"BE my GUEST": Πρώτη δράση του VZ studio στη Θεσσαλονίκη

"BE my GUEST": Πρώτη δράση του VZ studio στη Θεσσαλονίκη

Αγγελική Δουβέρη, -less than normal : 60 words about the beginning of 21st century, 2017 © Αγγελική Δουβέρη

"Η Θεσσαλονίκη ήταν για μένα και παραμένει μια αναφορά εμπειριών και συναισθημάτων, η πόλη των φίλων μου. Εμμένοντας στην πρόκληση μιας προσωπικής εικαστικής ταυτότητας την έκανα τόπο μου. Η μετακόμιση του εργαστηρίου μου σε ισόγειο χώρο στην οδό Ηρώδου Αττικού στη Θεσσαλονίκη, συνέβαλε στην ιδέα της οργάνωσης και φιλοξενίας εικαστικών δράσεων κυρίως έργων σε εξέλιξη. Το εργαστήριο μου και με τη νέα του ιδιότητα, ήθελα να αποκτήσει όνομα. Σκέφτηκα τα αρχικά του ονόματός μου και αυτόματα ανακάλεσα πως η πρώτη έκθεση που είδα στην πόλη ήταν στην γκαλερί ΖΜ, τα σχέδια του αρχιτέκτονα Ασημάκη Φούσκα για το Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Παρασκευής στη Λέσβο, όπου είχα φοιτήσει ως παιδί. Πήρα την απόφαση, το ονόμασα Vita Zita studio."

Με αυτά τα λόγια του Βασίλη Ζωγράφου, το VZ studio παρουσιάζει από αυτήν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20:30, την πρώτη δράση του, με τίτλο "BE my GUEST" και έργα των Αγγελικής Δουβέρη, Κυριακής Μαυρογεώργη και Μαρίας Οικονομοπούλου.

Το έργο της Αγγελικής Δουβέρη είναι μέρος μιας σειράς βίντεο που ξεκίνησε το 2001, όπου σε μια άδεια επιφάνεια, ένα ζευγάρι χέρια σχηματίζει με γράμματα από το παιχνίδι scrubble μια σειρά από λέξεις. Στο -less than normal η αλληλουχία που δημιουργείται, έχει σχέση με την έννοια "απώλειας του οικείου", φτιάχνοντας συνειρμούς για το παρηγορητικό, την περιπλάνηση, τη χαμένη ελπίδα.

Κυριακή Μαυρογεώργη, FAR AWAY FROM HOME, 2017 © Κυριακή Μαυρογεώργη

Στην εγκατάσταση της Κυριακής Μαυρογεώργη FAR AWAY FROM HOME, γλυπτά μικρής κλίμακας συνθέτουν μία παρατακτική αφήγηση. Η έννοια της πομπής συμβάλει να γίνει κατανοητό το ιστορικό γίγνεσθαι, όπου συχνά με δραματικό τρόπο εξελίσσεται η μικρή ιστορία των ανθρώπων. H κλίμακα των επιμέρους έργων της εγκατάστασης, που επιβάλει την όσο το δυνατόν εγγύτερη θέαση, επιτρέπει στο θεατή να οικειοποιηθεί την δραματικότητα του κάθε στελέχους.

Η Μαρία Οικονομοπούλου στο έργο της Close χρησιμοποιεί μοτίβα από σιδερένιες πόρτες που φωτογραφίζει εδώ και χρόνια. Με τυπώματα σε χαρτί και χαρτοκοπτική δημιουργεί μια επιφάνεια που παραπέμπει σε δίφυλλη καγκελόπορτα, όπου διαφαίνονται και ίχνη αρχέτυπης μορφής σπιτιού. Η πόρτα και τα κάγκελα στοιχειοθετούν τα σημεία οριοθέτησης μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου. Η αμφισημία του τίτλου αναφέρεται σε κάτι που είναι κλειστό αλλά και σε κάτι που είναι κοντά μας, οικείο.

Μαρία Οικονομοπούλου, Close, 2017 © Μαρία Οικονομοπούλου

Τα έργα των τριών καλλιτεχνών είναι μέρος των προτάσεων με τις οποίες ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση της 6ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης με τίτλο «Φαντασιακές Εστίες».

Οι δράσεις του VZ studio υποστηρίζονται από τους Χαράλαμπο Αλατζιά (πληροφορικό), Βασίλη Ζωγράφο (εικαστικό), Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη (εικαστικό-επιμελήτρια) και Θάλεια Στεφανίδου (ιστορικό/κριτικό τέχνης & επιμελήτρια).

Διάρκεια έκθεσης: 29 Σεπτεμβρίου - 6 Οκτωβρίου 2017

VZ studio, Ηρώδου Αττικού 3, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη