέχνης μέχρι σήμερα.


Η κυρία Σοφία Παντελιάδου, Ελληνίδα της Βιέννης και της Θεσσαλονίκης, με σπουδές στη Φιλοσοφία, επιμελείται την έκθεση και γράφει σχετικά:

Josef Albers, γεννήθηκε το 1888 στο Bottrop Γερμανίας, μετανάστευσε το 1933 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,  †1976 στο New Haven, Connecticut. Γερμανός εικαστικός και θεωρητικός της  τέχνης.
Για τους περισσότερους είναι «ο άνδρας με τα τετράγωνα». Τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του παρήγαγε ο Josef Albers πάνω από 1000 έργα σαν Φόρο τιμής προς το Τετράγωνο / Homages to the Square, πίνακες ζωγραφικής και χαρακτικά σε τέσσερις επιλεγμένες διαστάσεις, τα οποία προσέδιδαν μία άγνωστη μέχρι τότε διάσταση στο «χρώμα». Τα ονόμαζε «Δίσκους (Tablets), με τους οποίους σερβίρεται χρώμα». Με τον τρόπο αυτό ήθελε να καταδείξει πως μεταλλάσσεται ένα αποτέλεσμα-προϊόν παρόμοιων χρωμάτων και πως κάθε φορά το αποτέλεσμα αυτό επηρεάζεται από τη θέση, τον τόπο και το περιβάλλον.

Gunther Forg, γεννήθηκε το 1952 στο Fussen Γερμανίας, † 2013.
Γερμανός ζωγράφος, γλύπτης και καλλιτέχνης της  φωτογραφίας.
Ο Gunther Forg ερευνά μέσα από τα  έργα του, ζωγραφικής και χαρακτικής, ιδιαίτερα την τέχνη του αφηρημένου εξπρεσιονισμού (Abstrakten Expressionismus) και των κληρονόμων του. Μέσα από τα έργα του γίνεται εμφανής η προτίμησή του για την αρχιτεκτονική, τη γεωμετρία και την πλαστική ανάκλαση του χώρου. Από τα τέλη της δεκαετίας του 80' και μετά κάνει μεν αναφορά μέσα από τα έργα του σε σημαντικούς καλλιτέχνες –  Barnett Newman ή Mark Rothko – χωρίς όμως να επιδιώκει – όπως αυτοί – τη δήλωση μεταφυσικής έκφρασης.Το ενδιαφέρον του Forg,  εστιάζεται στην υλικότητα της ζωγραφικής, την οποία συναντάμε επίσης και στον Frank Stella. Τα έργα του δεν αναφέρονται απλά στους φορείς της εικόνας: ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία ή στο χρώμα, αλλά αφορούν εξίσου αυτή-καθαυτή τη διεργασία της ζωγραφικής, ίχνη της οποίας διαφαίνονται μέσα από την πινελιά του, το κατασταλάζον χρώμα και τα ιχνογραφήματα.

Γιάννης Κουνέλλης, γεννήθηκε το 1936 στον Πειραιά, ζει στην Ιταλία, είναι συνιδρυτής της κίνησης «Arte Povera» και ένας από τους διεθνώς σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες.
Το αδύνατο της ζωγραφικής και η άρνησή της είναι το κεντρικό γνώρισμα της θεματικής του Κουνέλλη. Μέσα από τα έργα του γίνεται φανερή η αντίληψη του »εικονογράφου της εικονοκλασίας«, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος κάποτε τον εαυτό του.
 
Arnulf Rainer, γεννήθηκε το 1929 στο Baden bei Wien, είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος αυστριακός ζωγράφος σύγχρονης τέχνης, ιδιαίτερα γνωστά είναι τα έργα του της «καλυπτόμενης με χρώμα επιφάνειας».Για τον Rainer μέσα από την διαγραφή, το σκιαγράφημα και το επιχρωμάτισμα δεν διαγράφεται μια  παραμόρφωση της αρχικής παράστασης, αλλά εκδηλώνεται μία στοχαστική, σχεδόν θρησκευτική πράξη, που πραγματώνεται σταδιακά και σε αργό ρυθμό.

