«Δικαίωμα στο Μέλλον»: Έλληνες καλλιτέχνες σε διεθνή ομαδική έκθεση στην Αγία Πετρούπολη

«Δικαίωμα στο Μέλλον»: Έλληνες καλλιτέχνες σε διεθνή ομαδική έκθεση στην Αγία Πετρούπολη

Στέλιος Φαϊτάκης, Για έναν κόσμο καλύτερο, 2017 © Στέλιος Φαϊτάκης

Αύριο εγκαινιάζεται στο Μουσείο Τέχνης του 20ού και του 21ου αιώνα στην Αγία Πετρούπολη η έκθεση «Δικαίωμα στο Μέλλον», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Έχει θέμα την «Επανάσταση», όχι μόνο τη συγκεκριμένη ρωσική επανάσταση, αλλά την έννοια της επανάστασης γενικότερα ως ένα σύνθετο κοινωνικο-πολιτιστικό γεγονός που δεν περιορίζεται στην εξέγερση ή στην στρατιωτική σύγκρουση. Περισσότεροι από 60 σύγχρονοι καλλιτέχνες, διάσημοι εικαστικοί, αναγνωρισμένοι δάσκαλοι αλλά και νέοι δημιουργοί και ανερχόμενα ταλέντα θα εκφράσουν την άποψη τους για τις επαναστατικές ιδέες, τις ανανεωτικές εξελίξεις, για την παρούσα και τη μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Σε κάθε εποχή το ιδεώδες της επανάστασης ξεσήκωνε και ενέπνεε την ανθρώπινη δημιουργικότητα σε όλες τις εκφράσεις της (μουσική, χορό, ποίηση, εικαστικά) γιατί η ανατροπή των κατεστημένων σχημάτων ανοίγει, έστω και σαν ψευδαίσθηση, νέες προοπτικές και ελεύθερους ορίζοντες. Από τη συναρπαστική εικόνα της ουτοπίας ως τη σκληρή πραγματικότητα της καταστροφής, είναι πολλές οι εννοιολογικές διαβαθμίσεις του όρου. Η ιδέα του μαζικού ξεσηκωμού ήταν πάντα συνδεδεμένη με το όνειρο της ανθρωπότητας για την αναδιοργάνωση του κόσμου, την ανάπτυξη των χωρών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αλλά η επαναστατική πίστη και ο αγώνας για τον απόλυτο θρίαμβο της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, συχνά μετατρέπονται σε καταστροφή, σε πόλεμο, σε δραματικές καταστάσεις. Και από μια τέτοια διαδικασία η καλλιτεχνική ευαισθησία μπορεί να αντλήσει αισιοδοξία και ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον ή, αντίθετα, να καταγράψει τη σύγκρουση, το ματοκύλισμα, την τραγωδία. Οι καλλιτέχνες, μέσα από την προσωπική ματιά τους, τις πεποιθήσεις και τα βιώματά τους, τα εκφραστικά μέσα και τα υλικά που τους αντιπροσωπεύουν περισσότερο, θα δώσουν τη δική τους εικόνα της επανάστασης, εμβαθύνοντας στις πολλαπλές πτυχές και τις απρόσμενες προεκτάσεις που μπορούν να αποδοθούν στη συγκεκριμένη έννοια.

Στην έκθεση συμμετέχουν και 10 Έλληνες καλλιτέχνες, οι: Βένια Δημητρακοπούλου, Αντιγόνη Καββαθά, Θόδωρος Λάλος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δημήτρης Μεράντζας, Μανώλης Μπαμπούσης, Νατάσσα Πουλαντζά, Στέλιος Φαϊτάκης, Έλλη Χρυσίδου και η Κλίτσα Αντωνίου από την Κύπρο. Για την επιλογή των καλλιτεχνών συνεργάστηκαν ο Γιάννης Μπόλης, επιμελητής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο στηρίζει την ελληνική αντιπροσωπεία, και η Αφροδίτη Οικονομίδου που επιμελείται τη συμμετοχή στην Αγία Πετρούπολη.

«Δικαίωμα στο Μέλλον», MISP - Μουσείο Τέχνης του 20ού και του 21ου αιώνα, Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) 25 Οκτωβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2017