Της Αννίτας Αποστολάκη
Παρά τις αμφιβολίες και τις ενστάσεις που συνάντησε η Ελευσίνα όταν αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, το πείσμα και η αισιοδοξία της διοργανωτικής ομάδας νίκησαν και τελικά, η πρώην βιομηχανική πόλη θα φιλοξενήσει σε τέσσερα χρόνια το θεσμό.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Φεστιβάλ Αισχύλεια, που αποτέλεσε την κορωνίδα της πρότασης που υπέβαλε η πόλη στον ευρωπαϊκό θεσμό. Από το 1975, το φεστιβάλ φέρνει στην Ελευσίνα μεγάλα ονόματα του θεάτρου, της μουσικής, αλλά και των εικαστικών. Φέτος επιστρέφει δυναμικά με περίπου 60 εκδηλώσεις από τις 9 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου: παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, διεθνές συνέδριο, περφόρμανς, διαλέξεις, μέχρι και ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου.
Τα περισσότερα δρώμενα λαμβάνουν χώρα στο Παλαιό Ελαιουργείο, καθώς βασικός στόχος των Αισχυλείων είναι να αναδείξουν παλιούς ανενεργούς εργοστασιακούς χώρους, όπως είπε ο δήμαρχος της πόλης, κ. Γιώργος Τσουκαλάς, χθες στη συνέντευξη τύπου. “Σημαντικό για εμάς είναι να μη μείνει κανένας Ελευσίνιος απ' έξω από το θεσμό. Γι' αυτό, οι εκδηλώσεις προβάλλουν τη νέα καλλιτεχνική παραγωγή, την ντόπια ερασιτεχνική δημιουργία, μαζί με τους 'φτασμένους' καλλιτέχνες.” Στο πλαίσιο αυτό, πολλές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 είναι με ελεύθερη είσοδο, σε μια προσπάθεια ο πολιτισμός να ανήκει σε όλους.
Είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς χρόνο με το χρόνο ότι παραμερίζεται η εικόνα της Ελευσίνας ως μίας βιομηχανικής πόλης με καπνούς και σκουριές και ότι δημιουργείται ένα νέο, σύγχρονο πρόσωπο. Κύριος μοχλός σε μια τέτοια αλλαγή είναι πάντοτε ο πολιτισμός, ο οποίος ενισχύει τη συνύπαρξη ετερόκλητων στοιχείων. Άλλωστε, η Ελευσίνα θα γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 “όχι γι' αυτό που ήταν, αλλά γι' αυτό που θέλει να γίνει”, όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Ελευσίνα '21, κ. Μαρία Φιλιππή, η οποία έχει ως σημείο αναφοράς το 2022, καθώς ουσιαστικός στόχος για εκείνη είναι να αξιοποιηθεί το δώρο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και μετά το πέρας της διοργάνωσης -κάτι το οποίο ευχόμαστε πραγματικά, καθώς λίγες είναι οι φορές που μένει μια κληρονομιά από τέτοια δρώμενα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα το βρείτε εδώ: http://aisxylia.gr/events
Από τα πολιτιστικά δρώμενα του Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν η εγκατάσταση Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα της εικαστικού Δανάης Στράτου, που εγκαινιάζεται μαζί με την έναρξη του φεστιβάλ αυτήν την Παρασκευή 9 Ιουνίου και θα συμπληρωθεί από την έκθεση της εικαστικού “Στοιχεία” στο Πολιτιστικό Κέντρο “Λεωνίδας Κανελλόπουλος” από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, η περφόρμανς Cube της Αιμιλίας Μπουρίτη την Τρίτη 11 Ιουλίου, στην οποία θα ξεδιπλώσει τη σχέση του σώματος με το σύμβολο του “κύβου” και την ενέργεια του βιομηχανικού χώρου του Ελαιουργείου, καθώς και το οπτικοακουστικό συνεργατικό πρότζεκτ “Industrial Revival: See the Sound – Feel the Space (Βιομηχανική Αναβίωση: Δες τον Ήχο – Νιώσε το Χώρο)” της ομάδας Monitors, για το οποίο καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν βίντεο έργα, προβολές και περφόρμανς από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στο χώρος της ηλεκτρονικής μουσικής και της βιντεοτέχνης (βίντεο αρτ). Φέτος επαναλαμβάνεται, επίσης, η έκθεση “Βιομηχανική Ελευσίνα – Άνθρωποι και Εργοστάσια”, με βελτιώσεις και προσθήκες, η οποία αποτελεί ένα φόρο τιμής στη μακρά βιομηχανική ιστορία του τόπου.