Αφιερώμα στο διακεκριμένο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Δαμιανό Ζαρίφη στο Ωδείο ΑΘηνών

Αφιερώμα στο διακεκριμένο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Δαμιανό Ζαρίφη στο Ωδείο ΑΘηνών

© Χρήστος Τόλης

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του διακεκριμένου Έλληνα σκηνογράφου και ενδυματολόγου Δαμιανού Ζαρίφη, διοργανώνεται για πρώτη φορά αφιέρωμα στο έργο του στον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών.

Η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ο παλμός του σχεδίου» που εγκαινιάζεται στις 8 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει ζωγραφικές μακέτες και σχέδια από το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη, κοστούμια ιστορικών παραστάσεων και παραγωγών, προβολές, οπτικοακουστικό, φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Τα κοστούμια παραχώρησαν ευγενώς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των ανωτέρω φορέων, καθώς και του Ωδείου Αθηνών, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, επίσης, ειδική εκδήλωση τη βραδιά των εγκαινίων, στις 19.00, με παρεμβάσεις ανθρώπων του θεάτρου και συνεργατών του Δαμιανού Ζαρίφη. Ανάμεσά τους θα είναι ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Θόδωρος Τερζόπουλος, η Όλια Λαζαρίδου, ο Μανώλης Παντελιδάκης, αλλά και εκλεκτοί καλλιτέχνες του λυρικού θεάτρου, όπως η Τζούλια Σουγλάκου.

Το αφιέρωμα προσφέρει την ευκαιρία για μια πρώτη αναδρομή στη καλλιτεχνική και πολιτιστική προσφορά του γνωστού και βραβευμένου δημιουργού που σημάδεψε με τη σκηνογραφική παραγωγή του, το θέατρο, όχι μόνο τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες.

© Χρήστος Τόλης

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Δαμιανός Ζαρίφης, ύστερα από μακρόχρονη διαμονή και σπουδές στο Παρίσι, ξεκίνησε τη θεατρική δουλειά του στο Θέατρο Τέχνης το 1974, κάνοντας τα σκηνικά και κοστούμια για το έργο του Μπρεχτ Ο Τρόμος και η Αθλιότητα του Γ' Ράϊχ σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Εκτός από το Θέατρο Τέχνης, με το οποίο συνεργάστηκε σε περισσότερα από 20 θεάματα έκανε σκηνικά και κοστούμια για όλες τις κρατικές σκηνές, για τα περισσότερα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, για δεκάδες θιάσους και θέατρα, μεταξύ των οποίων το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο, το Ελεύθερο Θέατρο, η Ελεύθερη Σκηνή και το Ανοιχτό Θέατρο, Η Σκηνή, το Θέατρο του Νότου, οι Δεσμοί. Με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεργάστηκε συστηματικά, μετά το 1992. Παράλληλα με το θέατρο, έντονη ήταν η παρουσία του και στον κινηματογράφο, με την συμμετοχή του σε 14 ταινίες.

Διάρκεια έκθεσης: 8-20 Ιανουαρίου 2018