3 εκθέσεις για να δεις στη Γερμανία

3 εκθέσεις για να δεις στη Γερμανία

Yoko Ono, Mend Piece (1966/2017) © Yoko Ono, Φωτογραφία: Achim Kukulies

1. "Duet with Artist. Participation as Artistic Principle", Museum Morsbroich

Η έκθεση στο Μουσείο Morsbroich στο Λεβερκούζεν δίνει έμφαση στο ρόλο που παίζει το κοινό στη δημιουργία ενός έργου τέχνης, μέσα από έργα περισσότερων από 30 διεθνών καλλιτεχνών, τους οποίους έχει απασχολήσει η συμμετοχή των θεατών στη δημιουργία, τον έλεγχο ή την ολοκλήρωση της καλλιτεχνικής πράξης. Παράλληλα, υπάρχει και μία εκτενής αναδρομή στην ιστορία των συμμετοχικών έργων από τη δεκαετία του ''50. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η ελεύθερη δράση είναι θεμελιώδης αξία της κοινωνίας μας και ότι όταν το κοινό αναλαμβάνει ενεργό ρόλο σε ένα μουσείο, το μεταμορφώνει από στεγανό ίδρυμα σε χώρο με πολλές δυνατότητες, η έκθεση παρουσιάζει έργα που εστιάζουν σε μορφές δράσεις, όπως η αλληλεπίδραση και η συνεργασία. 

Τέτοιες ενεργές μορφές συμμετοχικότητας και διαλόγου αποτελούν βασικές πτυχές της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής κατάστασης, επειδή δίνουν μία ώθηση στον τρόπο που συμβιώνουμε όλοι μαζί σε μια κοινωνία. Τα επιλεγμένα έργα εξετάζουν διαφορετικές πτυχές διανοητικής, αλλά και άμεσης εμπλοκής του θεατή στη δημιουργική διαδικασία. Ανάμεσά τους, θα βρείτε έργα των: Vito Acconci, Davide Balula, Robert Barry, Joseph Beuys, John Cage, Hans Haacke, Pierre Huyghe, Yves Klein, Bruce Nauman, Yoko Ono, Tino Sehgal, David Shrigley, Rirkrit Tiravanija, Franz West, Wolf Vostell και Erwin Wurm.

 

Έως 3 Σεπτεμβρίου, www.museum-morsbroich.de 

Karin Kneffel, Άτιτλο (2013) © Karin Kneffel

2. Karin Kneffel, "Picture in the Picture", Kunstmuseum Bonn

Οι πίνακες της Karin Kneffel (γενν. 1957) παρουσιάζουν έναν κόσμο ανάμεσα στη μνήμη, το όνειρο και την πραγματικότητα. Αντανακλάσεις του φωτός, καθρέφτες και παράθυρα που βλέπουν μέσα από την ομίχλη οδηγούν το βλέμμα του θεατή σε προσόψεις κτιρίων ή εσωτερικά δωματίων. Με νατουραλιστική ακρίβεια, οι πίνακές της δημιουργούν μια πραγματικότητα γεμάτη από λεπτομέρειες και υπαινιγμούς. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται αρχικά. Έτσι, ο θεατής καλείται να ακολουθήσει τα ίχνη στις εικόνες της Karin Kneffel και να ανιχνεύσει τις εικόνες. Η έκθεση θέλει να του θέσει ερωτήματα, αλλά και να ταξιδέψει τη φαντασία του και να τον οδηγήσει στο να δημιουργήσει τις δικές του ιστορίες.

 

Έως 3 Σεπτεμβρίου, www.kunstmuseum-bonn.de 

Qin Yufen, Making Paradise (1996–2002) © Nationalgalerie & Hamburger Bahnhof, Eigentum des Landes Βερολίνο / Jan Windszus, VG Bild-Kunst Βόννη, 2017

3. "moving is in every direction. Environments - Installations - Narrative Spaces", Hamburger Bahnhof - Museum fur Gegenwart

Αυτή η έκθεση στο Βερολίνο ανιχνεύει την ιστορία της τέχνης συγκεκριμένου χώρου και των εγκαταστάσεων, από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, με τις αφηγηματικές δομές στο επίκεντρο. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινά ιστορικά από τα "περιβάλλοντα" του Allan Kaprow το 1958, συνεχίζει με τις "καταστάσεις" του Dan Flavin ή τους "χώρους" του Wolf Vostell κατά τις δεκαετίες ''60 και ''70 έως τις "εγκαταστάσεις" όπως καθιερώθηκαν τη δεκαετία του 1980. Η μη γραμμική δομή της αφήγησης, όπως την έθεσε η Gertrude Stein, στην οποία αναφέρεται ο τίτλος της έκθεσης, είναι το σημείο εκκίνησης για την εξερεύνηση γλυπτικών συνόλων, ακολουθιών εικόνων ή αφηγήσεων τοποθετημένων στο χώρο. Στα 3.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου, θα βρείτε μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις των Joseph Beuys, Marcel Broodthaers, Peter Fischli/David Weiss, Isa Genzken/Wolfgang Tillmans, Bruce Nauman, Pipilotti Rist και Thomas Schutte.

Έως 24 Σεπτεμβρίου, www.smb.museum