Από την Αγγελική Κώττη
Διπλός είναι ο λόγος να επισκεφθούμε τον Πειραιά. Δύο αρχαιολογικές εκθέσεις, με διαφορετικά θέματα και εκθέματα και σε διαφορετικά κτίρια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αμφότερες, καλούν τον επισκέπτη. Η μία, για να πάρει «γεύση» από τον Πειραιά της αρχαιότητας μέχρι και των ημερών μας. Η άλλη, για να δει μερικά ευρήματα από την υποβρύχια ανασκαφή στον βυθό των Αντικυθήρων, για το πασίγνωστο ναυάγιο των ρωμαϊκών χρόνων με τους αμέτρητους θησαυρούς.
Η έκθεση «Αντιθέσεις» λειτουργεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και οργανώθηκε από την εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων. Η συγκρότηση της πόλης, η επικοινωνία και η συλλογικότητα συμβαδίζουν διαχρονικά με τους κοινωνικούς, φυλετικούς και έμφυλους διαχωρισμούς, τις ταξικές ανισότητες και τις πολιτισμικές διαφορές. Αυτά απασχόλησαν τους αρχαιολόγους που την έστησαν. Από τους μέτοικους της αρχαιότητας στους πρόσφυγες του Μεσοπολέμου, από τους μεγαλοαστούς του 19ου αιώνα που «…με μια λέξη, διαμόρφωναν τον κόσμο σύμφωνα με τη δική τους εικόνα…» στον «όχλο» του λιμανιού του Πλάτωνα, από τα «καταγώγια» του 1920 στις ρωμαϊκές επαύλεις, από το Νεοκλασικισμό στην Ιπποδάμεια πολεοδομία η Αντίθεση στον Πειραιά υπήρχε πάντα.
Θα λειτουργεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Πειραιώτες αστοί ποζάρουν στην πλατεία Αλεξάνδρας, στο Πασαλιμάνι, 1927
Σε δεξαμενές με νερό εκτίθενται κάποια από τα ευρήματα της ανασκαφής των Αντικυθήρων, καθώς βρέθηκαν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και υφίστανται τη διαδικασία αφαλάτωσης.
Ο χάλκινος δίσκος που «κρύβει» έναν ταύρο, κομμάτια από χάλκινα αγάλματα που είναι ακόμα στον βυθό, η μαρμάρινη πλάκα από ερυθρωπό μάρμαρο από επίστεψη τράπεζας, καθώς και τμήματα από τη χάλκινη διακόσμηση περίτεχνων ξύλινων επίπλων, περιμένουν τους επισκέπτες να τα θαυμάσουν.
Μαζί τους, εκτίθενται και συντηρημένα αντικείμενα. Ανάμεσά τους το χρυσό δακτυλίδι, εύρημα του 2016, τμήματα από εξαιρετικής ομορφιάς γυάλινα αγγεία, ένα σύνολο από τα πήλινα αγγεία, μέρος κι αυτά του φορτίου του πλοίου, αλλά και κομμάτια από το ίδιο το σκαρί. Όλα βοηθούν στην ανασύνθεση της εικόνας του σπουδαιότερου αρχαίου ναυαγίου.
Η έκθεση αυτή, λειτουργεί στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδης (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου) που είναι και από τους χορηγούς της ανασκαφής, την οποία διεξάγει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό την δρα Αγγελική Σίμωσι και ο καθηγητής δρ. Μπρένταν Φόλεϊ. Θα είναι ανοικτή μέχρι τις 18 Μαρτίου. Είσοδος ελεύθερη.