Για δεύτερη χρονιά, οι Δευτέρες είναι (p)arty! στο Καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου και συνεχίζουν να αναδεικνύουν τη δουλειά νέων καλλιτεχνών που βρίσκονται σε residency. Τρεις καλεσμένοι καλλιτέχνες το 2018 θα μοιραστούν με το αθηναϊκό κοινό το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής τους έρευνας.
Ο κύκλος «Ο Λόγος στους δημιουργούς» εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, στις 20:30, με την έκθεση Chez Nausicaa της Εsmeralda Kosmatopoulos.
Η εικαστικός, εκκινούμενη από την έννοια του θεσμού της φιλοξενίας όπως συναντάται στην Οδύσσεια του Ομήρου, σχολιάζει την υποδοχή των «ξένων» προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο όρος «ξένος» απαντάται πάνω από 70 φορές στην Οδύσσεια και αναφέρεται στον αλλοδαπό, τον άγνωστο, τον αδύναμο που ταξίδεψε σε ένα μέρος αναζητώντας στέγη και προστασία. Η αντίδραση που αντιμετωπίζει ο ομηρικός «ξένος» αγγίζει τα δυο άκρα της φιλοξενίας, με τον Οδυσσέα, είτε να εξαρτάται για την επιβίωσή του από την προσφορά των κατοίκων, είτε να αγωνίζεται για να διαφύγει από την εχθρικότητά τους. Ταυτόχρονα, στο Dictionnaire του Brillant ο όρος «ξενία» υποδηλώνει την έννοια της φιλοξενίας. Ακροβατώντας ανάμεσα στον σύγχρονο «ξένο» και την «ξενία», η Esmeralda Kosmatopoulos, σαν την ομηρική πριγκιποπούλα Ναυσικά, καλεί σημερινούς «ξένους» για φαγητό και η υποδοχή αυτή τους μετατρέπει από αγνώστους σε καλεσμένους. Η εικαστικός πραγματοποίησε μια σειρά από δείπνα, με καλεσμένους της μετανάστες, επισκέπτες και κατοίκους της Αθήνας, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η προσφορά φαγητού συνδέει τους ανθρώπους και δημιουργεί μεταξύ τους δεσμούς και σχέσεις. Στην έκθεση Chez Nausica παρουσιάζει υλικό που συγκέντρωσε από τα δείπνα, επεξεργασμένο μέσα από την προσωπική της ανάγνωση για την έννοια της φιλοξενίας.
Επιμέλεια: Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα
Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα
Η Esmeralda Kosmatopoulos έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, έχει μεγαλώσει στο Παρίσι και εργάζεται μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού. Η δουλειά της εξετάζει τον ορισμό και την κατασκευή της ταυτότητας, της μνήμης, της κουλτούρας και των συλλογικών ιστοριών στην post-internet εποχή. Έχει παρουσιάσει δουλειά της σε γκαλερί, ινστιτούτα και δημόσιους χώρους στην Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ενώ σε συνεργασία με φορείς κοινωνικής πρόνοιας και ΜΚΟ έχει δημιουργήσει εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.
Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιανουαρίου - 3 Μαρτίου 2018
Περισσότερες πληροφορίες: www.ifa.gr