Το Back to Athens επιστρέφει για 5η φορά

Το Back to Athens επιστρέφει για 5η φορά

­

Για 10 μέρες, από τις 8 έως τις 18 Ιουνίου 2017, το πολιτιστικό φεστιβάλ Back to Athens / 5 δίνει ένα δυναμικό παρόν για δεύτερη χρονιά στην ιστορική πλατεία Εξαρχείων. Διεθνείς και έλληνες καλλιτέχνες ζωντανεύουν χώρους επάνω και γύρω από την πλατεία, με εκδηλώσεις, εκθέσεις, περφόρμανς, δρώμενα, ομιλίες και προβολές. Το Back to Athens δεν είναι απλώς μια πλατφόρμα ιδεών που παίρνουν τη μορφή εκθέσεων, παραστάσεων, μουσικών performance, προβολών αλλά είναι κυρίως μια συνάντηση καλλιτεχνών, στο κέντρο της πόλης, ένα μέρος που γεννιούνται ιδέες και καταφέρνουν να πραγματοποιηθούν.

Το Back to Athens είναι ένα ετήσιο ραντεβού με το καλλιτεχνικό δυναμικό της Αθήνας. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πρώτη φορά το 2012 και η ιδέα του βασίστηκε στη σκέψη πως μια σειρά γεγονότων μπορεί να αλλάξει την εικόνα που έχουμε για το κέντρο της πόλης. Προσκλήθηκαν έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, ομάδες και επιμελητές, που αντιλαμβάνονται την πόλη ως ανοιχτό πεδίο δράσης, αλλά και ως ένα περιβάλλον σε συνεχή βίαιη μεταμόρφωση. Τι άλλαξε αυτά τα χρόνια και τι παρέμεινε ίδιο είναι κάτι που απομένει να δούμε.

4 Θεματικές εκθέσεις / 2 κεντρικά κτίρια / πρόγραμμα performance / live music / καλλιτέχνες σε καταστήματα και χώρους στην περιοχή των Εξαρχείων

Το Back to Athens 2017 εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη 8 Ιουνίου, στις 8:00, στην CHEAPART, και στη συνέχεια θα ανοίξουν όλοι οι εκθεσιακοί χώροι. Τη συνολική επιμέλεια και οργάνωση του φεστιβάλ έχουν αναλάβει  οι Γιώργος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος και Φωτεινή Καπίρη, ενώ πιο συγκεκριμένα, η Θάλεια Βραχοπούλου έχει την επιμέλεια της έκθεσης "Gateway to freedom", ο Νίκος Γιαβρόπουλος της "VIA" και η ομάδα Horror Vacui της "Back to Back", ενώ ο Θάνος Βόβολης επιμελείται το πρόγραμμα περφόρμανς του Back to Athens 5 / 2017.

