Take a trip: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Καρακάση σε κινηματογραφικές πλατφόρμες

Take a trip: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Καρακάση σε κινηματογραφικές πλατφόρμες

Ένα χωροχρονικό συνεχές από το παρελθόν της πόλης του Λονδίνου ως το σήμερά της καταγράφει το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Take a trip» του Χρήστου Καρακάση, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα σε δημοφιλείς κινηματογραφικές πλατφόρμες.

Αυτό, αφότου η κινηματογραφική εταιρεία Κουίντα εξασφάλισε παγκόσμια διανομή για τις παραγωγές της σε Αμερική και Καναδά στις δημοφιλείς κινηματογραφικές πλατφόρμες Web, Android, iOS, Roku, Chromecast, Google Play Store, Amazon Fire TV, LG TV, Apple TV, Google TV,  Android TV, Samsung TV.

Το ντοκιμαντέρ

Σε περισσότερες από 35 χώρες έχει «ταξιδέψει» το «Take a trip» και έχει κερδίσει έως τώρα 37 διεθνή βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, μουσικής, κειμένου και αφήγησης) και 90 επίσημες συμμετοχές.

Η αφήγησή του εκτυλίσσεται σε δύο χρονικούς άξονες –το παρελθόν και το παρόν– με επίκεντρο το Λονδίνο και τα κείμενα της μυθιστοριογράφου Βασιλικής Κάππα. Το ταραγμένο παρελθόν της πόλης και η ιστορία του κόσμου, την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, από τη μια, το παρόν που αποτελεί μία περιήγηση ανάμεσα στους σταθμούς των τρένων και τις όχθες του Τάμεση, στο Westminster και στο Camden Town, στο Βρετανικό μουσείο και στο Hyde Park.

Οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ μάχονται για μια κοινωνία με ίσα δικαιώματα, διαδηλώνουν κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού και για μια αναβαθμισμένη παιδεία, χωρίς την οποία οι μετέχοντες επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος.

«Η μοναδική επιτυχία της ταινίας σε τόσο διαφορετικές μεταξύ τους χώρες επιβεβαιώνει πως το κεντρικό της μήνυμα καταφέρνει να αγγίζει σε βάθος τον θεατή, από όποια κουλτούρα κι αν προέρχεται. Φράσεις από το εμπνευσμένο κείμενο της αφήγησης του ''Take a Trip'' εντάχτηκαν και στο επικοινωνιακό κείμενο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης: ''Μπορεί τελικά το ταξίδι να είναι μόνο εσωτερικό. Μπορεί και η ίδια η πόλη να είναι μόνο εσωτερική. Τι άλλωστε είναι μια πόλη, παρά ο τρόπος που την βλέπουμε;''», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία διανομής.

«Η σχέση παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος στην ιστορία του κόσμου, η δική μας σχέση με τον κόσμο, αυτό που φέρουμε μέσα μας και το βαθύ μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφή βίας έχει χαρίσει στην ταινία πραγματικό κοινό και θεατές που την έχουν εντάξει στις αγαπημένες τους ταινίες», προστίθεται.

Ο σωστά δουλεμένος και προσεκτικά ζυγισμένος λόγος της Βασιλικής Κάππα απευθύνεται το ίδιο σε όλους, παράγοντας απλώς διαφορετικούς βαθμούς και είδη συγκίνησης. «Σαν ποτάμι μέσα στα κτίρια, οι άνθρωποι μοιάζουν πολύ, ειδικά όταν είναι θυμωμένοι».

Η εσκεμμένη σύγκρουση του συγγραφέα-αφηγητή τελικά οδηγεί σε μια ειλικρινή προσωπική ομολογία που απεκδύεται κάθε περιττή λογοτεχνική φόρμα για να αναβαπτιστεί στο καθαρό νόημα του χρόνου «που ξεδιπλώνει σαν κουβάρι».  Η ταινία γέννησε ένα νέο δημιουργικό πλαίσιο όπου η ζωγραφική, ο κινηματογράφος και η συγγραφή ενώθηκαν, και προχώρησαν σε μια δημιουργική σύζευξη με σημειολογικές προεκτάσεις που διευρύνουν την τυπική αντίληψη για τα όρια των τεχνών και ιδιαίτερα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ.

Συντελεστές

Ο Χρήστος Καρακάσης

Το σενάριο, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ υπογράφει ο Χρήστος Ν. Καρακάσης, τα κείμενα και η αφήγηση είναι της Βασιλικής Κάππα, τη μουσική συνέθεσε ο Γρηγόρης Γιαρέλης, στη διεύθυνση φωτογραφίας οι George Devon, Διονύσιος Δήμας και Χρήστος Ν. Καρακάσης.