Frank Stella, γεννήθηκε το 1936 στο Malden της Μασαχουσέτης, είναι ένας US-αμερικανός ζωγράφος, γλύπτης και εικαστικός αντικειμένων. Ανήκει στους εκπρόσωπους της Αναλυτικής Ζωγραφικής, της Hard Edge ζωγραφικής,  όπου κυριαρχούν τα σαφή γεωμετρικά σχήματα και πλούσια σε αντιθέσεις χρώματα. Ο Stella υπήρξε ένας πρωτοποριακός εικαστικός, που επηρέασε θεμελιωδώς την εξέλιξη της τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε συνέχεια του αφηρημένου εξπρεσιονισμού (abstrakter Expressionismus). Η ιδιαιτερότητα της προσωπικότητάς του κατεύθυνε σημαδιακά όχι μόνο τη ζωγραφική αλλά και τη χαρακτική τέχνη στην Αμερική. Με χρήση ελάχιστων μέσων (τρία χρώματα και ένα ραβδωτό σχεδιαγράφημα) επιτυγχάνεται η δημιουργία μιας συναρπαστικής, γεμάτης ευφυούς χιούμορ, σύνθεσης.

Antoni Tapies, γεννήθηκε το 1923 στη Βαρκελώνη,  †2012 εκεί.
Ισπανός ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης, και ο σημαντικότερος εικαστικός της άτυπης τέχνης (informeller Kunst) στη χώρα του.  Το 2010 του απονεμήθηκε  ο τίτλος του μαρκησίου, Marques de Tapies.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον «υπαρξισμό» του Jean-Paul Sartres και την ανάλυση της πρότασης: «ότι ο άνθρωπος δεν γεννιέται σαν εαυτός, αλλά κατά πρώτον ‚γίνεται'». Η αντίληψη αυτή επηρέασε από πολύ νωρίς την κοσμοθεωρία του.
Η έρευνα του Tapies πάνω στην εν δυνάμει εκφραστικότητα της ζωικής ύλης έφερε τον καλλιτέχνη σε επαφή με την ευρωπαϊκή τέχνη της Art Informel. Τονίζοντας την φυσική διαδικασία στη ζωγραφική μεταφέρει στο έργο του την πνευματική ποιότητα της τέχνης. Με μέσο τη συνένωση δύο στοιχείων: της αφηρημένης τέχνης σε σχέση με μια εμφατική χρήση του υλικού επιδιώκεται η ανεξαρτοποίηση του έργου μέσα από την ταυτόχρονη εξέλιξη της αυτο-αναφοράς του.
Ερχόμενος σε επαφή με την λεγόμενη art informel στην Ευρωπη, αποδίδει στον υλισμό την ευθύνη για πολλές από τις αδυναμίες και φοβίες της μοντέρνας κοινωνίας. Η αφαιρετική έννοια στα έργα του ανεφοδιαζόταν από την ανάγκη ανεύρεσης νέων υπερβατικών αξιών για μια εγκόσμια-εκλαϊκευμένη εποχή. Στην αναζήτησή αυτών απευθύνθηκε προς ποικίλες, ανόμοιες μεταξύ τους πηγές, συμπεριλαμβανομένων της μοντέρνας φυσικής, της αρχαίας φιλοσοφίας της Ανατολής και του καταλανικού μυστικισμού του Μεσαίωνα. Από τη μοντέρνα φυσική διδάχθηκε ότι η ύλη μπορεί να μεταβληθεί σε ενέργεια. Το μη ιεραρχικό στυλ στους καμβάδες του Tapies,  δανεισμένο από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, εκφράζει την ενότητα της ανθρώπινης ύπαρξης με την φύση. Ο Tapies έβλεπε την αφαιρετική τέχνη σαν παράδειγμα λιτότητας και κατά συνέπεια σαν μέσο επίτευξης της «αλήθειας».

Takis, γεννήθηκε το 1925 σαν Παναγιώτης Βασιλάκης στην Αθήνα, είναι ένας Έλληνας γλύπτης και εικαστικός κινητικής τέχνης. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι, Αθήνα και Λονδίνο. Σαν αυτοδίδακτος καλλιτέχνης ο Takis αντικατέστησε τις εικαστικές σπουδές με εντατικά εκπαιδευτικά ταξίδια, διασχίζοντας όλη την Ευρώπη. Τα πρώτα του γλυπτά τα δημιούργησε ήδη το  έτος 1946. Από το 1953 ως το 1954 έζησε στο Λονδίνο, ενώ από το 1955 και μετά διαμένει κυρίως στο Παρίσι. Ο Takis είναι γνωστός κυρίως ως γλύπτης καθώς επίσης και ως καλλιτέχνης χαρακτικών,  εγκαταστάσεων και performance. Το έτος 1968 έλαβε μέρος στην 4η ντοκουμέντα στο Κάσσελ, όπου προσεκλήθη να λάβει μέρος και το 1977, στην 6η ντοκουμέντα.

Διάρκεια έκθεσης: 11.11.16 – 10.12.16
Πληροφορίες: www.artcau.gr