Άρτεμις Αλκαλάη, Το πέρασμα (2017) © Back to Athens 5 / 2017

Εκθέσεις

Η έκθεση "Πύλη Ελευθερίας (Gateway to freedom)" στην CHEAPART και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, σε επιμέλεια Θάλειας Βροχοπούλου.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια προνομιακή γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, γεγονός που την καθιστά πιθανή επιλογή ως τόπο στον οποίο εισέρχονται μετανάστες όλων των εθνικοτήτων, τόσο από το Νότο όσο και από το Βορρά και την Ανατολή. Ιστορικά, ο Πειραιάς αποτέλεσε το σημείο εισόδου από το οποίο πολλοί πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των γενοκτονιών της Μικράς Ασίας πρόσφυγες από την ανατολή ήρθαν με καράβια, αλλά και πιο πρόσφατα, η Ελλάδα κατακλύστηκε από πρόσφυγες τόσο από τα βόρεια σύνορά της στα Βαλκάνια όσο από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ένα χρόνο μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα με πρόθεση να συνεχίσουν προς άλλα μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό σχέδιο επανεγκατάστασης κηρύσσεται αποτυχημένο και οι πρόσφυγες εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ελλάδα. Η χώρα έχει υποστεί μεγάλες οικονομικές πιέσεις προσπαθώντας να εξοφλήσει το αυξανόμενο χρέος της στην Ε.Ε. και βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση με αποτέλεσμα οι περίπου 150.000 πρόσφυγες που καλείται να αφομοιώσει στον κοινωνικό της ιστό να ασκούν υπερβολική οικονομική και φυσική πίεση στις υποδομές της. Επιπλέον, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τα πρόσφατα αιτήματα ασύλου εκ μέρους των στρατιωτικών αξιωματούχων που προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχία του πραξικοπήματός τους. Πως όμως μια φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα, που οριακά δεν χαρακτηρίζεται τριτοκοσμική, μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα καίρια ζητήματα; Από πού αντλεί τη δύναμη και τους πόρους ώστε να βρίσκεται σε αντιπαράθεση τόσο με τη δική της πλευρά στην Ε.Ε. όσο και με την Τουρκία, έναν ορκισμένο εχθρό της από το 1453, όταν όντας τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έχασε τη Μικρά Ασία από τους Τούρκους; Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος αντιμέτωπη με τη δύσκολη απόφαση για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Η Ελλάδα δεσμεύεται από το άρθρο 3 του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως προς τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσουν βασανιστήρια ή τη θανατική ποινή. Από την άλλη πλευρά, εάν η Ελλάδα δεν τους επιστρέψει στην Τουρκία, επιβαρύνει την ήδη τεταμένη πολιτική της σχέση με τη χώρα.

Η τέχνη είναι ικανή να επιφέρει πολιτικές αλλαγές και έχει κοινωνικές διαστάσεις ενώ ασχολείται με τη δημιουργική σκέψη. Οι καλλιτέχνες συχνά υπήρξαν οι πρώτοι που μέσω των εικόνων επισήμαναν τα προβλήματα των κοινωνιών τους, αποκαλύπτοντας βαθύτερες αλήθειες και αντιμετωπίζοντάς τες μέσω των εικαστικών. Επομένως με την τέχνη σε αυτή την έκθεση, επιβάλλεται να θέσουμε το ακόλουθα ερώτημα: Πώς αντιλαμβάνονται οι διεθνείς καλλιτέχνες τόσο το προσφυγικό πρόβλημα όσο και την παγκόσμια πολιτική;

Συμμετέχουν: Γιάννης Χρηστάκος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Joan Giordano, Δέσπω Μαγκόνη, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Μαρία Καραμέτου, Μιχάλης Καλλιμόπουλος, Άρτεμις Αλκαλάη, Ντίνα Κουμπούλη, Ραχήλ Χάρπαζ, Ανδρέας Ελλίς Τζόνσον.

Νίκος Αρτέμης, John, I''m only dancing © Back to Athens 5 / 2017

Η έκθεση "VIΛ XVII" θα βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του κτιρίου της οδού Ερεσσού 40 στα Εξάρχεια έως τις 18 Ιουνίου 2017, σε επιμέλεια Νίκου Γιαβρόπουλου.

Στη «Θεογονία» του Ησίοδου, η Βία, το Κράτος, ο Ζήλος και η Νίκη είναι αδέλφια.

Η Βία, ως καθημερινό φαινόμενο είναι κάτι που απασχολεί έντονα τον εικαστικό καλλιτέχνη Νίκο Γιαβρόπουλο, που επιμελείται την έκθεση ?VIΛ XVII?. Αν η ζωή, είναι το ταξίδι-περιπέτεια για την ολοκλήρωση του ανθρώπου, η βία: η χρήση της δύναμης για καταναγκασμό, είναι η ματαίωση του ταξιδιού.

Δεκαεπτά εικαστικοί καλλιτέχνες, ένας συγγραφέας, και μια σκηνοθέτης μας δίνουν την πολύτιμη ματιά τους πάνω στο σοβαρό θέμα της βίας. Τα αίτια, η πρόθεση και η καταγραφή, είναι η δεξαμενή, από την οποία οι καλλιτέχνες αντλούν το υλικό για την δημιουργία των έργων τους.

