Dulce Pinzon, Nostalgia, από τη σειρά "Historias del Paraiso" (2011) © K-Echo Photo, Galeria Patricia Conde (Μεξικό) & H Gallery (Παρίσι)
1. "Dioramas", Palais de Tokyo
Το "Dioramas" στο Palais de Tokyo στο Παρίσι είναι μια έκθεση που ερευνά τα διοράματα ως μια απρόσμενη πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη τέχνη, καθώς είναι μια διασταύρωση τέχνης, κινηματογράφου και θεάτρου. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι επιχειρεί να επαναπλαισιώσει το διόραμα μέσα από μια καινούρια προσέγγιση στην ιστορία της θέασης: οι θεατές καλούνται να εξερευνήσουν τους κρυμμένους μηχανισμούς ενός διοράματος, διαλύοντας τις ψευδαισθήσεις που δημιουργεί και επιτρέποντάς τους να δομήσουν μια κριτική προσέγγιση γύρω από τη δύναμη της αναπαράστασης. Η έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σημαντικά έργα των Richard Barnes, Cao Fei, Louis Daguerre, Mark Dion, Ryan Gander, Isa Genzken, Robert Gober, Anselm Kiefer, Kent Monkman, Peter Spicer, Hiroshi Sugimoto, Jules Terrier, Tatiana Trouve, Jeff Wall και Tom Wesselmann.
Έως 10 Σεπτεμβρίου, www.palaisdetokyo.com
Pablo Picasso, Olga pensive (1923) © RMN-Grand Palais / Mathieu Rabeau
2. "Olga Picasso", Musee Picasso
Το Musee Picasso στο Παρίσι παρουσιάζει μια πλούσια επιλογή από πίνακες, σχέδια και φωτογραφικά αρχεία που χρονογραφούν τη σχέση του Pablo Picasso με την πρώτη γυναίκα του, Olga Khokhlova, με την οποία γνωρίστηκαν στη Ρώμη την άνοιξη του 1917, όπου εκείνος είχε πάει για να κάνει τα κουστούμια και τα σκηνικά ενός μπαλέτου, μετά από πρόσκληση του Jean Cocteau. Το ζευγάρι παντρεύτηκε ένα χρόνο μετά, στις 12 Ιουλίου 1918, και η Olga έγινε η μούσα της κλασικής περιόδου του μεγάλου ζωγράφου και συνέχισε να εμφανίζεται στους πίνακές του ακόμη και μετά τη γνωριμία του με τη Marie-Therese Walter. Η έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια να γίνουν κατανοητά τα μεγάλα έργα του Picasso με την πρώτη του γυναίκα και μούσα, μέσα από το πρίσμα της σχέσης τους, αλλά και της κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της εποχής.
Έως 3 Σεπτεμβρίου, www.museepicassoparis.fr
Gregory Crewdson, The Pine Forest (Cathedral of the Pines), 2014 © Gregory Crewdson, Gagosian Gallery & Galerie Templon
3. Gregory Crewdson, "The Becket Pictures", FRAC Auvergne
Εικόνες από τη σειρά "Fireflies" (1996) του Gregory Crewdson, γνωστού για τα κινηματογραφικής αισθητικής φωτογραφικά έργα του, θα βρείτε στο κέντρο σύγχρονης τέχνης της πόλης Clermont Ferrand που βρίσκεται στην καρδιά της Γαλλίας. Παράλληλα, παρουσιάζονται και φωτογραφίες από την πιο πρόσφατη σειρά "Cathedral of the Pines" (2013-2014), καθώς, παρά τα δεκαπέντε χρόνια που χωρίζουν τις δύο σειρές έργων, και οι δύο δημιουργήθηκαν κοντά στην πόλη Becket της Μασαχουσέτης. Βέβαια, η σειρά "Fireflies" δημιουργήθηκε μέσα σε δύο μήνες με στοιχειώδη μέσα, μόνο με την κάμερα του φωτογράφου, ενώ η σειρά "Cathedral of the Pines", η οποία έγινε μέσα σε διάστημα δύο χρόνων, μαρτυρά πώς εξελίχθηκε μέσα στα σχεδόν είκοσι χρόνια που μεσολάβησαν η τεχνική του καλλιτέχνη, ο οποίος πλέον χρησιμοποιεί ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογία αντίστοιχη παραγωγής ταινιών.
Έως 17 Σεπτεμβρίου, www.frac-auvergne.fr