Συμμετέχουν: Νίκος Αρτέμης, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Νίκος Γιαβρόπουλος, Γιάννης Καρδάσης, Κώστας Λαλές, Γιώργος Λυντζέρης, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Μάρω Μιχαλακάκου, Ελεάννα Μπαλέση, Ελένη Μυλωνά, MGMA, Παντελής Παντελόπουλος, Γιώργος Ράπτης, Βαγγέλης Σάββας, Άγγελος Σκούρτης, Μιχαήλ Τσακουντής, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 20:30, ο συγγραφέας-ποιητής Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης θα μιλήσει για τη βία μέσω αναφορών στην λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Αντιγόνη Καββαθά, Mother dearest © Back to Athens 5 / 2017

Στον πρώτο όροφο του ίδιου κτιρίου, η έκθεση "Back to back" θα είναι ανοιχτή επίσης έως τις 18 Ιουνίου 2017, σε επιμέλεια της ομάδας Horror Vacui.

Η ομάδα Horror Vacui, συμμετέχοντας στις δράσεις του 5ου Βack to Athens, προσκαλεί δημιουργούς από διάφορους χώρους και διαλέγεται μαζί τους. Κάθε μέλος της ομάδας, επιλέγει έναν δημιουργό, το έργο του οποίου μπορεί να αποτελεί σύνδεσμο η και τομή με το δικό του έργο, έτσι ώστε ο ένας να δώσει μάτια στον άλλο, για να ξαναδούν, μέσα από αυτήν την ανταλλαγή, αμφότεροι την δουλειά τους. Να την εμπλουτίσουν, ενδεχομένως, η και να την αναθεωρήσουν. Άλλοι δημιουργούν κοινό έργο, άλλοι συνυπάρχουν σε έναν ενδιάμεσο κοινό τόπο, με όλες τις συσχετίσεις ανοιχτές.

Σε αυτό το πλαίσιο η Αννίτα Αργυροηλιοπούλου συναντά τη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάκoυ, ο Ανδρέας Βούσουρας τον εικαστικό Δημήτρη Γκιζίνο, ο Χαράλαμπος Δερμάτης τη sugar artist Joanna Φριλίγκου, η Αντιγόνη Καββαθά τις κατασκευές του Θανάση Παπαγιαννάκου, ο Ανδρέας Λυμπεράτος τα σχέδια του Χρύσανθου Σωτηρόπουλου, η Ευσεβία Μιχαηλίδου την εικαστικό Ελένη Λύρα, η Βαρβάρα Σπυρούλη τους αρχιτέκτονες Δημοσθένη Αναστασιάδη και Ντούλη Τσορβά, η Μάρθα Τσιάρα την performer – story teller Sally Clayton.

Στο ισόγειο του κτιρίου θα βρίσκεται μέχρι το τέλος του φεστιβάλ μια εγκατάσταση του Μπάμπη Καραλή.

Νίκος Καραθανάσης © Back to Athens 5 / 2017

Be my Art Guest: Aναπάντεχες εικαστικές επισκέψεις σε μαγαζιά και καταστήματα

Στο πλαίσιο του Back to Athens 5 / 2017, περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα Be my Art Guest, σε επιμέλεια Φωτεινής Καπίρη.

Στο πρόγραμμα αυτό προσκαλούνται καλλιτέχνες να συνομιλήσουν με τους καταστηματάρχες και μέσα από την διαδικασία αυτή να προκύψει ένα έργο που θα παρουσιαστεί στους χώρους αυτούς. Τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν ως εκθεσιακοί χώροι για το έργο των καλλιτεχνών, αλλά σαν αναπάντεχοι χώροι συμβίωσης της τέχνης μέσα σε αυτά και την καθημερινότητα τους. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για μία εβδομάδα και τα καταστήματα θα είναι επισκέψιμα ανάλογα με το ωράριο τους. Μέσα από οικείες διαδρομές στην πόλη και άλλες παρακάμψεις, συναντάς απρόσμενες εικαστικές παρεμβάσεις σε χώρους και παλαιά ιστορικά καταστήματα της περιοχής. Καλλιτέχνες με χιουμοριστική διάθεση και όρεξη για ανακάλυψη, μέσα από εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μουσική, θέατρο, προβολές, και συζητήσεις, δίνουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την καλλιτεχνική παραγωγή. Εκεί όπου ιστορικά κτίρια της δεκαετίας του 19ου και 20ού αιώνα συναντούν την αρχιτεκτονική παράνοια των δεκαετιών του ''70 και του ''80, εκεί συμβαίνουν πράγματα που ούτε καν φαντάζεσαι!

Εβίτα Παγώνα, Round table © Back to Athens 5 / 2017

Στπ παλιό γαλακτοπωλείο της οδού Τσαμαδού 5 στα Εξάρχεια, οι επισκέπτες θα βρουν την ομαδική έκθεση "The Serpent and the Milk", με τους Δημήτρη Καλαγκάτση, Παναγιώτη Κεφάλα, Ανδρομάχη Μαύρου, Εβίτα Παγώνα και Εύη Ρουμάνη.

Μέσα στο λευκό περιβάλλον που παραδοσιακά αποτελούσε παρασκευαστήριο γαλακτοκομικών προϊόντων, αναδύονται έννοιες όπως η τροφή, η αγνότητα, η κάθαρση. 5 καλλιτέχνες συνδιαλέγονται με τους έντονους συμβολισμούς που προκύπτουν από τον χώρο, με έννοιες όπως, ο πειρασμός, το σκοτεινό, ή και το διαβολικό. Ο Όφις δίνει το στίγμα του πειρασμού. Ως δημιουργοί και ως άνθρωποι, παλεύουμε μέσα μας καθημερινά με τις δύο δυνάμεις και ηθικές, για να ορίσουμε τι είναι καλό και τι κακό, στη σύγχρονη εποχή.

Στο χώρο του Bibliotheque (Θεμιστοκλεόυς 76 & Βαλτετσίου) θα βρίσκονται έργα της Καλλιρόης Σπυρίδωνος και της Mary Cox, στο Ginger Ale Cafe Bar (Θεμιστοκλέους 74) του Νίκου Καραθανάση, στο φαρμακείο στη συμβολή των οδών Σολωμού & Σπυρίδωνος Τρικούπη της Ελεάννας Μπαλέση, στο Loftinejad Human Iranian food (Θεμιστοκλέους 68 & A.Mεταξά) της Ευδοκία Κύρκου και στο Buy or Die (Θεμιστοκλέους & A. Μεταξά) μια εγκατάσταση του Χρήστου Βαγιάτα.

Francesco Kiais, IN NOMINE MATRIS #2 © Back to Athens 5 / 2017

Πρόγραμμα περφόρμανς

Σε διαφορετικούς χώρους και ορόφους του κτιρίου της οδού Ερεσσού 40, θα παρουσιαστεί  μέχρι το τέλος του φεστιβάλ (18 Ιουνίου) μια σειρά από περφόρμανς, σε επιμέλεια Θάνου Βόβολη.

Πιο συγκεκριμένα:

Παρασκευή 9.6

20.00, Κήπος

Ana Sanchez-Colberg & Theatre enCorps, J(us)tAn[ot]her 5: One-Off Dance #8

Σάββατο 10.6

20.30, Ταράτσα

Ελένη Πανταζάτου, Βαγγέλης Αλεξόπουλος, Meet me there…

Σάββατο 17.6

20.00, Ταράτσα

Ana Sanchez-Colberg & Theatre enCorps, Still Just 5: One-Off Dance #9

20.00, Σκάλα

Τζελίνα Πάλλα - Αννέττα Σπανουδάκη, No words… no silence?

20:00, Υπόγειο

Αγγελική Αυγητίδου, Run your life!

Κυριακή 18.6

19.15

Σταύρος Γιαγκούλης, Φυσική Ανάγκη

20.00, Σκάλα

Τζελίνα Πάλλα-Αννέττα Σπανουδάκη, No words… no silence?

20.30, Δεύτερος όροφος

Francesco Kiais, IN NOMINE MATRIS #2

 

Τέλος, την Παρασκευή 16 Ιουνίου, στις 21:00, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος στην τρομπέτα και τα ηλεκτρονικά και ο Γιώργος Παλαμιώτης στο ηλεκτρικό μπάσο και τα soundscapes θα παρουσιάσουν στην CHEAPART τη μουσική περφόρμανς P O L Y P A L A: One Inch of love.